BIVIRKNINGER: Torsdag denne uken publiserte Folkehelseinstituttet den første rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter. I rapporten kommer det fram at det er permanent hårfarge som gir de alvorligste bivirkningene, mens det er flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp. Foto: 6PA/MAXPPP
BIVIRKNINGER: Torsdag denne uken publiserte Folkehelseinstituttet den første rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter. I rapporten kommer det fram at det er permanent hårfarge som gir de alvorligste bivirkningene, mens det er flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp. Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer

Kosmetikk

Her er kosmetikkverstingene

Fuktighetskrem og permanent hårfarge gir flest bivirkninger og allergiske reaksjoner viser ny norsk rapport.

Publisert
Vi kvinner benytter oss av en haug med ulike kosmetiske produkter hver eneste dag, og både sminkepungen og baderomshyllene våre blir fullere og fullere– blant annet fordi vi ikke klarer å kaste de gamle produktene vi ikke lenger bruker.

Kosmetiske produkter omfatter imidlertid ikke bare sminke og parfyme, slik mange tror.

Også ansiktskremen, tannpastaen og deodoranten din regnes som kosmetikk.

Faktisk faller alle produkter som påføres ytre deler av kroppen, tennene og munnslimhinnene, og som har som hensikt å påvirke kroppslukt, rengjøre, parfymere, beskytte, bevare eller påvirke utseendet, inn under denne kategorien.

LES OGSÅ: Bakteriebombene vi omgir oss med til hverdags

ALLERGI: Symptomer på allergi mot hårfarge er eksem, rødhet, blemmedannelse, kløe i hårkanten, i ansiktet og på halsen. Er du allergisk kan du også oppleve å få kraftig hevelse i ansiktet, spesielt i pannen og rundt øynene.
ALLERGI: Symptomer på allergi mot hårfarge er eksem, rødhet, blemmedannelse, kløe i hårkanten, i ansiktet og på halsen. Er du allergisk kan du også oppleve å få kraftig hevelse i ansiktet, spesielt i pannen og rundt øynene. Vis mer

Permanent hårfarge og fuktighetskrem er «verst»


Det er en kjent sak at gammel sminke kan være en bakteriebombe og føre til for eksempel infeksjoner eller hudsykdommer.

Det du imidlertid kanskje ikke er klar over, er at det flest nordmenn reagerer på er hårfargeprodukter (permanent) og fuktighetskrem.

Torsdag denne uken publiserte Folkehelseinstituttet den første rapporten fra det tre år gamle Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter på sine nettsider (ekstern lenke). Og i rapporten kommer det fram at det er permanent hårfarge som gir de alvorligste bivirkningene, mens det er flest reaksjoner på fuktighetskremer for ansikt og kropp.

I løpet av de to første årene har registeret mottatt 96 meldinger, hvorav de fleste meldingene gjaldt produkttyper som fuktighetskremer, renseprodukter, solkremer og produkter for hårfarging.

Mer informasjon om allergier og behandling finner du på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Maskaraen kan gjøre deg syk

Alvorlige reaksjoner

De første to driftsårene mottok bivirkningsregisteret rapporter fra syv personer som hadde fått alvorlige reaksjoner på permanent (oksidativ) hårfarge. De fleste av bivirkningene var da av allergisk natur.

Symptomer på allergi mot hårfarge er eksem, rødhet, blemmedannelse, kløe i hårkanten, i ansiktet og på halsen. Er du allergisk kan du også oppleve å få kraftig hevelse i ansiktet, spesielt i pannen og rundt øynene.

Ifølge Folkehelseinstituttet opptrer disse symptomene som regel ett til to døgn etter behandlingen, og kan vare i alt fra én uke til flere måneder.

LES OGSÅ: Hårfarging påvirker immunforsvaret

FUKTIGHETSKREM: Rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter viser at fuktighetskremertil ansikt og kropp er de produktene som oftest meldes inn. Foto: Panthermedia.com
FUKTIGHETSKREM: Rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter viser at fuktighetskremertil ansikt og kropp er de produktene som oftest meldes inn. Foto: Panthermedia.com Vis mer

Flest bivirkninger


Rapporten fra Register for bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter viser også at fuktighetskremer til ansikt og kropp er de produktene som oftest meldes inn.

Bivirkningene kan gi alt fra milde symptomer som forsvinner noen timer eller dager etter at forbrukeren har sluttet å bruke produktet, til kraftige reaksjoner som kan vare i flere uker med symptomer som eksem, rødhet i huden, blemmedannelse og svie.

LES OGSÅ: Disse kremene er helt trygge

Meld fra dersom du reagerer

Folkehelseinstituttet ønsker nå at du melder fra dersom du reagerer på kosmetiske produkter.

- Når vi registrerer forekomsten av bivirkninger ved bruk av kosmetiske produkter, får vi bedre oversikt over hvilke produkter som gir bivirkninger, bivirkningstype og alvorlighetsgrad samt hvem som får bivirkninger. Da kan vi gjøre en vurdering og i verste fall advare mot bruk av enkelte produkter, har forsker Berit Granum ved Divisjon for miljømedisin, Folkehelseinstituttet, uttalt på instituttets nettsider (ekstern lenke).

Dersom du opplever å få bivirkninger eller reaksjoner ved bruk av kosmetiske produkter, oppfordrer Folkehelseinstituttet deg å oppsøke helsepersonell slik at de kan sende inn en rapport til bivirkningsregisteret.

Helsepersonell, som tannleger, leger, farmasøyter og helsesøstre, har meldeplikt.

LES OGSÅ: Farlig kosmetikk

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer