Drikke

Het høst

Deilige drikker som holder deg både varm og frisk i høst.

Het høst
Publisert
Sist oppdatertVil du vite mer om urtemedisin?

 • Urtekilden er kanskje det mest omfattende norske nettstedet innen urtemedisin. Her finner duplanteleksikon, bildegalleri og informasjon om urtemedisin.
 • Helsenettstedet Mozon har en egen seksjonom urtemedisin.
 • Du kan lese om urtenes plass i moderne medisin hos doktoronline.no


 • Redd for å gå en snufsete høst i møte? Drikker du riktig, kan du forebygge forkjølelse samtidig som du holder deg varm. Her er våre beste tips til sunne, varme drikker.

  Ginsengte
  Ginseng er en urt de fleste av oss tenker på som et middel for å få mer energi, men kanadiske forskere mener å ha påvist at nordamerikansk ginseng har god effekt hva angår å forebygge forkjølelse og influensa. Dette fordi ginseng har bestanddeler som bygger opp immunforsvaret og bekjemper infeksjoner.

  - Ginseng er et såkalt adaptogen som kjennetegnes ved at de beskytter cellene i kroppen mot belastninger og stress. Denne beskyttelsen er ikke fullstendig, men gir kroppen en bedre mulighet til å bekjempe skader som oppstår på grunn av stress eller infeksjoner, sier lege Bernt Rognlien til helsenettstedet Mozon.

 • Les mer om ginseng hos Lommelegen

 • Ginseng-te kan du kjøpe i helsekostforretninger, eller du kan lage te selv med fersk ginsengrot: 3-4 skiver ginsengrot legges i en tekopp. Hell over cirka 2 dl vann og la teen trekke i 5-6 minutter. Lager du mer te i samme omgang, må du øke trekketiden med cirka 15 sekunder for hver ekstra kopp.

  Varm blåbærglede
  Blåbær er sprekkfulle av antioksidanter, og får du i deg nok av dét, blir kroppen din bedre rustet til å motstå sykdom og infeksjoner.

  - I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene «i sjakk», forklarer KKs kostholdsekspert Jeanette Roede i nettmøte med kk.no lesere.

  3 dl blåbær
  3 dl rødvin
  1 dl vann


  Press blåbærene gjennom en sil, slik at du får ut saften. (Eventuelt kan du bruke blåbærsaft, men ferskvare er alltid best.) Bland saften sammen med røvin og vann og la det varmes opp i en kjele. Pass på så det ikke koker. Inntil 150 ml rødvin om dagen er også bra for kroppen og har positiv effekt på kolestrolet, ifølge boka Supermat av Elizabeth S. Lingjærde.

  Krydret moro
  Ingefær har nærmest grenseløse egenskaper - det skal ifølge lommelegen.no fungere utmerket mot reisesyke, har vært mye brukt mot leddplager, og har også vært kjent for å «fremme kjærlighetslivet». Men ingefær er også utmerket for deg som føler at forkjølelsen er i anmarsj.

 • Les mer om ingefær hos Apotek1

 • 1 ingefærknoll
  2 ss god honning
  3 dl vann
  1 sitron


  Skrell ingefærknollen, skjær 3-4 cm av den i tynne skiver og legg dem i en kopp. Bruk skje eller en liten morter og knus ingefæren i vannet. Hell over kokt vann. Del sitronen i 2. Klem saften ut av den ene halvdelen og ha den i teen sammen med honning. Rør godt. La det hele trekke i 5-6 minutter, og pynt med en ekstra sitronskive før du drikker.

  LES OGSÅ:
 • Het hverdag - hold deg frisk med chili
 • Ti råd for et bedre immunforsvar
 • Slik unngår du influensa

 • En kopp varmt drikke om dagen er bra for helsa - hvis du velger riktig - og bra for sjelen, hvis du tar deg tid til å nyte den i ro og fred.
  En kopp varmt drikke om dagen er bra for helsa - hvis du velger riktig - og bra for sjelen, hvis du tar deg tid til å nyte den i ro og fred. Vis mer
  Blåbær er fulle av antioksidanter som holder deg frisk.
  Blåbær er fulle av antioksidanter som holder deg frisk. Vis mer
  Ingefær er rene mirakelmiddelet.
  Ingefær er rene mirakelmiddelet. Vis mer
  Ginseng - gir energi, men kan også forebygge forkjølelse.
  Ginseng - gir energi, men kan også forebygge forkjølelse. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer