Billig Mat

Her kan du trygt velge billig

Er du skeptisk til butikkenes egne billigprodukter? Dette mener eksperten du kan kjøpe.

BILLIG KAN VÆRE BRA: En rekke av butikkenes billigprodukter kan være fine å bruke. Det lønner seg imidlertid alltid å se på ingredienslisten på produkter før du kjøper.  Foto: Fotolia/Produsentene
BILLIG KAN VÆRE BRA: En rekke av butikkenes billigprodukter kan være fine å bruke. Det lønner seg imidlertid alltid å se på ingredienslisten på produkter før du kjøper. Foto: Fotolia/Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som konsekvent viker unna produkter fra billigprodusenter som for eksempel First Price og Euroshopper, fordi du har fått det for deg at disse ikke er av samme kvalitet som de dyrere merkene? Da er du ikke alene.

Men er egentlig billigproduktene av lavere kvalitet enn de dyrere originale?

LES OGSÅ: Trikset som gjør baksten saftigere

Mange styrer konsekvent unna disse

Silje Bjørnstad, som er ernæringsfysiolog og driver siljebjornstad.blogg.no, forteller til KK.no at hun tror det er flere årsaker til at mange viker konsekvent unna de billigste produktene.

- Noen har kanskje hatt en dårlig smaksopplevelse med et produkt fra et billigmerke og unngår derfor alle andre produkter fra samme produsent, eller kanskje de har lest noe negativt om disse.

EKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no.  Foto: SomeBody/Martin Andersen
EKSPERT: Camilla Andersen er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no. Foto: SomeBody/Martin Andersen Vis mer

- Samtidig tror jeg det er mange som styres av prisen når de handler matvarer. For å vite hva du får er et godt tips å sjekke ingredienslisten. Det er nemlig slik at selv om et produkt er billigere enn et annet, så trenger det ikke nødvendigvis bety at det er noe dårligere.  

Videre forteller hun at en annen årsak til at folk ikke kjøper billigproduktene, kan være lojaliteten kundene har til de originale merkene.

- Merkevarer kan ofte skape en trygghet og lojalitet hos kunder. Mange opplever nok at når de først har begynt å kjøpe et merke så fortsetter de med det helt automatisk. En annen påvirkningsfaktor kan være følelsen av en høyere status ved kjøp av kjente merker, sier hun.

Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, mener det får være opp til hver enkelt hva de ønsker å velge når de handler.

- Folk får bestemme selv hva de velger, men det er ikke nødvendigvis noe galt med billigproduktene. De kan ha mer salt og tilsetningsstoffer, være vannet ut eller blitt brukt andre triks på for å holde produksjonskostnadene nede, men dette gjelder absolutt ikke alle produktene deres. Man får gjøre egne erfaringer når det kommer til smak, og velge ut fra det, forteller hun til KK.no.

RIMELIGERE: Grunnen til at de billige produktene koster mindre er fordi de produsert på en rimeligere eller enklere måte.  Foto: Art Allianz - Fotolia
RIMELIGERE: Grunnen til at de billige produktene koster mindre er fordi de produsert på en rimeligere eller enklere måte. Foto: Art Allianz - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Hvor «skadelig» er egentlig fruktsukker?

Kan være identisk med originalen

Bjørnstad forteller at det kan være stor variasjon når det kommer til kvaliteten på de ulike billigproduktene sammenlignet med originalen.

- Man kan derfor ikke fastslå at «alle billigprodukter har lavere kvalitet enn de originale». Noen viktige punkter du bør sjekke er som sagt ingredienslisten og næringsinnhold, samt hvor og hvordan matvaren har blitt produsert.

- Noen ganger kan faktisk billigvaren være så godt som identisk med merkevaren. Det som skiller dem er at billigvaren har blitt produsert på en rimeligere eller enklere måte.

Hun sier du også må huske at alle har ulik smak, og noen synes rett og slett de dyrere produktene smaker bedre.

- Men det skal nevnes at flere ulike blindtester har vist at billigmerkene kommer best ut i smak, sier hun.

FRUKT OG GRØNT: Ernæringseksperten forteller at du trygt kan kjøpe frukt og grønnsaker fra de billige produsentene. Foto: Kzenon - Fotolia
FRUKT OG GRØNT: Ernæringseksperten forteller at du trygt kan kjøpe frukt og grønnsaker fra de billige produsentene. Foto: Kzenon - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Så enkelt blir middagen litt sunnere

Kjøper billig hermetikk 

Om du vil spare noen kroner, men samtidig ha god kvalitet på matvarene, mener Bjørnstad du fint kan kjøpe en del varer fra billigprodusentene.

Og når det kommer til hva du kan kjøpe trygt og ikke, mener hun dette avhenger av hva slags ingredienser produktene består av.

- På noen matvarer er det veldig små forskjeller, og man kan fint spare penger på å kjøpe produkter fra billigmerkene uten at det går utover den ernæringsmessige kvaliteten.

- Min erfaring er at for eksempel frukt og grønt, og hermetikkbokser som for eksempel bønner, linser og tomater, er like gode som merkevarene. Det finnes også mange gode billigere alternativer blant tørrvarene, som for eksempel spagetti og pasta. Men som jeg har nevnt vil dette avhenge av ingredienslistene og ikke minst hva folk synes smaker best.

SJEKK INGREDIENSLISTEN: Du bør alltid sjekke ingredienslisten før du kjøper et produkt. Noen inneholder nemlig lite av råvaren produktet markedsføres med.  Foto: Benedicte Haugaard
SJEKK INGREDIENSLISTEN: Du bør alltid sjekke ingredienslisten før du kjøper et produkt. Noen inneholder nemlig lite av råvaren produktet markedsføres med. Foto: Benedicte Haugaard Vis mer

LES OGSÅ: Har du hørt om pitahaya?

Sjekk alltid ingredienslisten 

Dyre ingredienser er, ikke overraskende, med på å gjøre matvarer dyrere, og derfor er det flere produsenter som finner billigere ingredienser for å kunne selge produkter til en lavere pris. Ifølge Bjørnstad blir det da kvantitet fremfor kvalitet.

- Jeg ønsker ikke å peke ut noen konkrete matvarer folk skal være skeptisk til, så det beste rådet mitt er å sammenligne ingredienslistene til de ulike produktene og sjekke hva som er hovedingrediensen.

Mange produkter kan nemlig inneholde lite av råvaren som produktet markedsføres med.

- Når det for eksempel gjelder bearbeidede kjøtt- og fiskeprodukter og farseprodukter så er det store forskjeller på hvor mye av råvaren produktet inneholder. Produktene med den høyeste prosentandelen av kjøtt eller fisk vil også inneholde mer av de gode næringsstoffene. Desto mindre bearbeidet et produkt er, desto mer vitaminer og mineraler vil det inneholde. Sjekk derfor hvor mye kjøtt og fett produktet inneholder og hva slags type kjøtt som er blitt brukt.

- Selv om produktene er billigere er det ikke sikkert du får så mye mer for pengene hvis produktet består av like mye av andre ingredienser som for eksempel mye fett, vann og salt, fremfor rent kjøtt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer