Mat

Her er julas bakterie-bomber!

Ribbe, surkål og ...magesjau?

Foto: www.imagesource.comAll Over Pr
Foto: www.imagesource.comAll Over Pr Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å sitte på do halve dagen står neppe øverst på ønskelista i jula.– Dessverre øker risikoen for matforgiftning i julehelgen. Bakteriene får ofte gode kår når mye mat blir stående lenge i romtemperatur og når mat og matrester bæres ut og inn av kjøleskapet flere ganger, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup.Les også: 7 skjulte bakteriebomber

Mange kokker

I jula er det gjerne flere som håndterer maten, og bakterier sprer seg lettere da. Står rakfisk på menyen bør du passe ekstra godt på. – Rakfisk har allerede vært gjennom en naturlig forråtnelsesprosess. Det gir den en annen bakterieflora enn annen mat. Du skal være nøye med å vaske både hender og redskap når du håndterer ulik mat, men her blir rådet ekstra viktig, sier Kjelstrup.Les også: Ikke sett veska her!

Gjenbruk med måte

Restemat hører også jula til, men ikke varm opp maten for mange ganger.– Én og to ganger går som regel greit, men fordi matbakteriene trives i lunken mat bør du unngå å varme opp maten mange ganger. Dette er særlig viktig å huske på når du varmer opp mat i mikrobølgeovn. Hele porsjonen må bli tilstrekkelig varm, sier Kjelstrup.Varmmat skal først varmes opp til 75 grader og så holdes varm på minst 60 grader. Kort sagt skal varm være varm, og kald mat skal kald.– Temperatur som kan oppfattes som lunken, er årsak til rask bakterievekst. Ved svært gode forhold kan antall bakterier fordobles hvert femtende minutt, sier Kjelstrup.Les også: Dette er helsefarligHer er Kjelstrups råd til deg som ikke vil bli syk i jula:

10 tips som berger julemagen

1. Vask hender og redskaper. Vask hendene også når du veksler mellom å håndtere ulike næringsmidler.2. Hold orden. Ikke la rå kjøttsaft dryppe på annen mat i kjøleskapet. Ikke bruk samme fjøl og redskap til rått kjøtt og salat (eller annen ferdig tilberedt mat).3. Gjennomstek. Rå kylling, kjøttdeig og svinekjøtt er mest utsatt for sykdomsfremkallende bakterier. 75 grader.4. Oppvarming. Oppvarmet mat skal først varmebehandles til 75 grader og så holdes varm ved minst 60 grader.5. Forsiktig med medisterkakene. Ved tilbereding skal du være forsiktig med å smake på den rå deigen.6. Innlegging av sild. Ikke bytt ut sukkeret med en light-variant, den tradisjonelle mengden med sukker, salt og eddik er sikker.7. Vask fruktdekorasjonen. Unngå å dekorere julematen med frukt og grønnsaker som ikke er vasket godt.8. Skift oppvaskklut ofte. Gjerne ny klut hver dag, og vask den gamle i minst 60 grader.9. Ikke lag mat hvis du er syk. At en syk tilbereder eller tar i mat som andre skal spise, er kanskje den enkleste måten å spre mage- og oppkastsyke på.10. Hold varm mat varm, kald mat kald. Mat som ikke skal spises umiddelbart skal kjøles raskt ned, sett gjerne kasserollen i kaldt vann. Varm mat rett i kjøleskapet øker temperaturen i kjøleskapet.Denne artikkelen ble publisert på kk.no første gang 16. desember 2008.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer