KK.NO: Lavkarbo var en stund en av de mest omtalte diettene.
Og selv om ikke alle kastet seg på bølgen, er det nok trygt å si at mange fortsatt tenker seg om to ganger før de putter de «farlige» karbohydratene i handlekurven.
Men er egentlig alle karbohydrater så «farlige» som vi tror?
LES OGSÅ: Vurderer du karbo-kutt?
Hjernen vår er avhengig av karbohydrater
Ifølge Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, er det smart å få i seg nok karbohydrater, da kroppen vår fungerer best når den har tilgang på karbohydrater i form av blodsukker.
- Det er nok mange som ikke er klar over at hjernen og sentralnervesystemet vårt er helt avhengig av karbohydrat som brensel for at det skal gå rundt.
- I tillegg er karbohydrat den letteste og raskeste tilgjengelige energikilden for musklene våre, selv om de også forbrenner fett. Spiser man imidlertid for lite karbohydrat, vil kroppen i tillegg til å bryte ned fett også lage energi ved å bryte ned muskulatur.
Hvor mye trenger man daglig?
- Karbohydrater er ikke essensielle næringsstoffer som protein og fett, og behovet varierer alt etter hvordan man bruker kroppen. Vi anbefaler gjerne at et sted mellom 35 til 55 prosent av den daglige energien kommer fra karbohydrater, forklarer hun.

LES OGSÅ: Alt du bør vite om sukker
Unngå raske karbohydrater
Det du imidlertid bør være oppmerksom på er at du får i deg de riktige karbohydratene.
Det mange kanskje ikke er klar over er at det er stor forskjell på raske og langsomme karbohydrater.
- Karbohydrater er en samlebetegnelse for energigivende stoffer bygget opp av sukkerenheter. Disse finnes enten som enkle sukkerarter eller som korte eller bundet sammen i korte eller lange kjeder. Raske karbohydrater er de korte kjedene, og disse finner vi gjerne i hvitt mel og sukker - fra for eksempel bakevarer, godterier og brus.
- Disse bør unngås fordi de gir lite næring, påvirker blodsukkeret negativt, gir kortvarig energi og lite overskudd utover dagen. I tillegg blir du raskt sulten igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge blå druer
Viktig å få i seg langsomme karbohydrater
Roede anbefaler deg å gå for de langsomme, da disse er en viktig del av et sunt kosthold.
- Gå for karbohydratene som finnes i fiberrikmat, som for eksempel grovt mel, grove kornprodukter, grønnsaker, frukt, linser og bønner. Det bidrar blant annet til stabilt blodsukker, god metthetsfølelse og overskudd som varer.
Disse matgruppene er dessuten rike på vitaminer, mineraler og antioksidanter, samtidig som de er vår eneste kilde til kostfiber.
- Det er bra å få i seg de langsomme karbohydratene gjennom mat, for da er de sammensatt sammen med andre næringsstoffer. Spiser man bare godterier, som vi kaller tomme kalorier, får du i deg ingen ekstra gevinst -bare ren energi som ikke kan brukes til noe særlig.
Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.