<strong>TRE TING Å MESTRE:</strong> For å få perfekt rouge, må både fargevalg, plassering og styrke være riktig. Makeupartisten gir deg de beste rådene for din hudtone og din ansiktsform. Foto: Getty Images/Pixland
TRE TING Å MESTRE: For å få perfekt rouge, må både fargevalg, plassering og styrke være riktig. Makeupartisten gir deg de beste rådene for din hudtone og din ansiktsform. Foto: Getty Images/Pixland Vis mer

Sminke

Her skal du egentlig legge rougen

Feil bruk kan gjøre at du ser syk eller klovnete ut.

Publisert
Sist oppdatert
Rouge kan gi ansiktet liv og glød på null komma niks, og det er et ypperlig produkt for å friske opp utseendet.

– Det man i mange tilfeller ønsker å oppnå med rougen er gjerne friske kinn med sunn glød og velformede kinnben, sier Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder på makeupskolen Art Complexion.

Det er imidlertid ikke alltid like lett å vite hvor man skal legge rougen, og for mange ender det med en rund rød dært midt på kinnet.

– Den berømte fartsstreken over kinnbena kan i mange tilfeller bli hard og et negativt blikkfang i ansiktet, sier makeupartisten.

Heldigvis finnes det noen enkle tips for å få rougen til å gjøre deg enda vakrere. Men aller først bør vi se nærmere på feilene mange gjør, slik at vi kan rette dem opp.

LES OGSÅ: Fem tegn på at mascaraen bør kastes

<strong>SART OG SØTT:</strong> Emma Watson har veldig lys hud og kler virkelig disse forsiktige ferskenfargene i kinnene. Foto: All Over Press
SART OG SØTT: Emma Watson har veldig lys hud og kler virkelig disse forsiktige ferskenfargene i kinnene. Foto: All Over Press Vis mer
<strong>DYPERE TONER:</strong> Har du en mørkere hudtone, kan du gjerne gå for litt dypere farge på rougen. Foto: All Over Press
DYPERE TONER: Har du en mørkere hudtone, kan du gjerne gå for litt dypere farge på rougen. Foto: All Over Press Vis mer
<strong>HOLD AVSTAND:</strong> Det bør være omtrent to fingerbredder fra der blushen starter til nesen, ellers kan du fort se småsyk og pjusk ut. Foto: Per Ervland
HOLD AVSTAND: Det bør være omtrent to fingerbredder fra der blushen starter til nesen, ellers kan du fort se småsyk og pjusk ut. Foto: Per Ervland Vis mer
<strong>OOOOPS:</strong> Husk å presse børsten lett mot hånden før du tar den på kinnene, så slipper du å få på altfor mye produkt. Foto: Astrid Waller
OOOOPS: Husk å presse børsten lett mot hånden før du tar den på kinnene, så slipper du å få på altfor mye produkt. Foto: Astrid Waller Vis mer

Feilene mange gjør

– De feilene en del gjør med rouge er fargevalg, plassering og styrke, sier Presttun Eide.

(Saken fortsetter under bildet.)

Feil farge:
Hun forklarer at mange velger en rougefarge som ikke blander seg så fint sammen med hudtonen.

– De med lys hud vil se skittene ut eller flekkete ved bruke av for mørke eller terrakottafargede rouger, som gjerne egner seg bedre til en dypere eller mer gylden hud.

– En mørkere hudtype kan lett se grå ut med en farge som er for lys og pastellaktig, og samme effekt vil også oppstå med for lyse og kalde shimmerprodukter, sier makeupartisten.

Feil plassering:
Å legge rougen på feil sted, kan se svært uheldig ut. Du kan se alt fra klovneaktig til syk ut, så her gjelder det å lære seg triksene.

– Går man for tett mot nesen eller øyet kan uttrykket fort oppfattes som sårt. Røde nesevinger og rødt øyeparti er sjelden kledelig, sier Presttun Eide.

– En markert runding midt på eplekinnet kan også oppfattes som litt klovnete, eller som kuldesprengte og hektiske kinn.

Feil styrke:
Hverken for lite eller for mye intensitet er heldig, men det er helt klart verst å ta på altfor mye rouge.

(Saken fortsetter under bildet.)


Dette bør du se etter

For å oppnå disse friske kinnene med sunn glød og velformede kinnbein, som makeupartisten snakker om, gjelder det å lære seg noen triks for både fargevalg, plassering og styrke.

Finn riktig farge:
– Velg gjerne en rouge som ikke skiller seg for mye ut fra egen hudtone i farge. Jo lenger du går bort fra egen hudtone, jo vanskeligere er det å blende den inn i huden

Lyse hudtoner kler ofte myke toner av fersken, rosa og beige.

Mørkere hudtoner kan gjerne kle dypere toner av plomme, rosa, kopper og bær.

– En mørk hud tåler mer pigmenterte farger enn lys hud, men begge hudfargene kan likevel se friske ut i sterkere farger så lenge man tilpasser mengden, poengterer Presttun Eide.

Hun sier at det også kan være fint å velge en farge i samme fargefamilie som øyesminken eller leppefargen for et harmonisk uttrykk.

LES OGSÅ: Slik legger du rougen riktig

Finn riktig styrke:
– Når du påfører rougen kan du gjerne tenke at rougen skal ha mest styrke i midten av seg selv. Det vil si at rougen skal være sterkest der du ønsker å plassere den, for å så duses ut i alle retninger for en fin og myk overgang til huden.

– Bare pass på at dusingen ikke ender opp en alt for stor form over hele kinnet.

For å unngå at du får på for mye produkt og ender opp med et slikt stort område med rouge, anbefaler makeupartisten følgende:

– Etter du har dyppet børsten i produktet kan det være fint å teste den mot hånden før du legger på ansiktet. Da ser du fort om det er for mye pigment, og du må være ekstra lett på hånden for et delikat resultat.

LES OGSÅ: Her er sminkekostene alle trenger

Finn riktig plassering:
For å bruke rouge til å forme ansiktet, bør du kjenne etter hvor kinnbenet er plassert før du legger rougen.

Kinnbenet går ut fra øret, og du kan føle med en finger der det er hardt under huden.

– For en klassisk påføring kan det være fint å plassere rougen på selve kinnbenet og litt i underkant, og så duse den lett opp.

– For en friskere påføring kan man starte på eplekinnet og duse rougen lett bakover på kinnbenet.

LES OGSÅ: Få rougen til å vare hele dagen

<strong>KREM:</strong> Du trenger slettes ikke å bruke kost og pudderrouge. En kremrouge er både kjapt, enkelt og vakkert. Du kan til og med bruke en leppestift, så lenge fargen er riktig. Foto: Astrid Waller
KREM: Du trenger slettes ikke å bruke kost og pudderrouge. En kremrouge er både kjapt, enkelt og vakkert. Du kan til og med bruke en leppestift, så lenge fargen er riktig. Foto: Astrid Waller Vis mer

La ansiktsformen din bestemme

Når det kommer til nettopp plasseringen av rouge, er det noen grunnleggende «regler» om hvor du bør plassere den. De er basert på ansiktsformen din, og kan være svært nyttige når du prøver å finne ut hva som er mest flatterende for akkurat ditt fjes.

Makeupartistens tips
 • Et rundt ansikt vil virke smalere ved hjelp av kontur og highlight for å få frem benstrukturen. Det kan også være greit å unngå for rund rouge på eplekinnene.
 • Et lengre ansikt vil derimot virker fyldigere med rouge på eplekinnet som så duses ut i en rettere linje bak mot øret, og ikke for mye på skrå mot tinningen. Da skaper man illusjonen av rett linje som bryter mot det lange ansiktet.

 • – Kikk litt på ansiktet ditt i speilet og gjør et raskt googlesøk, så dukker det opp mange tips for akkurat din form. Ofte så er man en kombinasjon av flere ansiktsformer, og da kan det greit å eksperimentere litt med de ulike tipsene for å se hva som kler ditt ansikt best.

  (Saken fortsetter under bildet.)


  LES OGSÅ: Kremrouge redder alle sminkekriser

  Matt eller skimmer?

  Dersom du har mange fine linjer i huden og ikke ønsker å framheve disse, bør du holde deg unna rougeprodukter med skimmer.

  – Husk at rouger med skimmer kan fremhever ujevn hud, så velg gjerne en matt eller semimatt rouge om du sliter med porer, urenheter eller fine linjer.

  Likevel kan litt glød i produktet gi en veldig fin lysrefleksjon som gir ekstra liv til ansiktet ditt og faktisk kan gi en illusjon av jevnere hud. Velg dog glød over glitter! Og husk at du alltid kan legge til en highlighter i tillegg til rougen hvis du ønsker en matt rouge, men også litt glød.

  – Rouger med shimmer er ofte lettere å duse ut enn helt matte rouger, tilføyer Presttun Eide.

  LES OGSÅ: Slik finner du riktig rouge til din hudtype

  Form ansiktet litt ekstra

  Hvis du føler at rougen ikke gjør nok for å forme ansiktet ditt, kan du også benytte deg av skygge og highlight for å skulpturere fjeset mer.

  – For en illusjon av mer markerte kinnben, kan du legge litt skygge (gjerne et matt solpudder) der det er hulrom under kinnbenet. Da vil det se ut som benstrukturen kommer bedre frem, sier hun.

  For å forsterke effekten kan du legge et lyst skimmerprodukt der kinnbenet stikker mest ut for å dra det lenger frem.

  – Husk at slike effekter ikke skal synes veldig godt, men bare anes for et bra og naturlig resultat.

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer