Grilling er ikke så sunt som vi trodde. Matlaging ved høye temperaturer, inkludert grilling, fremskynder aldring og kan føre til hjertesykdommer, diabetes, nyresykdommer og visse typer kreft, ifølge The gazette. Dette er spesielt kritisk for eldre eller folk som allerede har en dårlig helsetilstand.
LES OGSÅ: Veien til idealvekten
Årsaken er at det dannes giftige stoffer (toksiner) og AGE-stoffer (Advanced Glycation End Products) under matlaging ved høye temperaturer, som grilling, steking og flambering av kjøtt. AGE dannes ved bruning av mat, særlig matvarer med mye proteiner eller mye fett. AGE dannes når sukker kobles til protein eller fett ved tørr og høy temperatur, ifølge en studie medisinprofessor Helen Vlassara har utført ved Mount Sinai School of Medicine.
Inntil nylig trodde man at AGE utelukkende ble dannet i menneskekroppen, men undersøkelsen viser at kroppen også tar til seg stoffet fra mat og at det tar lang tid å bryte det ned. Giftstoffene kan i verste fall føre til betennelser og ødelegge kroppsvevet.
LES OGSÅ: Lett og godt på grillen
Forsøk har også vist at tørr varme danner mer AGE enn matlaging med væske. For innholder et kyllingbryst som er stekt i 15 minutter mer enn fem ganger så mye AGE enn samme maten kokt i en time.
Trøsten er at det er mulig å redusere AGE i kostholdet hvis du varierer tilberedingstid og temperatur når du lager kjøttretter. Marinererer du kjøttet før du slenger det på grillen, reduseres risikoen ytterligere.
LES OGSÅ: Lavkarbo klusser med magen
- Jeg mener ikke at du skal slutte å grille. Men du bør vurdere å grille sjeldnere og følge rådene for å redusere inntaket av AGE, sier Shirley Perryman, ernæringsspesialist ved Colorado State University Cooperative Extension.
LES OGSÅ: Trening gjør deg mettere
GRILLVETTREGLENE
LES OGSÅ: Derfor hater du å trene
TA TESTEN: Er du snill mot hjertet ditt?





