Sex

- Hjelper deg å gi slipp på alle spenninger

Lydene vi lager i senga har faktisk flere funksjoner.

STØNNE: Det å stønne under sex er en måte å fortelle partneren din at det han gjør er godt. Dette kan føre til at han presterer bedre og samleiet blir bedre for dere begge.  Foto: detailblick - Fotolia
STØNNE: Det å stønne under sex er en måte å fortelle partneren din at det han gjør er godt. Dette kan føre til at han presterer bedre og samleiet blir bedre for dere begge. Foto: detailblick - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en av dem som synes det kan være litt pinlig å slippe alle hemninger under akten, og holder inne stønningen i redsel for at partneren din skal bli satt ut?

I så fall bør du slutte med en gang, for ifølge ekspertene kan det å stønne høylytt ha flere funksjoner som kan heve nivået på sexen.

LES OGSÅ: De hotteste sextrendene i 2014

Slipper alle spenninger

Bianca Schmidt, som er gestaltterapeut og sexolog, forteller til KK.no at pust og oksygentilførsel er viktig under sex, og at det å stønne hjelper deg å gi slipp på spenninger slik at du kan gi deg helt hen.

- Når vi er tent og har sex puster vi ofte dypere eller raskere, og i denne prosessen hender det ofte at vi slipper ut stønnelyder, enten det er bevisst eller ikke. I tantra miljøer snakker de om hvordan dette er viktig for å komme i dyp kontakt med seksualkraften din.

- Det å puste og å få rikelig med oksygentilførsel hjelper deg å gi slipp på alle spenninger og gjør at du klarer å gi deg ordentlig hen til partneren din under akten, sier hun.

På tross av dette med at pust gjør det lettere å slippe alle spenninger, mener Schmidt det helt sikkert er mange som stønner av helt andre årsaker også.

FAKER: Mange kvinner stønner med vilje så partneren deres skal lettere komme og tro at han er en super elsker. Foto: Fotolia
FAKER: Mange kvinner stønner med vilje så partneren deres skal lettere komme og tro at han er en super elsker. Foto: Fotolia Vis mer

- Resultatet av en undersøkelse utført av Universitetet i Leeds viser at 66 prosent av de spurte kvinnene som stønnet under sex ikke lagde lyder når de nødvendigvis nærmet seg klimaks, men når partneren deres nærmet seg sin.

- Og hele 87 prosent rapporterte at de stønnet og lagde lyder slik at partneren skulle komme raskere, samt løfte hans opplevelse av å være en god elsker. Dette blir støttet av forskning som sier at kvinner stort sett lyver for å få andre til å føle seg bedre, forteller hun.

LES OGSÅ: De vanligste sextabbene våre

Gir uttrykk for at det er godt

Ifølge Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, er det å stønne høylytt under sex en måte å fortelle partneren at man gir seg helt hen og at det han gjør er godt.

- Det å stønne er et uttrykk for at man er revet med og har det godt – et sosialt signal. Det er for eksempel mindre vanlig å stønner når man onanerer, akkurat som det er mindre vanlig å le høylytt når man ser en morsom film alene enn når man ser den samme med noen andre.

- I tillegg er det svært opphissende for partneren din å høre at du er opphisset og at du liker det han gjør. Dersom du lager litt ekstra lyd når partneren din gjør noe du synes er godt, kan dette øke prestasjonen hans og gjøre at samleiet blir bedre for dere begge, sier han. 

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv.  Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Du bør imidlertid ikke stønne og late som det han gjør er godt dersom det ikke er det. Da kan dere fort ende opp i en ond sirkel hvor han tror du elsker noe du kanskje ikke kan fordra.

Til syvende og sist kommer du lengst med å være ærlig i senga, da de fleste menn er dessverre ikke er tankelesere og trenger litt veiledning i blant.

LES OGSÅ: Alle andre har ikke bedre sex enn deg

Redde for å lage lyder

Mange kvinner, og menn for den saks skyld, synes det å stønne høylytt og lager lyder under akten kan være litt småflaut, og det spesielt hvis de er med en person de ikke kjenner så godt.

Dersom du holder igjen lydene fordi du synes det er flaut eller er redd for at partneren din vil reagere negativt, kan dette gå ut over kvaliteten på sexen og gjøre at du ikke klarer å konsentrere deg ordentlig.

- Jeg tror mange er redde for å stønne når de har sex. Å stønne viser at man er revet med, og da kan det være pinlig hvis den andre ikke er like mye revet med. Noen er også redde for å gjøre noe «feil», og at det de gjør ikke er det den andre kanskje forventer, forteller Kjøs.

Schmidt forteller at hun i likhet med Kjøs tror det er mange der ute som ikke våger å stønne høylytt fordi de er redde for å vise at de er i nytelse.

- Noen kan være redde for å slippe seg løs og vise at de nyter sexen. Frykten for å virke «billig» er også noe som hindrer mange i å vise seg frem fra en fri og erotisk side.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer