Vesker

Her ser du mange skjulte helsefarer

Veska di er kul, praktisk - og veldig, veldig guffen hvis du ikke passer godt på.

PLEIER DU Å HA EKSTRA SKO I VESKA?: Særlig for å unngå tarmbakterien salmonella bør du pakke inn skoene i en plastpose først. Unngå å oppbevare dem ved siden av mobiltelefon eller matpakke. Foto: All Over Press
PLEIER DU Å HA EKSTRA SKO I VESKA?: Særlig for å unngå tarmbakterien salmonella bør du pakke inn skoene i en plastpose først. Unngå å oppbevare dem ved siden av mobiltelefon eller matpakke. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fordelene med å dra rundt på en stor veske er mange. Store, vakre vesker er trendy. Og de kan romme alt du trenger den dagen: Ekstra sminke, vannflaske, bok, mobillader og gjerne litt treningstøy. Du har kanskje brukt mye penger på å skaffe deg it-veska, og sprader fornøyd rundt. Men selv om du føler deg som verdens mest praktiske superhelt der du farter rundt med hele dagens nødvendigheter hengende fra skulderen, er ikke dette bare av det gode. Veska kan nemlig være skadelig for helsa di.

Ekstra sko i veska?

Bærer du på joggeskoene dine, bør du pakke dem inn i en plastpose først. Eller sørge for at skosålene er helt, helt rene. Du vil ihvertfall ikke ha dem liggende inntil matpakka eller mobiltelefonen. - Har du plukket opp mikroorganismer fra jord, søle eller hundeavføring kan de enkelt overleve i veska di. Forkjølelsesvirus dør etter en stund. Men enkelte bakterier, som for eksempel salmonella, formerer seg gjerne, sier John Oxford ved det britiske Hygiene Council til iVillageIfølge Lommelegen.no er salmonella en tarmbakterie som finnes i rundt 2500 varianter, men de vanligste typene man finner i Norge heter Salmonella Entiritidis og Salmonella Typhimurium. Noen av salmonellabakteriene kan gi tyfoid feber, mens andre kan gi diaré.Lommelegen.no er i likhet med KK.no heleid av Aller Internett.

Skittent skrot i veska

Mange av oss har gjort det en gang. Lagt tørkepapiret i veska, fordi det ikke finnes en søppelbøtte i nærheten. Pakket inn tyggisen og lagt den i veska. En sjokoladebit, halvspist og så glemt nederst i veska. Det kan skje alle. Men det er veldig uhygienisk. For samtidig bærer du også rundt på det som kan bli din neste forkjølelse. - Forkjølelsesvirus kan leve lenge i en håndveske, sier John Oxford.Lyst på ny veske? Du trenger ikke vente til julebordet.

Hunder ingen adgang

Trenden med veskehunder er på vei til å forsvinne. Og det kanskje like greit. Hunder tråkker over alt, og er ikke alltid like rene. Så selv om du gladelig kysser bissevoven på snuten, er det ikke helt hygienisk å la de små hundepotene tråkke rundt på leppestiften din eller eplet du skal spise senere.

Tung bør

Den kvinnelige verktøykassen veier nemlig i gjennomsnitt 3,2 kilo. Og i en studie rapporterer hele 70 prosent av de 1000 kvinnelige deltakerne at de regelmessig opplever smerte forårsaket av for tunge vesker.Godt lastede vesker er nemlig én av grunnene til at ryggen verker. De tre vanligste problemområdene er skuldrene (68 prosent), nakken (35 prosent) og armene (28 prosent). Selv om 1 av 5 kvinner sier de er bekymret over mulige skader i framtida, vil de ikke gi slipp på de svære veskene for helsas skyld.

Bruk knaggen på veggen

Setter du veska fra deg når du er på toalettet? Da gjør du som de aller fleste kvinner. Og det går som oftest bra. Men å sette fra seg veska på et skittent toalettgulv, for så å dra hjem og sette fra seg veska i sofaen eller på kjøkkenbordet - det er bare guffent.

Lommerusk-marinert sminke

Finner du til stadighet leppestiften din uten hylsteret på plass, men med et ulekkert topplokk av lommerusk? Da kan det være greit å tørke svært godt av den før du bruker den igjen. For at sminke kan være den villeste bakteriefestivalen, har vi hørt før. Siden sminke ofte inneholder en del fett, kan den harskne og bli til irritasjon for huden hvis smusset ikke blir fjernet. Applikatorer, sminkekoster og børster bør dermed vaskes med jevne mellomrom. Og sminke som har gått ut på dato, kan være fulle av bakterier. KK.no har tidligere skrevet om hvordan du holder sminken din ren. I denne artikkelen får du gode tips som gjør sminken din bakteriefri!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer