En voksen person trenger mellom to til to og en halv liter vann hver dag for å fungere optimalt. Og er du bare litt dehydrert vil det kunne gi utslag på både konsentrasjonen og energien din.
Dette bør du ha i bakhodet når du reiser på badeferie i sommer. På varme sommerdager der du ligger og steker i sola på sydhavsstrender er det nemlig desto viktigere å huske å drikke nok. Ha derfor alltid med et par flasker vann på stranda.
Og du trenger ikke alltid å kjøpe vannet. I mange land kan du nemlig fint drikke det vannet som kommer fra springen.
LES OGSÅ: De tre viktigste vannreglene
Ofte trygt i Vest-Europa
– De fleste nordmenn er fornuftige og velger å kjøpe vann på flaske når de er i utlandet, ikke bare er det billig, men det smaker ofte også bedre enn springvannet, sier Hans Blystad, overlege ved Folkehelseinstituttet, til KK.no.

Folkehelseinstituttet har ingen offisiell oversikt over hvilke land du bør, og ikke bør drikke vannet fra springen. Men kan likevel fortelle at det ikke nødvendigvis er så ille som mange av oss kanskje tror.
– I de fleste vesteuropeiske land vil man trygt kunne drikke vannet rett fra kranen uten å risikere noen helseskade. Dette gjelder generelt sett også USA, Canada og New Zealand, forteller han.
Lite bakterier i vann
Det er ingenting som er så fælt som å få feriemage. For hvem ønsker vel å tilbringe ferien på toalettskåla når man aller helst skulle ligget på stranda og slikket sol? Og det er kanskje med dette i tankene at vi kjøper litervis av kjøpevann, og sier nei takk til isbiter i drinken vår.
Men blir man egentlig dårlig i magen av å drikke det lokale vannet?
– Nå er det jo lite bakterier i vann generelt, og i tillegg tilsettes det jo også litt klor i drikkevannet – også her i Norge. Det er med andre ord mest gjennom mat du utsettes for bakterier som kan gi dårlig mage.
– Noen steder, særlig i store byer, kan det være mye klor i vannet, slik at du både kan kjenne en smak og en svak lukt av klor. Dette er ikke farlig, men vi nordmenn er ganske vant til å ha et drikkevann som smaker godt, forklarer Blystad.

Strenge EU-krav
Men så handler det jo litt om hvor man reiser også. For er du et sted der drikkevannet ikke er rent, da kan du tross alt bli syk.
Men alle landene som er medlem av EU må forholde seg til Drikkevannsdirektivet, som holder strenge krav til drikkevannets kvalitet.
Og det antas at over 90 prosent av drikkevannet i EU oppfyller disse kravene.
På nettstedet Can I Drink The Water finner du en oversikt over hvilke land som har trygt og godt drikkevann, og hvilke steder du burde holde deg til flaskevann, slik at du enkelt kan søke opp din feriedestinasjon før du reiser. Her er en liten oversikt over de mest vanlige ferielandene.
LES OGSÅ: Reis, SPIS og nyt!
Kroatia
99 prosent av innbyggerne i Kroatia er forsynt med rent drikkevann, og dette vannet er ansett som ett av de tryggeste i verden. I tillegg produserer også kroatene flere typer flaskevann som eksporteres. Deriblant merket Jana som har vunnet flere internasjonale priser.
Frankrike
Ja, også Frankrike har et godt og friskt drikkevann som skal være trygt å drikke.
Hellas
Også i Hellas er drikkevannet rent og trygt, men det kan derimot ha en litt for tydelig smak av klor for norske ganer.

Italia
Generelt sett er vannet i Italia trygt å drikke, og særlig vannet i drikkefontenene i Roma sies å smake godt. Men i enkelte områder av landet kan vannet ha en bismak. Og ved tilfeller der vannet ikke burde drikkes, settes det opp skilter med påskriften «non potable».
Spania
Det spanske kranvannet skal være trygt å drikke de fleste steder, og særlig i Madrid bærer de stolthet over sitt gode drikkevann. Befinner du deg derimot på rurale strøk som på Mallorca, bør du heller satse på flaskevann.
Bulgaria
Dette er et land med mye fjell og godt drikkevann som ifølge nettstedet skal være trygt å drikke.