Kosthold

Her er tomaten du bør velge

Inneholder mer av antioksidantet som gjør den så sunn.

HØRT OM LYCOPLUS? Ifølge Bama.no er den proppfull av antioksidanter - faktisk inneholder den mer enn cherrytomater, og har en god og søtlig smak.  Foto: Sarah Heneghan / Flowerphotos/ARDEA/Ardea/All Over Press
HØRT OM LYCOPLUS? Ifølge Bama.no er den proppfull av antioksidanter - faktisk inneholder den mer enn cherrytomater, og har en god og søtlig smak. Foto: Sarah Heneghan / Flowerphotos/ARDEA/Ardea/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke rart at mange elsker tomater - det er så godt!

Ikke minst er det utrolig sunt også.Tidligere studier har blant annet vist at tomater kan bidra til å redusere risikoen for hjertesykdom, blant annet ved å løse opp fett i blodårene.

Dette skyldes i hovedsak det høye innholdet av antioksidantet lykopen, som har mange viktige funksjoner.

Og hvis du vil finne en tomat som virkelig sikrer deg store mengder av antioksidantet, så bør du velge den som går under navnet «lycoplus».

LES OGSÅ: Tin reker på under 15 minutter

Proppet med antioksidanter

Alle tomater inneholder som sagt antioksidanter, men denne tomaten er rett og slett en liten antioksidantbombe, skriver Bama.no.

LEGG DEN PÅ GRILLEN: Studier viser at antioksidantet lykopen blir enda mer effektivt hvis du varmer opp tomaten.  Foto: REX/Mood Board/All Over Press
LEGG DEN PÅ GRILLEN: Studier viser at antioksidantet lykopen blir enda mer effektivt hvis du varmer opp tomaten. Foto: REX/Mood Board/All Over Press Vis mer

Og i tillegg til det høye innholdet av lykopen, smaker den kjempegodt. Den har den samme sødmen som en fullmoden cherrytomat.

Lykopen har tidligere vist seg å være en av de kraftigste krigerne mot frie radikaler - en destruktiv gruppe atomer som kan skade celler og DNA, og som på den måten kan virke forebyggende mot flere sykdommer.

Ifølge Wikipedia er det lykopen som gir den røde fargen til blant annet tomaten. 

Av den grunn blir det også brukt for å gi farge til mat, så en god regel er at desto mer farge - desto mer av antioksidantet. Og hvis du glemmer navnet på lycoplus, er det slående likt navnet på antioksidanten - som nok ikke er en tilfeldighet.

LES OGSÅ: Legg grønnsakene i vann før grilling

Varm den opp - da blir den enda sunnere

Tomaten kan du spise som den er eller bruke i salater.

Men det aller lureste kan faktisk være å varme den opp. Som KK.no tidligere har skrevet, vil antioksidantet lykopen bli enda kraftigere hvis du steker eller koker tomatene.

Legg tomaten på grillen eller bruk dem til å lage hjemmelaget tomatsaus til spaghettien.

TOMATSAUS: Et annet alternativ er å bruke den i tomatsaus. Kombinasjonen av ingredienser gjør at det i tillegg har andre fordeler for helsen din. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press
TOMATSAUS: Et annet alternativ er å bruke den i tomatsaus. Kombinasjonen av ingredienser gjør at det i tillegg har andre fordeler for helsen din. Foto: REX/Stock Connection/All Over Press Vis mer

Ifølge Bama gir den en god sødme til tomatsausen, og tidligere studier har i tillegg vist at kombinasjonen som finnes i tomatsaus i seg selv har sine fordeler. Det er i tillegg mye sunnere enn de ferdigkjøpte, og så lett å lage:

- Det er meget enkelt å lage egne «sunnere» sauser på fem minutter, har trening- og kostholdsekspert Ina Garthe, tidligere uttalt.

- Eksempel på tomatsaus er to bokser knuste tomater, presset hvitløk, brunet løk og paprika, en revet gulrot og salt og pepper etter smak. Bland dette med karbonadedeig og vips - gryten er ferdig.

LES OGSÅ: Her er det fort gjort å overspise

Husk at den ikke skal i kjøleskapet!

Hvordan du oppbevarer og lagrer frukt og grønt har mye å si for modningsprosessen og hvor lenge de holder seg.

Og når det gjelder tomaten, skal den ikke i kjøleskapet.

Ifølge Frukt.no holder tomater seg best når de lagres i romtemperatur. Dersom de lagres i lavere temperatur enn åtte grader, vil de raskere miste smak og aroma. De vil også bli myke/bløte.

IKKE I KJØLESKAPET: Tomater trives best i romtemperatur. Sett de for eksempel i vinduskarmen (så sant de ikke står i direkte sollys) - der blir de også dekorasjon.  Foto: Design Pics Inc. / Alamy/All Over Press
IKKE I KJØLESKAPET: Tomater trives best i romtemperatur. Sett de for eksempel i vinduskarmen (så sant de ikke står i direkte sollys) - der blir de også dekorasjon. Foto: Design Pics Inc. / Alamy/All Over Press Vis mer

Lagringstipset gjelder alle typer tomater, fra de små cherrytomatene til de store bifftomatene.

- Hos oss lagres tomatene ved 12 grader. Det er det optimale. Personlig legger jeg dem alltid ut på terrassen i sommerhalvåret, har Frode Ringsevjen, gartner i Wiig Gartneri som er en av Norges fremste tomatprodusenter, tidligere uttalt til KK.no.

- En perfekt tomat skal være fast, glatt og ha en skinnende overflate, har Bamas kokk og ekspert, Lise Finckenhagen, også fortalt. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer