Forkjølelse

Hjelper det å spise C-vitaminer når du allerede er syk?

Har det noen effekt på forkjølelsen? Se hva ekspertene svarer.

C-OVERDOSE? Forsvinner forkjølelsen fortere hvis du overdoserer inntaket av C-vitaminer?  Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd
C-OVERDOSE? Forsvinner forkjølelsen fortere hvis du overdoserer inntaket av C-vitaminer? Foto: PantherMedia / Wavebreakmedia ltd Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Like sikkert som at høsten kommer, kommer også høstforkjølelsen. Og da hører vi det samme maset om hvor viktig det er å ta C-vitaminer.

Men har det egentlig noen effekt når du allerede er blitt syk?

Nei, sier forskerne KK.no har vært i kontakt med.

– Det er ingen dokumentasjon på at dette hjelper. C-vitamin og forkjølelse er en sak som kommer med jevne mellomrom og ha gjort det siste 30 årene. Saken lever sitt eget liv men savner forankring i solid dokumentasjon, sier Svein Olav Kolset, ernæringsprofessor ved UiO.

LES OGSÅ: Forkjølet? Prøv Solhatt!

Ikke vits i å overdosere

Ifølge Birger Svihus, professor i ernæring ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, er det ingen vits i å overdosere inntaket av C-vitaminer før eller når du er syk.

– Vitenskapelige undersøkelser har ikke klart å påvise en effekt av å spise store doser, større enn det vi får i oss i et gjennomsnittskosthold, av vitamin C på forekomst eller varighet av forkjølelse. Dette er det litteraturen forteller, opplyser Svihus til KK.no.

Han viser til et studie fra 2007, hvor forskerne konkluderte med at det ikke var mulig å se noen forbedring eller kortere varighet av forkjølelsen.

– Det var kun forskjell på folk som lever i svært kalde omgivelser eller er utsatt for beinhard fysisk aktivitet. For dem kan det være en positiv effekt av store mengden C-vitamin, forteller Svihus.

LES OGSÅ: Hvilken av disse har mest C-vitamin?

Disse kan ha godt av å spise ekstra C-vitamin

Karianne Svendsen, masterstudent i ernæring UiO, mener at varigheten av forkjølelse i liten grad kan reduseres ved hjelp av vitamin C-tilskudd på 200 mg.

– Men det er like mange studier som sier at det ikke har effekt. Det virker som at alvorlighetsgraden av forkjølelsen til en viss grad kan reduseres med tilskudd av C-vitamin, sier Svendsen til KK.no.

Hun refererer også til samme forskning som Svihus viser til, at vitamin C-tilskudd kan ha ekstra effekt på personer som driver med hard fysisk aktivitet i kalde klimaer.

LES OGSÅ: Eplejuice har mer vitamin C enn appelsinjuice

Dette skjer hvis du overdoserer

Den daglige anbefalingen for vitamin C-tilskudd er 75 mg, og det er lite vits i å overdosere. Da kan du risikere å bli dårlig.

– Her finnes det også en øvre grense på 2000 mg hver dag. Ettersom C-vitamin er et vannløselig vitamin, vil kroppen skille ut det C-vitaminet den ikke trenger, med urinen. For høyt inntak av C-vitamin kan dessuten føre til kvalme, oppkast, diaré, magekramper og hodepine, påpeker Svendsen.

Appelsinjuice kan gjøre vondt verre

Siden mange anbefaler å kjøre på med C-vitaminer når du er forkjølet, skulle du kanskje tro at appelsinjuice et naturlig valg. Men det er faktisk ikke så fordelaktig som du skulle tro, har KK.no tidligere skrevet.

Selv om C-vitaminer egentlig skal kunne forsterke immunforsvaret, kan innholdet av kalorier og tilsatt sukker i appelsinjuice faktisk føre til at forkjølelsen sitter i mye lenger.

– Du bør ikke drikke noe som er tilsatt sukker. Ekstra sukker kan hindre de hvite blodlegemene i å bekjempe infeksjonen, forteller Ilyse Schapiro, en ernæringsfysiolog fra New York.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer