Kosthold

Her kan du overse holdbarhetsdatoen

Ingen fare å spise denne gamle maten.

HANGOVERKRISE: Jo, du kan fint spise de gamle bønnene i tomatsaus til  dagen derpå-frokosten. Foto: Image Source
HANGOVERKRISE: Jo, du kan fint spise de gamle bønnene i tomatsaus til dagen derpå-frokosten. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De færreste av oss kan skryte av å aldri ha fisket frem en ost med mugg fra påleggshylla, måttet helle klumpete melk i vasken eller oppdaget en myk agurk bakerst i grønnsaksskuffen. Visste du forresten at agurken ikke skal bo i kjøleskapet?Slikt kan skje, men mange er veldig nøye på å sjekke datostempling, og overdriver det hele slik at fullt brukbar mat havner i søpla helt unødvendig.Men hva med boksen med hermetiske tomater som du fant innerst i kjøkkenskapet? Det står "best før desember 2010", så skal den da rett i søpla? Og hva tunfiskboksen som gikk ut i sommer?Neida, du kan fint bruke tomatene i pastasausen, og lage tunfisksalat av tunfiskboksen.Sjekk matvarene som er like bra på boks som i fersk form

Lang holdbarhet

Hermetisk mat holder nemlig mye lenger enn datostemplingen tilsier, ifølge Matportalen.no.Hermetisk mat er varmet opp under trukk, slik at alle bakterier er drept, og så er maten lukket i en lufttett boks. Dermed er det ikke rom for at bakterier skal kunne kose seg i matvaren.Så lenge boksen er hel, og lokket ikke buler mistenkelig, er det ingenting som tilsier at det er noe i veien med innholdet. Gammel hermetikk kan ha forandret farge noe, men ellers er det bare å bruke den.Likevel er det greit å stole på sansene. Et skikkelig sniff av matvaren forteller deg om det lukter normalt, eller om det er noe muffens med den. Og selvsagt - hvis tunfisken har blitt helt grå og uappetittelig, er det kanskje ikke så fristende å bruke den i tunfisksalaten.

Riktig oppbevaring

Å ha litt hermetikk i kjøkkenskapet kan redde deg mang en gang når du bare ikke orker å dra og handle. En boks med bønner, en boks tomater, og løken du finner nederst i kjøleskapet blir en super vegetargryte med ris. Når du ikke gidder lage middag, kan en blings med makrell i tomat være et kjapt og greit alternativ. Det er forresten skikkelig sunt, også.Hermetikken kan altså stå der og vente på å bli brukt i lang, lang tid. Men du bør da oppbevare den på et tørt og mørkt sted. Og dersom du ikke bruker opp all makrell i tomaten, eller det blir igjen noen bønner, bør du ha disse opp i en plastboks som egner seg for matlagring i kjøleskap. Matvarer bør ikke oppbevares i hermetikk straks boksen er åpen.Blir det pizza til middag i dag? Husk å ha på dette!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer