Mat

Her er grillvettreglene

Grilling er faktisk ikke bare sunt. Grill med vett, så holder du deg frisk og ung lenger.

Godt og saftig, bare du gjør det på den riktige måten.
Godt og saftig, bare du gjør det på den riktige måten. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Grilling er ikke så sunt som vi trodde. Matlaging ved høye temperaturer, inkludert grilling, fremskynder aldring og kan føre til hjertesykdommer, diabetes, nyresykdommer og visse typer kreft, ifølge The gazette. Dette er spesielt kritisk for eldre eller folk som allerede har en dårlig helsetilstand.LES OGSÅ: Veien til idealvektenÅrsaken er at det dannes giftige stoffer (toksiner) og AGE-stoffer (Advanced Glycation End Products) under matlaging ved høye temperaturer, som grilling, steking og flambering av kjøtt. AGE dannes ved bruning av mat, særlig matvarer med mye proteiner eller mye fett. AGE dannes når sukker kobles til protein eller fett ved tørr og høy temperatur, ifølge en studie medisinprofessor Helen Vlassara har utført ved Mount Sinai School of Medicine.Inntil nylig trodde man at AGE utelukkende ble dannet i menneskekroppen, men undersøkelsen viser at kroppen også tar til seg stoffet fra mat og at det tar lang tid å bryte det ned. Giftstoffene kan i verste fall føre til betennelser og ødelegge kroppsvevet. LES OGSÅ: Lett og godt på grillen Forsøk har også vist at tørr varme danner mer AGE enn matlaging med væske. For innholder et kyllingbryst som er stekt i 15 minutter mer enn fem ganger så mye AGE enn samme maten kokt i en time.Trøsten er at det er mulig å redusere AGE i kostholdet hvis du varierer tilberedingstid og temperatur når du lager kjøttretter. Marinererer du kjøttet før du slenger det på grillen, reduseres risikoen ytterligere.LES OGSÅ: Lavkarbo klusser med magen- Jeg mener ikke at du skal slutte å grille. Men du bør vurdere å grille sjeldnere og følge rådene for å redusere inntaket av AGE, sier Shirley Perryman, ernæringsspesialist ved Colorado State University Cooperative Extension. LES OGSÅ: Trening gjør deg mettereGRILLVETTREGLENE
 • Spis mer rå eller dampete grønnsaker og frukt. Spis kjøtt sjeldnere. Bruk også fullkorn som havregryn, brun ris eller pasta av durumhvete til kjøttretter.
 • Spis færre fete matvarer, særlig fete kjøtttyper som tilberedes ved høy temperatur (grilling eller fritering).
 • Fjern alt synlig fett fra kjøtt som skal grilles/stekes.
 • Marinér kjøtt i syrlige blandinger som eddik eller sitronjuice.
 • Sett grillristen på høyeste nivå, lengst mulig unna varmen.
 • Demp flammen på gassgrillen.
 • Stek maten på siden av varmekilden i stedet for rett over den.
 • Slukk flammen når fett eller kraft drypper ned i grillen.
 • Gi maten et raskt oppkok eller putt den i mikroen i forkant av steking eller grilling.
 • Skjær av alt som er blitt svidd, selv om forkullet mat skal gi deg fin sangstemme, ifølge en gammel myte.
 • Lag mer mat med væske - damp, kok, lag stuing og stek med sjy - eller bruk leirgryte.
 • Bruk generelt mindre fett når du lager mat.
 • Spis mindre ferdigmat og halvfabrikata. Disse matvarene har ofte vært utsatt for høye temperaturer for å øke holdbarheten.
 • LES OGSÅ: Derfor hater du å treneTA TESTEN: Er du snill mot hjertet ditt?

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer