<strong>FARGE OG BLEIKING KREVER ULIK PLEIE:</strong> Hvis håret ditt er behandlet med både bleiking og farge, bør du vurdere hva du vil ta størst hensyn til, forklarer Lene Skaug, frisør hos Bel-Etage i Oslo. Foto: Aina Kristiansen
FARGE OG BLEIKING KREVER ULIK PLEIE: Hvis håret ditt er behandlet med både bleiking og farge, bør du vurdere hva du vil ta størst hensyn til, forklarer Lene Skaug, frisør hos Bel-Etage i Oslo. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Hår

- Her er farget hårs verste fiende

Sol, klor og kopperrør (!) er nyfarget hårs verste fiende - avhengig av om det faktisk er farget, eller bleket.

Publisert
Sist oppdatert
Det er viktig å skille mellom bleiket hår og farget hår. Hvis håret ditt er behandlet med både bleiking og farge, bør du vurdere hva du vil ta størst hensyn til, forklarer Lene Skaug, frisør hos Bel-Etage i Oslo.

Se opp for sola!

Hun sier det ikke finnes tvil om hva de med farget hår bør passe seg aller mest for:

– Sol er den verste fienden, sier hun.

– For bleiket hår er det litt annerledes. Da er det klor og kopperrør som er verst, forklarer hun.

Gamle kopperrør og klor kan begge føre til at bleiket hår blir matt med gulskjær, som kan gå over i grønt etter en periode.

– En god rensesjampo kan dempe gul- eller grønnskjær i bleiket hår, forteller Lene Skaug.

LES OGSÅ: Hjelp, se hva som er tilbake!

– Et annet tips kan være å ha ketchup i tørt hår og la det sitte en stund før du vasker og skyller godt, sier hun. Eddiken i ketchupen skal bidra til å balansere pH-verdien i håret, mens rødfargen toner ned gul- eller grønnskjæret.

Frisøren har ikke prøvd kjerringrådet selv og kan ikke love at det virker, men sitter du der med grønt hår, kan det kanskje være verdt et forsøk?

– Bruk spesialprodukter!

Felles for både bleiket og farget hår er at du bør ta noen grep for å beskytte håret og få fargen til å holde seg glansfull og fin lengst mulig.

– Det bør starte med at frisøren bruker en fargekur rett etter at håret ditt er farget, sier Lene Skaug.

– Så er det beste du kan gjøre å ikke vaske håret ditt de første 48 timene etter fargingen.

LES OGSÅ: Hårfarging påvirker immunforsvaret

De samme rådene gjelder hvis du farger håret hjemme, så skaff deg like gjerne en kur for farget hår samtidig som du kjøper hårfargen din.

Etter 48 timer kan du gå tilbake til din vanlige hårvaskrutine, men det kan lønne seg å vurdere både produktene du bruker og frekvensen.

LES OGSÅ: Høstens aller hotteste frisyrer

– Fargebevarende produkter er absolutt det beste for farget hår. De inneholder blant annet mer UVA- og UVB-beskyttelse, så de beskytter mot sola, sier Lene Skaug.

– Bra at fargen falmer

– Og ikke vask håret for ofte, oppfordrer hun.

– Hår som er farget vil alltid falme. Det er faktisk et godt tegn for håret at fargen glir litt ut, fordi det rett og slett er bedre for håret, forklarer frisøren.

Selv bruker hun alltid fargebevarende sjampo og balsam de første to til tre ukene etter hun har farget håret. Deretter bruker hun sjampoer tilpasset det håret hennes til enhver tid trenger: fuktighetsgivende, rensende eller proteinoppbyggende.

Hvilken farge du har på håret, har ingen ting å si. Alt farget hår behandles likt, enten det er rødt, brunt, svart eller blondt. Det eneste unntaket er altså lysnet eller bleiket hår.

– Når man bleiker hår fjerner man fargemolekylene og det er akkurat som om hårstråene blir litt hule. Da er det ekstra viktig å bygge opp igjen håret, forklarer Lene Skaug.

– Bleika hår kan aldri bli helt bra igjen – det er jo dødt. Men man kan manipulere det til å funke, sier hun, og anbefaler de som bleiker håret å bruke en proteinsjampo for å bygge opp igjen strukturen i håret og fylle inn hulrommene i hårstråene.

Hun vil også presisere at slettes ikke alle hår trenger spesialsjampo fra frisøren. Igjen handler det om hvor fint eller robust håret ditt er, så snakk med frisøren din og prøv deg litt fram.

Finn fram i produktjungelen

Wella og Braun lanserte nylig en produktserie spesielt for fargebehandlet hår. Serien består av sjampo, balsam, hårkur og stylingprodukter.

Her er noen produkter spesielt for farget hår:

I tillegg finner du varmebehandlende apparater som er tilpasset bruk på farget hår: hårføner, rettetang og krølltang.

Se bilder av apparatene her:KK.no TESTER: Funker volumapparater?

Felles for alle apparatene er at temperaturen kan justeres for å passe din hårtype best mulig. Har du fint hår, bør du bruke en lavere temperatur når du varmebehandler håret enn om du har grovt hår. Dette tar de nye produktene hensyn til, og du stiller lett inn temperaturen så den matcher din hårstruktur.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer