Helse

Her får du sannheten om kroppen din

Nå blir badevekta tredimensjonal Den ser ikke bare hvor mye du veier, men også hvor de ekstra kiloene sitter.

Dette er ingen vanlig badevekt, og det er omtrent slik bildene fra scanneren vil se ut. (Merk at dette er en illustrasjon, og ikke en faktisk scan fra maskinen) Foto: Panthermedia.com
Dette er ingen vanlig badevekt, og det er omtrent slik bildene fra scanneren vil se ut. (Merk at dette er en illustrasjon, og ikke en faktisk scan fra maskinen) Foto: Panthermedia.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å veie seg er ikke noe man ser frem til uansett i hvilken sammenheng det er. Til og med hvis du har en anelse om at du har gått ned, har badevekten en tendens til å skuffe deg.

Nå har forskere tatt det enda et skritt lenger. De har produsert en badevekt som ikke bare viser hvor mye du veier, men også hvor du eventuelt har litt ekstra på kroppen.

Hvis det ikke har vært et hat fra før, gjør kanskje ikke denne vekten det noe enklere å komme seg opp på vekten. For om de ekstra kiloene er arvet eller ikke er det ikke noe stort behov for å vite hvor de ligger.

Likevel har altså det britiske selskapet Select Research utviklet denne badevekten utenom det vanlige. Den skal hovedsaklig brukes til medisinsk bruk og ble presentert til den medisinske industrien nylig.

Les også: Dette er lurt å gjøre om morgenen


Det samme kan gjøres med et målebånd

Ved hjelpe av 32 kameraer og 16 sensorer skal denne kunne analysere personens kroppsfett på ulike steder på kroppen, og skaperne er overbevist om at et slikt apparat er mye mer nøyaktig enn en vanlig måling av BMI, ettersom den ikke kan lure deg på noen måte.

- De fleste mennesker vil ved hjelp av denne "badevekten" innse at de ekstra kiloene rundt magen gjør at du har en større helserisiko, og at du faktisk er overvektig, sier forskeren bak studien, Richard barnes til MailOnline.co.uk.

Les også: Bytt ut kaffen med te


Andre forskere er allikevel i tvil, og mener denne nye vekten ikke er noe mer effektiv enn å måle BMI med et vanlig målebånd, for personer som har latt søtsakene friste litt for mye.

Dette kommer av at du enkelt kan se om en person er overvektig ved å måle midjemålet. En mann ansees å være overvektig hvis midjemålet er over 101,6 centimeter, mens en kvinne kan ha et midjemål på 88,9 centimeter før hun blir ansett som overvektig.

Les også: Vil norske menn ha dette?

Kroppsformen bør tas i betraktning

Apparatet har allerede blitt testet på 2000 menn og kvinner, og den avslører hvordan to personer som veier det samme kan ha helt ulike kroppsfasonger, og derfor skal dette apparatet bli mer rettferdig ovenfor pasienten.

- BMI var aldri ment å bli brukt som en generell vurdering for overvekt, og vi mener at etter nesten 200 år har hver pasient en rett til å bli målt på en måte som også tar kroppsfasong og livstil i betraktning, sier Barnes.

Forskerne håper også at vekten kan bli brukt i andre sektorer enn den medisinske industrien. De håper blant annet at den kan bli brukt for å produsere ulike klær etter hvordan ulike mennesker er formet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer