HJEMMEBAKT BRØD: I denne artikkelen finner du oppskrifter på brød, også for deg som for eksempel ikke tåler gluten.  Foto: Ed O`Riley/Bulls
HJEMMEBAKT BRØD: I denne artikkelen finner du oppskrifter på brød, også for deg som for eksempel ikke tåler gluten. Foto: Ed O`Riley/Bulls
Brød

Hjemmebakt brød på fem måter

Verdens beste brød baker du med søtpotet, valnøtter, kikerter og linfrø!

KK.NO: At det for helsens skyld er lurt å velge grovt framfor fint brød, er det liten tvil om.

Flere ernæringsfysiologer tar nå også til orde for at vi kanskje bør bytte ut en del av de ferdigkjøpte butikkbrødene med våre egne hjemmebakte. 

– Jeg pleier si på foredrag og til kursdeltakere at om det er én eneste endring dere skal gjøre i kostholdet som vil gjøre underverker, så er det å bake brødet sitt hjemme selv, har ernæringsfysiolog og blogger hos Sprudlende Sunn, Linn Hansen tidligere fortalt til KK.no.

En del har imidlertid inntoleranser eller dietter de ønsker å ta hensyn til. Her får du derfor oppskrifter på fem forskjellige deilige brød og rundstykker du kan prøve å bake:

LES OGSÅ: Dette brødet tar 10 minutter å bake

Rundstykker av søtpotet, valnøtter og linfrø

Tid beregnet på disse er 1 time + heving. Stekes i 20 minutter på 180 °C. Antall rundstykker: 12.

NY VARIANT: Rundstykker med søtpotet, den er ny for de fleste av oss, men det er skikkelig godt. Foto: Ed O`Riley/Bulls
NY VARIANT: Rundstykker med søtpotet, den er ny for de fleste av oss, men det er skikkelig godt. Foto: Ed O`Riley/Bulls Vis mer

Ingredienser
700 g steinmalt hvetemel
½ pose tørrgjær
4 ss linfrøpulver
1 ts malt ingefær
1 ts malt koriander
2 ½ dl kokt, most søtpotet
1 dl hakkede valnøtter
2 ss linfrø
1 ts salt
4 dl varmt vann

  • Bland sammen mel, gjær, linfrøpulver og 1 ts salt. Lag en grop i midten. Bland søtpoteten med 3,3 dl av vannet og hell det i gropen. Rør melet inn fra sidene av gropen. Tilsett nok vann til at deigen blir myk og lett å jobbe med.
  • Legg deigen på en ren overflate og elt den for hånd i 10 minutter, eller i en kjøkken­maskin med eltekrok. Deigen skal bli jevn og elastisk. Legg deigen i en bolle og dekk over med et fuktig, rent kjøkkenhåndkle. Sett den et lunt sted til heving. Den er ferdig når den har doblet seg i størrelse.
  • Elt deigen raskt og forsiktig sammen, og tilsett nøtter og frø. Elt i 2 minutter. Form 12 rundstykker. Legg rundstykkene på et smurt stekebrett med god plass til heving.
  • Dekk til med et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og hev til dobbel størrelse.
  • Stek i forvarmet ovn i 20–30 minutter til rundstykkene er gjennomstekte. Ta ut av ovnen og børst med siktet mel. 

LES OGSÅ: Steinalderbrød på 10 minutter

Brød med gulrot og havregryn

Tid beregnet er 20 min.  Stekes i 1 time på 180 °C. Til 1 brød.

Ingredienser
4–6 gulrøtter, skrelt
105 g sammalt mel
105 g hvetemel
½ ts natron
1 ts bakepulver
4 ss havregryn, pluss litt ekstra til toppen
1 ts salt
3 store egg
1,3 dl solsikke- eller rapsolje
40 g brunt sukker

UTEN GJÆR: Dette gulrotbrødet baker du uten gjær. Foto: Ed O`Riley/Bulls
UTEN GJÆR: Dette gulrotbrødet baker du uten gjær. Foto: Ed O`Riley/Bulls Vis mer
  • Finriv gulrøttene og klem ut mesteparten av saften. Riv nok til 2 ½ dl
  • Bland mel, natron, bakepulver og havregryn. Tilsett 1 ts salt.
  • Pisk sammen egg og olje. Rør inn sukker og gulrøtter. Vend denne blandingen forsiktig inn i melblandingen slik at alt blandes godt.
  • Legg blandingen i en smurt brødform med bakepapir ved hjelp av en skje. Strø de ekstra havregrynene på toppen. Stek i forvarmet ovn i ca. 1 time. Bruk en bakepinne for å sjekke at det er ferdig stekt.


Grovt frøbrød

Tid beregnet er 30 min + heving. Stekes i 35–45 min på 220 °C. Til 2 brød.

Ingredienser
660 g sammalt steinmalt mel
½ pose tørrgjær
1,25 dl blandede frø (inkludert solsikkekjerner, linsefrø, gresskarkjerner og sesamfrø)
1 ts salt
4 ½ – 5 dl lunkent vann

Valgfritt
1 egg 
1 ss vann

FRØBRØD: Ikke bare smaker dette grove frøbrødet godt, det er også fullt av vitamin-E og fiber. Foto: Ed O`Riley/Bulls
FRØBRØD: Ikke bare smaker dette grove frøbrødet godt, det er også fullt av vitamin-E og fiber. Foto: Ed O`Riley/Bulls Vis mer

  • Bland sammen mel, gjær og 1 ts salt. Lag en grop i midten og tilsett vannet. Rør melet inn fra sidene av gropen. Tilsett nok vann til at deigen blir myk og lett å jobbe med – ikke for klissete. Legg deigen på en ren overflate og elt den for hånd i 10 minutter, eller i en kjøkkenmaskin. Deigen skal bli jevn og elastisk. Legg deigen i en bolle og dekk over med et fuktig, rent kjøkken­håndkle. Sett den et lunt sted til heving. Den er ferdig når den har doblet seg i størrelse.
  • Elt deigen raskt sammen og tilsett 1 dl av frøene. Del deigen i to emner, kjevle ut hvert emne til et rektangel, brett deretter hver langside inn, den ene over den andre så du får en avlang form. Legg brødene på et smurt stekebrett.
  • Lag tre diagonale snitt på toppen av hvert brød med en skarp kniv. Dekk til med et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og hev til dobbel størrelse.
  • Pisk sammen egget med 1 ss vann og pensle brødet. Strø over resten av frøene. Stek i forvarmet ovn i 15 minutter. Slå temperaturen ned til 180 grader og fortsett å steke i 20–30 minutter til brødene er gjennomstekt. Ta ut av ovnen og avkjøl på rist.

LES OGSÅ:  Slik oppbevarer du brødet best


Glutenfritt rismelbrød

Tid beregnet er 20 min. + heving. Stekes i 1 time på 180 °C. Til 1 brød.

Ingredienser

2 ½ dl brunt rismel
2 ½ dl hvitt rismel
1,25 dl potetmel
2 ss tapiocamel
2 ss rismelkpulver
½ pose tørrgjær
1 ts salt
1 ss xylitol (kjøpes i helsekostbutikker)
1 ss xantangummi (kjøpes i helsekostbutikker)
3 store egg
2 ss olje
3 dl varmt vann

  • Bland sammen alt det tørre. Pisk sammen egg og olje. Pisk inn 3 dl varmt vann i eggeblandingen. Bland de tørre ingrediensene med de våte og rør godt. Blandingen skal bli en tykk røre, men som du allikevel kan helle.
  • Legg røren i en brødform ved hjelp av en skje. Den skal fylle ca. ¾ av formen. Dekk til med et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og sett til heving. Den bør heve til toppen av formen. Ikke la den heve for lenge.
  • Stek i forvarmet ovn i ca. 1 time. Bruk en bakepinne for å sjekke at det er ferdig stekt. Ta ut av ovnen og sett til avkjøling.
GLUTENFRIE: Både rismelbrødet til venstre og kikertmel­brødet til høyre er glutenfrie. Foto: Ed O`Riley/Bulls
GLUTENFRIE: Både rismelbrødet til venstre og kikertmel­brødet til høyre er glutenfrie. Foto: Ed O`Riley/Bulls Vis mer

Glutenfritt brød med kikertmel

Tid beregnet er 20 min. + heving. Stekes i 1 time på 180 °C. Til 1 brød. 

Ingredienser

3 store egg
2 ss olje
2 ½ dl kikertmel
2,8 dl hvitt rismel
1,25 dl potetmel
7 ts soyamel
½ pose tørrgjær
1 ts salt
1 ss xylitol (kjøpes i helsekostbutikker)
1 ss xantangummi (kjøpes i helsekostbutikker)
2 ½ dl varmt vann

  • Bland sammen de flytende ingrediensene med ca. 2 ½ dl varmt vann. Tilsett de tørre ingrediensen. Rør godt.
  • Legg røren i en bake­papirkledd brødform med hjelp av en skje. Dekk til med et rent, fuktig kjøkkenhåndkle og sett til heving ca. 1 time.
  • Stek brødet i forvarmet ovn i ca. 1 time. Bruk en bakepinne for å sjekke at det er ferdig stekt.

Denne artikkelen er også publisert i KK39.

Til forsiden