BAKTERIEBOMBE: Salat/grønnsaksskuffen nederst i kjøleskapet kan bli en skikkelig bakteriebombe, viser ny forskning. Kanskje en idé å vaske her litt oftere? Foto: Getty Images/iStockphoto
BAKTERIEBOMBE: Salat/grønnsaksskuffen nederst i kjøleskapet kan bli en skikkelig bakteriebombe, viser ny forskning. Kanskje en idé å vaske her litt oftere? Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kjøkken

Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Salat- og grønnsaksskuffen i kjøleskapet kan bli en helseskadelig bakteriebombe, viser ny forskning.

Publisert
For de fleste av oss er det nok ganske naturlig å vaske kjøleskapet en gang i blant.

Ikke bare fordi det blir skittent og ser grisete ut, men også fordi det har en tendens til å hope seg opp «usynlige» bakterier i de ulike skuffene og hyllene, både som følge av maten, og som følge av miljøet inne i og utenfor skapet (hver gang vi åpner det opp slipper vi nemlig nye stoffer inn).

Nå er det jo slik at temperaturen på kjøleskapet skal holde de verste bakteriene unna, og det er jo nettopp derfor vi oppbevarer maten her.

LES OGSÅ: Disse kjøkkenreglene bør du følge

Sørg for riktig temperatur

Som vi i KK.no tidligere har skrevet er imidlertid «riktig» temperatur i kjøleskapet avgjørende for at bakteriene skal holde seg unna og at maten ikke skal bli ødelagt.

Og på Matportalen.no (ekstern lenke) anbefaler Mattilsynet at kjøleskapet ditt bør holde en temperatur på fire grader eller mindre – til enhver tid.

Noen få gradeforskjeller har nemlig store konsekvenser for holdbarheten til all ferskvare. Hvis gradestokken stiger over syv, kan faktisk en pakke kjøttdeig bli fordervet etter bare et døgn.

Og det skal ikke mye til før temperaturen stiger. Er du blant dem som alltid har et stappfullt kjøleskap vil det gi mindre gjennomstrømning av luft og øke temperaturen.

Temperatur og rengjøring er altså viktig, og det er særlig én skuff i kjøleskapet du bør være litt ekstra obs på – nemlig grønnsaks/salatskuffen som står helt nederst.

Ny forskning viser nemlig at denne skuffen kan inneholde opp mot 750 ganger så mange bakterier som er regnet som «trygt», skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Her er de syv skitneste matvarene

Salat/grønnsaksskuffen er «verst»

Forskere har, på oppdrag for selskapet Microban Europe, gjennomført tester på salatskuffer i over 30 ulike kjøleskap, og resultatet var nedslående.

Resultatene viste nemlig at det i gjennomsnitt var over 7850 bakteriekoloni dannelser per kvadratcentimeter (cfu/cm2). Disse inkluderte blant annet E.Coli, salmonella og listeria.

Noen av testene viste også at flere av salatskuffene hadde bakteriemålinger (cfu-målinger) på 129.000 cfu/cm2.

Standard EC (European Commission) anbefaling for «hygienisk» mattilbereding og lagringsoverflater er 0-10 cfu/cm2.

- Hele poenget med et kjøleskap er å holde maten «trygg» og minske sjansene for bakterievekst og muggvekst, så det er klart det er bekymrende at det er et såpass tydelig problem her, sier Paul McDonnell fra Microban Europe til Daily Mail:

- At kjøleskapet fungerer som det skal er spesielt viktig når det er varmere vær. Den lave temperaturen i kjøleskapet vil kun stanse bakterieveksten med regelmessig rengjøring. Når bakterier får fotfeste og man ikke gjør tilstrekkelig med rengjøring, har bakteriene en tendens til å multiplisere over tid.

LES OGSÅ: Lure triks for et sunt kjøkken

Bør rengjøres oftere

Ifølge McDonnell er det for få som rengjør kjøleskapet og salatskuffen skikkelig.

- Noen kjøleskapeiere er flinke til å ta ut all mat og vaske hele skapet, inkludert salatskuffene, grundig. Noen blir imidlertid aldri rengjort, og det er her problemet oppstår, sier han.

Microban Europe produserer antibakteriell beskyttelse som er bygget inn i komponenter som plastdelene i kjøleskap, og har vist seg å kunne drepe mesteparten av bakteriene som fester seg på overflater i løpet av 24 timer.

Hvitevareprodusenter som Whirlpool er blant dem som benytter seg av teknologien.

Ta ut skuffene

Altså – det kan med andre ord lønne seg å rengjøre kjøleskapet, og særlig salatskuffen, regelmessig. Og som KK.no tidligere har skrevet holder det ikke bare å skrubbe skuffene innvendig.

En studie fra universitet i Arizona viste at av 160 tilfeldig utvalgte kjølskap så testet 83 prosent positivt på muggsopp. Soppen sprer seg hver gang kjøleskapet åpnes, og mange allergiske reaksjoner knytter seg til nettopp muggsopp i hjemmet.

Det beste er å ta ut skuffene og rengjøre dem grundig separat (gjerne med klorholdig vann).


Det kan være lurt å gjøre dette hvertfall én gang i uka for å unngå sopp og bakterier.

LES OGSÅ: Unngå de verste bakteriefellene

Noe du lurer på? Spør KK.no

Hvordan kan jeg gjøre de trange, nye skoene mine mer komfortable? Hvordan legger jeg sminke som varer hele dagen? Når er det best å trene - før eller etter middag?

Har du også et spørsmål om klær, sminke, kosthold eller trening? Send det til spor@kk.no, og vi vil finne det ut for deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer