En ny undersøkelse viser at noen kvinner er mer «genetisk disponible» til å være ekstremt opptatt av slanking og det å være tynn enn andre kvinner. Det har forskere ved Michigan State University kommet frem til, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com. Å være tynn blir idealisert i den vestlige kulturen og sett på som «skjønnhet». I mediene blir vi stadig utsatt for bilder av såkalte size zero-modeller og retusjerte filmstjerner, og det er mye fokus på utseende, klær og vekt. Mange mener også at denne idealiseringen oppmuntrer til spiseforstyrrelser blant unge kvinner. LES OGSÅ: Få slutt på tjukkesnakket!
Undersøkte tvillinger
Forskerne bak den nye studien, ønsket derfor å se nøyaktig hva slags - og hvor stor, psykologisk innvirkning denne «tynn-idealiseringen» i samfunnet egentlig har på kvinner. – Vi blir daglig bombadert med informasjon om hvor «bra» det er å være tynn, likevel er det bare noen kvinner som blir påvirket av dette, uttalte Jessica Suisman, forfatter av studien og forsker ved MSU's institutt for psykologi: – Dette tyder på at genetiske faktorer kan gjøre noen kvinner mer utsatt for presset om å være tynn enn andre. For å se hvilken rolle genetiske faktorer hadde konsentrerte forskerne seg om tvillinger. Mer enn 300 kvinnelige tvillinger fra MSUs tvillingregister i aldersgruppen 12-22 år deltok i undersøkelsen. LES OGSÅ: Tror du at du er tykk?Genene avgjør
Suisman og kollegaene målte hvor mye deltakerne ønsket å ligne kjendisene fra TV, film og magasiner. Da nivåene av tynnidealisering ble vurdert ble eneggede tvillinger, som deler 100 prosent av genene sine, sammenlignet med toeggede tvillinger, som bare deler 50 prosent. Forskerne kom frem til at eneggede tvillinger har tettere nivåer av «tynnidealisering» enn toeggede.Videre analyse viste også at arveligheten av tynnidealiseringen var 43 prosent, som betyr at halvparten av grunnen til at visse kvinner idealiserer det å være tynn, er på grunn av genene. – Vi er overrasket over at delte miljøfaktorer, som eksponering for de samme mediene, ikke hadde like stor påvirkning som forventet, sa Suisman.Studiet er blitt publisert i «the International Journal of Eating Disorders». Mer info finner du her!Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger