Hygiene

Her er sannheten om støvet og hybelkaninene

Sjekk ut triksene som gjør boligen mer støvfri.

EVIG IRRITASJON: Støvet som samler seg på hyller og overflater - hvor kommer det fra? Foto: VRD - Fotolia
EVIG IRRITASJON: Støvet som samler seg på hyller og overflater - hvor kommer det fra? Foto: VRD - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Rekk opp hånda de som har hybelkaniner som favorittdyr og bare elsker støvtørking?

Ikke det, nei. Du er kanskje også en som irriterer seg over hvordan støvet hoper seg opp og lurer på hvor i alle dager det kommer fra?

Det skal du få vite her, men vær klar over at du antagelig ikke liker svaret ...

En salig blanding

I en artikkel hos Videnskab.dk svarer forsker ved Aarhus Universitet - Vivi Shlünssen, som har en doktorgrad i arbeids- og miljømedisin og blant annet forsker på organisk støv, følgende:

- Støv er typisk en herlig suppe av hud fra oss selv, små sandkorn, rester fra planter, hunde- og kattehår, men også partikler fra sigarettrøyk og stekeos.

Lekkert!

Når vi beveger oss rundt i boligen virvles disse støvpartiklene rundt før de lander på så å si alle flater. Dette forklarer også hvorfor det er mindre støvete enn ellers når vi kommer hjem fra ferie, for da har vi ikke virvlet det rundt. Men støv kommer uansett - fra planter, tekstiler og inn gjennom åpne vinduer. Du kan med andre ord aldri få et støvfritt hjem.

<strong>MER TING, MER JOBB:</strong> Jo flere ting og pyntegjenstander du har rundt omkring, jo mer støv blir det, og jo lenger tid tar det å rengjøre. Foto: Colourbox
MER TING, MER JOBB: Jo flere ting og pyntegjenstander du har rundt omkring, jo mer støv blir det, og jo lenger tid tar det å rengjøre. Foto: Colourbox Vis mer

Verst på soverommet

Du har kanskje merket deg at støvet ganske raskt legger seg på soverommet ditt? At det ikke tar mange dagene før det dukker opp hybelkaniner under senga, og et støvlag på nattbordet?

Det er rett og slett fordi vi tilbringer ganske mange timer av døgnet her, og mens vi sover drysser det døde hudceller av oss og ned i sengetøyet.

Og de døde hudcellene er kongemåltid for støvmidden. En vanlig seng har omtrent 10 000 støvmidd. De spiser og koser seg, og legger igjen avføring som også opptrer som støv. Det er forøvrig denne avføringen folk som har støvallergi reagerer på.

LES OGSÅ: Allergisk? Ikke gjør disse feilene!
Slik reduserer du støvmengden

Som sagt er det umulig å få et helt støvfritt hjem. Men det finnes triks som reduserer mengden støv som genereres, og som dermed gjør at du ikke trenger tørke støv og vaske så ofte. Se bare her:

 • Husdyr røyter og drysser sand og skitt rundt i huset. Du vil jo ikke hive ut Fido eller Felix, men ikke la kjæledyret oppholde seg i alle rom. Soverommet bør i hvert fall være dyrefri sone.
 • Fjern tepper på gulvet. De både genererer og samler opp støv.
 • Jo færre møbler, jo bedre. Og jo færre møbler i tekstil, jo bedre da også. Spisestuestoler i tre, metall eller plast er mer støvvennlige en stoler med tekstiltrekk.
 • Persienner er mer støvvennlig enn gardiner. Har du gardiner, så gå for tynnere tekstiler, og husk å vaske dem i hvert fall to ganger i året.
 • Jo færre tekstiler, jo bedre. Puter og pledd er hyggelig, men lager og lagrer støv. Husk i hvert fall å riste og slå dem utendørs innimellom.
 • Skift sengetøy ofte, og vask det på minst 60 grader. Husk at sengeteppet også bør ristes/vaskes jevnlig.
 • Husk også å vaske dyna og putene jevnlig - 4 av 10 har faktisk aldri gjort det
 • Pute, madrass og overmadrass lagrer mye av de døde hudcellene og støvmiddavføringen. Det finnes trekk til puter, madrassen og overmadrassen som forsegler og hindrer dette. Du bør uansett skifte overmadrassenhvert 7-10 år.
 • Unngå åpne bokhyller - i hvert fall på soverommet.
 • Reduser antall pyntegjenstandertil det minimale. Dessuten er det slik at jo flere ting og tang du har stående rundt i huset, jo flere flater er det å tørke støv av.
 • Klær genererer mye støv, så ikke la nyvaskede klær henge til tørk på soverommet.
 • Ideelt sett bør klesgarderoben være et annet sted enn soverommet. Sørg uansett for at garderobeskapene har tette dører.
 • Lagre klær du ikke bruker så ofte i lukkede skuffer eller oppbevaringsposer i plast som kan lukkes helt.

  LES OGSÅ: Så ofte bør du rense hårføneren

  Kilder: Nettdoktor.no og Medicinenet.com

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer