Bakst

Hjemmelagde rundstykker du kan spise hver dag

Velger du riktige ingredienser blir brødmaten både sunnere og godere.

HJEMMELAGDE RUNDSTYKKER: Det smaker jo så godt, og når du lager de selv, kan de også bli langt sunnere! Her får du noen ab bloggernes beste tips til hvordan du får det til. Foto: Corinna Gissemann - Fotolia
HJEMMELAGDE RUNDSTYKKER: Det smaker jo så godt, og når du lager de selv, kan de også bli langt sunnere! Her får du noen ab bloggernes beste tips til hvordan du får det til. Foto: Corinna Gissemann - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: I helger og feriedager er det alltid rom for litt ekstra kos. 

Fremfor en bolle med frokostblanding, blir det gjerne lange og hyggelige samlinger rundt frokostbordet med deilig pålegg, nykokte egg og fersktrukket kaffe i koppen.

Hva er vel ikke da bedre enn hjemmelaget og ferskt brød eller rundstykker?

Og de trenger slett ikke å være usunne, selv om de smaker godt - bare se her!

LES OGSÅ: Disse matvarene har én ting til felles

Tilsett sesam, linfrø eller fermenterte grønnsaker

- Min favoritt er sesambriksen (se oppskrift lenger ned i saken). Den er snill med blodsukkeret, glutenfri veldig enkel å lage og smaker aldeles nydelig, forteller Linn Hansen, ernæringsfysiolog og bloggeren bak Sprudlendesunn.no.

PÅSKEFROKOST: Hva er vel ikke bedre? Og enda bedre blir det med noen nybakte rundstykker. Foto: Colourbox
PÅSKEFROKOST: Hva er vel ikke bedre? Og enda bedre blir det med noen nybakte rundstykker. Foto: Colourbox Vis mer

Hansen er glad i å bake og er til vanlig opptatt av å begrense gluteninnholdet i kosten. Hun har imidlertid flere tips til hvordan du kan gjøre baksten din litt sunnere.

- Hvis du tåler gluten, så er langtidsbakst ypperlig. Da får enzymene i kornet jobbet skikkelig, slik at brødet blir lettere for kroppen å fordøye, forteller hun.

- Denne oppskriften er veldig enkel, og for å gjøre den enda sunnere kan du lure inn malte linfrø - de tas lettere opp i kroppen når de er malt, samt sesammel. Sesamfrø er svært rike på mineraler som blant anner kalsium, og ypperlig i form av sesammel, sier hun.

Men det finnes flere ingredienser du kan tilsette - også litt utenom det vanlige.

- Et alternativ er å tilsette deigen finsnittede melkesyregjørede grønnsaker (jour. anm. fermenterte grønnsaker). På denne måten øker du fiberinnholdet, gir gjæren eller surdeigen en ekstra boost fordi melkesyrebakteriene produserer gass, og samtidig pleier magen med ekstra melkesyrebakterier, sier Marianne Johansen, som driver bloggen Matblogg.net.

Bytt ut hvetemelet

Stine Haslestad, som driver matbloggen Bakekona.blogg.no, har tidligere uttalt til KK.no, at det uansett er lurt å bytte ut hvetemelet.

- Bytt ut deler eller alt hvetemelet med havremel. Med havremel kan du for eksempel lage saftige og fiberrike muffins, som er like gode til frokost som til kveldskosen. Hvis butikken nær deg ikke har havremel kan du lage det lett selv ved å male havregryn til mel i en blender, forteller hun.

DROPP HVETEMELET: Ifølge bloggerne kommer du langt hvis du bytter ut det fine melet - enten med fullkornsmel, sesammel eller havremel. Foto: Sea Wave - Fotolia
DROPP HVETEMELET: Ifølge bloggerne kommer du langt hvis du bytter ut det fine melet - enten med fullkornsmel, sesammel eller havremel. Foto: Sea Wave - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Lar du deg friste av påskegodteriet?

Tilsett nøtter, frø og havregryn

Karoline Nordbø, som har bakgrunn innen folkehelsearbeid og ernæring fra Universitetet i Agder og skriver mat- og treningsbloggen Á la Karoline, mener også at et viktig grep for å gjøre baksten litt sunnere er å bytte ut hvetemelet.

- Erstatt fint hvetemel med sammalt. Jeg bruker helst fibra eller fullkornshvetemel.

Hun har imidlertid også en annet smart triks for å gjøre baksten sunnere, samtidig som at det øker næringsinnholdet - nemlig tilsette nøtter og havregryn.

- Tilsett nøtter, havregryn og frø. Dette bidrar til økt mengde næringsstoffer i baksten. Havregryn egner seg veldig godt i all bakst og er det sunneste kornslaget vi har i Norge, med et høyt innhold av blant annet betaglukaner, som er kolesteroldempende, sier hun.

Marianne Johansen kan i tillegg fortelle at at havregryn i baksten gjør at deigen oppleves lys og luftig, og ikke så tung og grov som et tradisjonelt grovt rundstykke.

LES OGSÅ: Ikke kast de brune bananene

SESAMBRIKS: Foto: Sprudlende Sunn
SESAMBRIKS: Foto: Sprudlende Sunn Vis mer

Sesambriks

(kilde: Sprudlende Sunn)

Dette trenger du (til cirka 9 briks):

 • 2 dl vann
 • 1 ss fiberhusk
 • 2 egg
 • 1/2 boks hermetiske kikerter (kan fint sløyfes!)
 • 2 dl malte mandler
 • 1 dl malte havregryn
 • 1 dl sesammel
 • 1-2 ts bakepulver
 • litt salt

Bland fiberhusken i vannet og rør om. La svelle et par minutter før du tilsetter eggene. Rør godt og tilsett de malte mandlene, malte havregryn, sesammelet, kikertene og bakepulveret.

Smør røren utover et stekebrett - cirka 1,5 cm tykk, så er den perfekt å dele i to når den er ferdig stekt. Strø over litt sesamfrø før du slenger den i ovnen på 180 grader i 30 minutter. Når den er fiks ferdig deler du den i ruter og vips har du briksen. Super godt!

KIMCHI: Den koreanske retten der ingrediensene fermenteres gjør at grønnsakene det blir svært fordelaktig for helsen din. Foto: elieli - Fotolia
KIMCHI: Den koreanske retten der ingrediensene fermenteres gjør at grønnsakene det blir svært fordelaktig for helsen din. Foto: elieli - Fotolia Vis mer

Rundstykker med fermenterte grønnsaker

(kilde: Matblogg.net)

Dette trenger du:

 • 2 dl gjærdeig (starterkultur) eller 1/4 ts gjær
 • 1 liter vann
 • 1/2 l havregryn
 • 1 ts fiberhusk
 • 1 kg fint speltmel
 • 2 dl finsnittede melkesyregjærede grønnsaker (Se eksempel på melkesyregjærede grønnsaker her)
 • (evnt 1/2 ts salt)

Ha alle ingrediensene unntatt speltmelet i en bolle. Rør eventuelt ut gjæren. Rør inn speltmel til deigen blir god og klissete. Det skal være en løs deig - i samme kategori som no-knead-bread. Hev deigen i kjøleskapet til neste dag (hvis den ikke ser ut til å ha hevet seg, kan du heve den videre på benken).

Lag topper med en spiseskje på et bakepapir. Hvis deigen virker for løs til dette, kan det hende at du må tilsette mer mel. La isåfall deigen heve i 30 minutter før du former rundstykkene, og stek i ovnen på 250 grader varmluft i 10-15 minutter (pass på, dette kan variere fra ovn til ovn) uten å etterheve.

Tips: spar på 2-3 dl av den ferdige deigen, så har du starterkultur til neste gjærdeig.

Surdeigsrundstykker. Foto: FruTimian.no
Surdeigsrundstykker. Foto: FruTimian.no Vis mer

Surdeigsrundstykker

(kilde: Fru Timian)

Dette trenger du (6 store rundstykker):

 • 50 g surdeigsstarter (rett fra kjøleskapet)
 • 2,5 dl romtemperert vann
 • 3 g fersk gjær
 • 225 g hvetemel
 • 125 g fullkornshvetemel
 • 1 ts salt
 • Sesamfrø og solsikkekjerner til strøssel

Ha alle ingrediensene, unntatt salt, i en bakebolle og rør det kjapt sammen. La det hvile i 30 minutter før du har i salt og elter deigen i noen minutter til den en glatt og blank. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve i 1-1,5 time.

Dryss et godt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 6 deler og ruler dem ut til rundstykker. Bland sammen sesamfrøene og solsikkekjernene på et fat og dypp rundstykkene i. Plasser dem på et bakepapirkledd stekebrett og dekk dem med plastfolie. Sett hele brettet inn i kjøleskapet til neste morgen.

Sett stekeovnen på 250 grader og ta rundstykkene ut av kjøleskapet. Når ovenen er varm nok, setter du inn brettet og senker samtidig varmen til 230 grader. Stek rundstykkene i 15-18 minutter til de har blitt gyllenbrune.

Grove Scones - det er lov til frokost det også! Foto: Alakaroline.no
Grove Scones - det er lov til frokost det også! Foto: Alakaroline.no Vis mer

Scones med kokosmelk

(kilde: alakaroline.no)

Og som et lite alternativ til rundstykkene, har du er noen smakfulle og grove scones.

Dette trenger du (Cirka 13 scones):

 • 4,5 dl fibramel
 • 3 dl store havregryn
 • 50 g sukrin/xylitol
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1 ts salt (seltin eller himalaya)
 • 50 g smør
 • 2 ts presset sitronsaft
 • 1,2 dl kokosmelk (lett)
 • 2 egg

Bland alt det tørre i en bolle. Du trenger ikke bruke kjøkkenmaskin. Når du skal kna smøret inn i deigen må du bruke hendene, det er definitivt det enkleste, selv om det er en klissete jobb. Pisk sammen det våte og ha det over i deigen.

Bland godt. Deigen kan både være klissete og klumpete, det gjør ikke noe.

Denne oppskriften holder til cirka 13 passelige store scones. Du kan lage dem så store du ønsker, ettersom det er grovt mel hever de ikke så mye med bakepulver, så de vil ikke bli mye større enn det du gjør dem til. Stek på 200 grader i ca 18 minutter, til de er gylne.

Kan gjerne pensles med litt egg før steking. Sconsene var kjempe gode med philadelphiaost og jordbær for eksempel. Perfekt lunsj!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer