Kaffe

Hevder kaffe kan motvirke depresjoner

Forskere mener to kopper om dagen kan virke like bra som milde medisiner.

KAFFE: Forskere ved Harvard University har sett nærmere på hvordan koffein påvirker hjernen. Foto: sinada - Fotolia
KAFFE: Forskere ved Harvard University har sett nærmere på hvordan koffein påvirker hjernen. Foto: sinada - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En større forskningsstudie fra Harvard University konkludererer med at det er 50 prosent mindre sjanse for at en person tar sitt eget liv dersom han eller hun drikker mellom to og fire kopper kaffe om dagen.

Forskere ved Harvard School of Public Health har analysert data fra tre tidligere amerikanske studier, og konkluderer med at kaffe kan fungerer like bra mot depresjoner som de mildeste formene for antidepressiva.

Det betyr ikke at du skal kutte ut medisinene dersom du går på det, forskerne advarer dessutene mot farene ved å drikke for mye kaffe.

LES OGSÅ: Slik blir du lurt av morgenkaffen

Som en mild antidepressiva

Koffein stimulerer sentralnervesystemet og det er derfor forskerne mener at kaffe kan fungere som en mild antidepressiva.

Blant annet så øker koffein frigjøringen av stoffet dopamin i hjernen. Dopamin er på mange måter kroppens eget rusmiddel. Og rusen vi får av stoffer som dopamin kan gi en mild følelse av oppstemthet. Det samme gjelder hormonet serotonin.

– Serotonin har evnen til å stimulere humøret i positiv retning, har sosiolog Knut T. Reinås ved Klinikk for rus og avhengighet, Aker Universitetssykehus, tidligere fortalt til Forskning.no.

LES OGSÅ: Tilfeldig sex kan gjøre deg deprimert

For mye kaffe kan være farlig

Resultatene fra studien betyr ikke at du skal droppe antidepressiva om du går på det. Det betyr heller ikke at «jo mer kaffe, desto mindre deprimert».

– Det er lite som tyder på at mer enn to, tre kopper eller 400 mg koffein om dagen har noe for seg, sier Michel Lucas, forsker og ansvarlig for studien ifølge Dailymail.co.uk.

Andre eksperter har pekt på sammenhengen mellom for mye kaffe, for lite søvn og depresjoner.

– Koffein kan gjøre det vanskeligere å sovne og mangel på søvn kan forverre en depresjon, påpeker psykiater Daniel K. Hall-Flavin ved den anerkjente amerikanske Mayoklinikken.

LES OGSÅ: Depresjon kan være «smittsomt»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer