Trening

Hjemmehjelp

Trimutstyr selger som aldri før. Noe er bortkastete penger, annet er god investering. KKs treningsekspert Jill Jahrmann har testet de mest solgte produktene.

Jill Jahrmann gir deg oversikten over det hotteste innen trening akkurat nå. Foto: Steinar Torvbråten
Jill Jahrmann gir deg oversikten over det hotteste innen trening akkurat nå. Foto: Steinar Torvbråten Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du vært i en sportsbutikk de siste månedene, så har du sett det. Reoler, noen ganger hele vegger, fulle av kjekke, små trimprodukter du kan bruke hjemme i stua. Noen gamle slagere har du sikkert prøvd før. Andre kan du vurdere å prøve etter å ha lest denne artikkelen. KK har fått Jill Jahrmann til å vurdere 14 av de mest solgte produktene. KKs treningsekspert er utdannet fysioterapeut og har bred bakgrunn fra treningsfaget. Til daglig jobber hun som treningsfaglig ansvarlig for SATS.
– Noen av disse produktene er bra, andre mindre bra og noen helt unødvendige, fastslår
hun.

– De beste er de som kan brukes til mange forskjellige ting, og som aktiviserer mange av de viktige kjernemusklene våre. Såkalt coretrening, sier Jahrmann. To av hennes favoritter er mykt balansebrett og strikk med håndtak. Balansebrettet tvinger deg for eksempel til hele tiden å tilpasse kroppens stilling for å holde balansen mens du står, sitter eller ligger på det. Dermed aktiviserer du mange flere muskler enn om du gjør de samme øvelsene på et hardt gulv. Kjernemusklene er mage– og ryggmuskler du trenger i en variert hverdag, og som du ikke alltid når med helsestudioapparater. Mange sportsbutikk-kunder har fortstått dette budskapet for lengst. Da KK tok en runde til de største kjedene, fikk vi opplyst at færre nå spør etter vekter, mens oppblåsbar ball, balansebrett og strikk selger i massevis. Det samme gjør bokseutstyr og andre mer spesialiserte produkter. For eksempel
Gyroballen, som er beregnet på å trene opp armer, håndledd og grep.

GYROBALL
Tur-Ball
Pris: 150 kroner.
Brukes til: Å trene armer og håndledd. Beregnet på opptrening etter skader, og på deg som driver med klatring, golf og bowling. Jo fortere du dreier på ballen, jo sterkere
blir motstanden.
Jills vurdering: Fin for klatrere. Dette produktet er for deg som er avhengig av et godt grep. Som opptrening etter skader eller pcarm er mer varierte øvelser og uttøyning trolig bedre.


HARDT BALANSEBRETT
Abilica
Pris: 400 kroner.
Brukes til: Å øve opp balansen på to bein.
Jills vurdering: Smalt bruksområde. Mindre anvendelig enn det myke balansebrettet, og vanskeligere å bruke. Grei som et tillegg hvis du vil bli god på snowboard.


TRENINGSSTRIKK
Refit Band
Pris: 80 kroner.
Brukes til: Styrkeøvelser for armer, skuldrer, rygg og bein. Selges i ulike farger som gir ulik motstand. Treningsprogram følger med.
Jills vurdering: Svært anvendelig. Strikk er nyttig, men denne enkleste varianten ryker lett. Vi savner håndtak.


MYKT BALANSEBRETT
Ballkissen Airpad
Pris: 300 kroner.
Brukes til: Et oppblåsbart balansebrett kan brukes omtrent som en stor treningsball. Du kan stå og sitte på den, og gjøre en rekke ulike øvelser. Luftmengden kan justeres.
Jills vurdering: Stort bruksområde. Veldig fin både til fitness, rehabilitering av småskader, og stabiliseringstrening. Gjør mageøvelser på den, eller stå på den mens du
vasker opp. God trening til de viktige kjernemusklene.


BOKSEBAG
Abilica
Priser: – 6 kilo (egentlig jr. størrelse) koster 400 kroner inkl. hansker. – 20 kilo koster 700 kroner, hansker 400 kroner.
Brukes til: Få ut aggresjon, trene opp armer, skuldrer og overkropp. Hansker anbefales for å skåne huden.
Jills vurdering: Kjempebra. Boksing gir både utholdenhet og styrke og lar deg få ut aggresjon. Lær deg riktig teknikk på kickboksetrening. Det er viktig at bevegelsen starter helt nede i hoftene. Bruk gjerne tynnere hansker enn disse.


TRENINGSSTRIKK MED HÅNDTAK, SETT
Nike Resistance Band Kit
Pris: 280 kroner.
Brukes til: Styrkeøvelser for hele kroppen.
Jills vurdering: Godt hjelpemiddel. Strikk er svært bra til hjemmebruk. Håndtak er bra, det kan festes både i hender og føtter. Du trenger egentlig bare den lengste strikken. Spør i butikken etter treningsprogram.


HOPPETAU MED TELLEVERK
Deluxe Skip Rope Body Sculpture
Pris: 100 kroner.
Brukes til: Å hoppe med. Telleverket viser hvor mange hopp du har tatt.
Jills vurdering: Bra til oppvarming. I tillegg er hoppetau gunstig for beinbygningen.
Kombiner eventuelt med strikkøvelser etterpå. Telleverk kan virke motiverende. Bestem deg for eksempel for å ta 300 hopp per dag.


DØRTRAPES
Energetics Deluxe Chinning Bar
Pris: 180 kroner.
Brukes til: Stangen festes høyt oppe eller nede i en døråpning. Brukes til å heve seg opp etter armene eller holde beina fast under sit-ups. Stangen tåler 120 kilo. Øvelsesprogram følger med.
Jills vurdering: Trenger det neppe. De færreste jenter klarer å heve seg opp etter armene. Til sit-ups trenger du ingen stang. Om stangen festes lenger ned, kan man gjøre kroppshev med strak kropp og beina i gulvet, men det blir et ganske lite bruksområde.


ANKELVEKTER
Nike Ankle Weights, 1,1 kilo
Pris: 200 kroner.
Brukes til: Festes rundt anklene med borrelås før du går eller jogger deg en tur. Målet er å få ekstra effekt av det du gjør.
Jills vurdering: Må brukes forsiktig. Til gåing kan ankelvektene være ok, men til jogging anbefales de ikke. Kroppen er innstilt på sin egen tyngde, og ekstra vekter kan virke belastende på ankler, knær, hofter og rygg.


MAGEMASKIN MED TELLEVERK
Ab-roller
Pris: 300 kroner.
Brukes til: Mageøvelser. Telleverket viser hvor mange repetisjoner du har tatt.
Jills vurdering: Ensidig bevegelse. En fin og effektiv maskin, men du får ikke trent magemusklene så variert som du bør. Øvelsen bør bare være en av mange du gjør for å trene magen. I tillegg tar produktet stor plass hjemme.


RULLEHJUL
Energetics Slide Stretch
Pris: 130 kroner.
Brukes til: Dette er en videreutvikling av hjulet man hadde hjemme på 70- tallet, med bremseeffekt som hindrer fall. Stå på knærne hvis det er for tungt med strake bein. Trekk magen inn, og ikke rull så langt fram at ryggen blir svai.
Jills vurdering: Kjempefin for magen. Rullehjulet gir statisk funksjonell trening
av alle mage- og ryggmuskler samt litt dynamisk trening for armer og bryst.


STOR TRENINGSBALL
Pris: 300 kroner.
Brukes til: En rekke ulike øvelser som blant annet situps, armhevinger og mageøvelser. Balansetrening.
Jills vurdering: For alle. Et kjempebra treningsprodukt. Ballen bør være ganske stor. Sitt og balanser på den, eller gjør ulike øvelser. Bra for kjernemusklene. Spør etter treningsprogram i butikken.


ARMHEVINGSBØYLER
Nike Push up-grips
Pris: 200 kroner.
Brukes til: Å komme lenger ned når du tar armhevinger, slik at du får trent
brystmuskelen enda bedre.
Jills vurdering: Trenger det neppe. Et bra produkt, men mest for menn som vil gjøre armhevingene ekstra vanskelige, og få en ekstra strekk i brystmuskelen.


HÅNDKLEMME
Energetics Foam Hand Grips
Pris: 100 kroner.
Brukes til: Trene opp styrken i hendene.
Jills vurdering: Best til menn. Kvinner er sjelden opptatt av å trene opp klypa. Klemmene er i tillegg veldig harde. Passer best for dem som trenger spesielt godt grep, som for eksempel klatrere.

Jill Jahrmann gir deg oversikten over det hotteste innen trening akkurat nå. Foto: Steinar Torvbråten
Jill Jahrmann gir deg oversikten over det hotteste innen trening akkurat nå. Foto: Steinar Torvbråten Vis mer
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Hjemmehjelp
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer