Helse & Livsstil

Hjelp, han tar over alt!

Er du utsatt for mammablokkade?

Hjelp, han tar over alt!
Publisert
Sist oppdatert
Vi krever av mannen at han skal stille opp hjemme, og ikke minst være en tilstedeværende far for barna. Og mennene tar oss på ordet.

Pappapermisjon er blitt en selvfølge for nybakte fedre, og de vil ha mer av den.
I tillegg blir det stadig mer vanlig at pappa er den som tilbringer mest tid hjemme med barna mens de er små. Det er ikke lenger gitt at det er mannen i forholdet som tjener mest, og dermed er den som jobber mest.

Vi er i ferd med å oppnå det vi har krevd. Og det gjør at noen kvinner får hetta. De føler seg utestengt fra hjemmet av mannen. De opplever rett og slett å være utsatt for en mammablokkade. Hvorfor er det slik?

- For de fleste kvinner er det fortsatt normen å være voktere av fedrenes involvering i barna, sier forsker Craig Garfield ved Chicago Northwestern University i USA, til nyhetsnettstedet msnbc.com.

Det kan være tøft for en utearbeidende mor å oppleve at far som er hjemme kjenner barna bedre enn henne. Å se at det er ham de henvender seg til når de vil ha hjelp til noe, og at det bare er han som får lov til å vaske håret deres når de bader, kan rokke ved tryggheten i morsrollen.

At fedre gjennom alle tider har opplevd nøyaktig det samme, er ikke nødvendigvis noen trøst. Men trenger kvinner å føle seg truet?

- Nei, sier Philip Lerman, forfatter av boka Dadditude: How a Real Man Became a Real Dad.

- Når det gjelder foreldrerollen, er mor Gud. Barnet kommer fra hennes kropp. Mødre har dette utrolige, unektelige båndet til barna sine. Uansett hva fedre gjør vil de aldri kunne holde tritt med mødrene.

Barna har i alle fall godt av at far involverer seg i langst større grad det det som tradisjonelt har vært vanlig. Forskning viser at barn som tilbringer mye tid også med far blir dyktigere, både sosialt og akademisk.

Årsaken er at fedre leker på en annen måte med barna enn det mødre gjør. Gjennom lek med pappa lærer ungene å forholde seg annerledes til omgivelsene.
De lærer mer om lyder og rom, de bruker kroppen på andre måter og de blir mer utforskende innstilt til det de ser rundt seg.


LES OGSÅ:
  • Et helvete å bli mor?
  • Hva koster barn?
  • Klar, ferdig - barn!
  • Slik takler dere skrikerungen
  • Har du et bøllebarn?
  • Jeg forlater barna





  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

    Les mer