Orgasme

Her er tabu-orgasmen

Ingen snakker om det, men nesten halvparten av alle kvinner har opplevd det.

Foto: All Over PressAll Over Press
Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du opplevd dette? Like før eller under orgasmen spruter noen kvinner omtrent en teskje klar, luktfri væske fra urinrøret.
 • Orgasme er bra for helsa
 • Tror det er urin

  Kvinnelig ejakulasjon, ofte kalt «squirting», er antakelig svært vanlig, men det snakkes nesten aldri om det. For mange er det skamfullt. Kvinnene tror at de tisser på seg, eller partnerne deres tror det. Andre synes bare det er ekkelt eller «unaturlig». Noen kvinner unngår å få orgasme når de har sex for å unngå å sprute. De er flaue og vil ikke vise det, de er redde for partnerens reaksjon, eller de vil bare unngå søl.
 • Slik får du superorgasme
 • Lenge misforstått

  Kvinners seksualitet har alltid vært problematisk både kulturelt og for vitenskapen. Kvinnelig ejakulasjon er ikke noe unntak. Fram til 1990-tallet dreide diskusjonen seg om hvorvidt squirting i det hele tatt fantes. De første forskerne som hørte om fenomenet, som Krafft-Ebing på 1880-tallet, mente dette var et sjeldent og sykelig fenomen. Gräfenberg (som G-punktet er oppkalt etter) mente på 1950-tallet at squirting var normalt, men ble avfeid av Kinsey og andre forskere. Først på 1980-tallet ble det gjort analyser som viste at væsken ikke var urin.
 • Slik får du multi-orgasmer
 • Skaper både panikk og nysgjerrighet

  I kulturen har squirting, akkurat som kvinners orgasme, g-punktet og at kvinner onanerer, vært behandlet med en blanding av panikk og nysgjerrighet. Enkelte feminister mente at squirting var en myte som menn hadde funnet på, noe som bare forekom i porno, ikke i vanlige folks sexliv. Å snakke om squirting var altså kvinneundertrykkende. Andre feminister mente at squirting var kontroversielt og ble holdt hemmelig fordi dette jo gjør kvinner og menn mindre forskjellige. Logikken var at kvinner som spruter ikke bare er passive mottakere av en «gave» fra mannen – de kan sprute like bra selv!
 • Orgasmen som tar helt av
 • Sexologer med ulikt syn

  Det virker som om sexologer nå nærmest konkurrerer om å ha det mest politisk korrekte synet på kvinnelig ejakulasjon. Noen mener at dette er en svært sjelden og kanskje unormal tilstand som kan rettes opp med et kirurgisk inngrep, mens andre mener at dette er noe alle kan «få til». Noen synes at denne normaliseringen mest blir et prestasjonspress, mens andre gjerne vil selge ulike kurs eller metoder.
 • Orgasme for viderekomne
 • Hvorfor spruter kvinner?

  Uansett hva vi og forskerne synes om det er det vel nå liten tvil om at kvinnelig ejakulasjon er vanlig, og ikke et tegn på sykdom. Det neste spørsmålet er da hva spruten er for noe. Hva er egentlig væsken som kommer ut? Og har den noen funksjon? Allerede Gräfenberg utelukket av spruten var en form for glidemiddel, fordi den da måtte kommet ved begynnelsen av samleiet, og ikke ved orgasmen. Kjemiske analyser viser at væsken hos noen kvinner er klar og luktfri, mens den hos andre inneholder noe urin. En studie fra 2001 viser at væsken kommer fra urinblæren, men likevel har en annen kjemisk sammensetning enn urin. Forskerne spekulerer på om den seksuelle opphisselsen kan påvirke prosessene i urinblæren på en slik måte at den produserer en annen væske akkurat da.
 • Orgasme-oppskriften
 • Godt å vite om squirting:

  1. Alltid - av og til - eller aldri

  Squirting er at kvinner spruter 5 – 15 ml væske fra urinrøret like før eller under orgasmen. Væsken kan være klar eller melkehvit. Noen kjenner at væsken renner ut, andre opplever en sprut som kan ligne mannens ejakulasjon. Mange squirter av og til, noen alltid, noen aldri.

  2. Helt normalt

  Kvinnelig ejakulasjon er ikke en variant av inkontinens eller sengevæting. Dette er et normalt fenomen som du ikke trenger å skjule eller skamme deg over. Siden squirting er helt ukjent for mange kan det være greit å forklare partneren hva det er.

  3. Ingen prestasjon

  Noen hevder at alle kan sprute hvis orgasmen er sterk nok, men dette er omdiskutert. Ikke tenk på spruting som enda en seksuell prestasjon «du må få til». Sannsynligvis er det ikke så mye du eller partneren din kan gjøre for å påvirke dette.

  4. Ikke hold igjen

  Det er synd hvis du holder igjen orgasmen for å unngå å sprute. Prøv heller å tenke på dette som en helt naturlig ting. Tør du være den første av venninnene som snakker om dette?LES OGSÅ:
 • Kunsten å onanere
 • Her er orgasme-nøkkelen
 • Få bedre orgasmer
 • Orgasme for Obama
 • Her får de flest orgasmer
 • Slik får du orgasme
 • Veien til orgasme
 • Den store orgasme-guiden
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer