Hiv

Her smittes flest nordmenn av hiv

Ett ferieland skiller seg ut, og mange lever med smitten uten å vite om det.

SMITTES AV HIV: Det er langt fra kun homofile menn som smittes av hiv, mange heterofile smittes både her hjemme og utenlands. Foto: NTB Scanpix
SMITTES AV HIV: Det er langt fra kun homofile menn som smittes av hiv, mange heterofile smittes både her hjemme og utenlands. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I fjor ble det til sammen registrert 249 hiv-tilfeller i Norge. 184 var menn, 65 var kvinner og de fleste av dem oppga at de er heteroseksuelle.

Det viser tall fra Folkehelseinstituttet, som forteller at smitten blant heteroseksuelle i Norge øker.

Mens en del blir smittet her til lands, blir også en del smittet mens de er utenlands.

LES OGSÅ: Lenge siden du testet deg?

Får hiv i Thailand

Blant 130 heteroseksuelle personer som ble registrert som hiv-positive i 2014, ble 47 smittet i Norge.

83 ble smittet utenlands, og ifølge Folkehelseinstituttet skiller spesielt Thailand seg ut som landet hvor mange heteroseksuelle smittes.

Blant heteroseksuelle som smittes her til lands, vet man ikke hvor i Norge de smittes. Blant homofile blir klart flest smittet i Oslo.

Det forteller Irena Jakopanec ved Universitetet i Oslo, ifølge Forskning.no. Jakopanec har nylig tatt doktorgrad på hiv, syfilis og gonoré blant menn som har sex med menn i Norge.

Totalt er det nå diagnostisert 5622 hivpositive i Norge, 3803 menn og 1819 kvinner.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

HIV: Vi vet det egentlig så godt, men hvor nøye er du? Den eneste måten å unngå smitte på, er ved å bruke kondom.   Foto: NTB Scanpix
HIV: Vi vet det egentlig så godt, men hvor nøye er du? Den eneste måten å unngå smitte på, er ved å bruke kondom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Smittet uten å vite det

I tillegg til de som har fått påvist hiv, anslås det at ytterligere 500 til 700 personer er hiv-smittet, uten å vite det.

- Vi regner med at de mange nysmittede med høye virusmengder i blodet, som ikke kjenner sin hivstatus, er en viktig faktor for de høye smittetallene, sier seniorrådgiver Øivind Nilsen ved Avdeling for infeksjonsovervåking i Folkehelseinstituttet.

Han mener derfor at tidlig diagnostikk, er blant de viktigste tiltakene for å redusere antall smittede.

Mørketallet består ifølge Folkehelseinstituttet av menn som har sex med menn, heteroseksuelt smittede menn og innvandrere som ikke har blitt «fanget opp» av tilbudet om hivtest ved ankomst til Norge.

Har du vært i det som kalles en risikosituasjon, altså hatt tilfeldig sex uten å bruke kondom?

Da bør du sørge for å teste deg. Det kan du for eksempel gjøre hos fastlegen din eller ved et av disse stedene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer