Hjerneslag

Hjerneslag: - Halvparten kan forhindres

Mange vet ikke hvordan et slag oppdages.

KJENNER DU DET IGJEN? Den beste huskeregelen for å kjenne igjen et slag er å tenke at hver bokstav i slag står for et symptom: S – språk, L – lammelse, A – ansiktsskjevhet, G – gangvansker Foto: Scanpix
KJENNER DU DET IGJEN? Den beste huskeregelen for å kjenne igjen et slag er å tenke at hver bokstav i slag står for et symptom: S – språk, L – lammelse, A – ansiktsskjevhet, G – gangvansker Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hjerneslag er den vanligste årsaken til både uførhet og sykehjemsinnleggelse, og dessuten den tredje vanligste dødsårsaken i Norge.

Likevel vet ikke folk nok om symptomene, mener leder i Landsforeningen for slagrammede, Roger Amundsen, og professor ved nevrologisk avdeling på UiO, David Russel. 

- Det er fortsatt vanligst blant de eldste, men stadig yngre rammes, sier Amundsen.

60 prosent av de som får hjerneslag er kvinner, og ifølge professor ved nevrologisk avdeling på UiO, David Russell kan halvparten disse forhindres om folk har riktig informasjon. 

- Dobbelt så mange kvinner dør hvert år av hjerneslag som av brystkreft. Det er meget viktig at vi øker kunnskap om hjerneslag hos kvinner, sier han. 

LES OGSÅ: Therese (26) fikk hjerneslag da hun var gravid

FORSKER: David Russell er professor ved nevrologisk avdeling på Universitetet i Oslo. Foto: UiO
FORSKER: David Russell er professor ved nevrologisk avdeling på Universitetet i Oslo. Foto: UiO Vis mer

16 000 rammes hvert år

Hjerneslag er en fellesbetegnelse for hjerneinfarkt og hjerneblødning, og rammer omtrent 16,000 nordmenn hvert år, hvilket tilsvarer rundt 40 nye tilfeller i Norge hver dag. 

Det som skjer ved et hjerneslag er at blodtilførselen til hjernen brytes, enten i form av en blodpropp (hjerneinfarkt) eller en sprekk i blodkaret (hjerneblødning). 

- Områdene i hjernen som får blod fra disse blodårene vil dermed miste næring og oksygen, og bli varig skadet, forklarer Russell.

LES OGSÅ: Røyking gjør at hjernen «råtner»

Flere risikofaktorer hos kvinner

En grunn til at flere kvinner rammes er at vi lever lenger enn menn, men det er også en del risikofaktorer som er kun gjelder kvinner. 

Blant dem er hormonbehandling, som ved bruk av p-piller, og behandling i overgangsalderen. 

Det skal imidlertid sies at faren for blodpropp ved bruk av p-piller ikke anses å være stor.

Blant ti tusen unge kvinner som ikke bruker p-piller, ville antallet som får blodpropp hvert år økt fra to til mellom fem og tolv, om de gikk på p-piller med både østrogen og progestogen (kombinasjonspille), skriver Legemiddelverket på sine nettsider. Minipiller, som ikke inneholder østrogen, gir ikke økt fare for blodpropp. 

Svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk under svangerskapet øker også risikoen for høyt blodtrykk og hjerneslag senere i livet.

Andre risikofaktorer er ikke unike for kvinner, men vanligere hos oss enn hos menn. 

- Noen risikofaktorer er hyppigere hos kvinner, som migrene med aura, atrieflimmer og metabolsk Syndrom, som er en kombinasjon av problemer som inkluder høyt blodtrykk, kolesterol og blodsukker. 

Den aller viktigste risikofaktoren for hjerneslag er drypp. Symptomene på drypp er de samme for ved hjerneslag, men forskjellen er at de forsvinner igjen, ofte etter omlag 30 minutter.

Det er derfor viktig å ringe 113 straks om du kjenner igjen symptomene, selv om de blir borte, da det kan være tegn på at du kan få et slag. 

LES OGSÅ: Blod i urinen? Dette bør du vite?

Slik kjenner du igjen hjerneslag

ET SYMPTOM: Lammelse i arm eller bein kan være et symptom på slag. Foto: Scanpix
ET SYMPTOM: Lammelse i arm eller bein kan være et symptom på slag. Foto: Scanpix Vis mer

En ny studie utført av overlege Kashif Faiz ved A-hus i fjor viser at kun rundt 15 prosent av dem som ble lagt inn på sykehus med hjerneslag hadde kunnskap om symptomer og risikofaktorer før de ble syke. Det er derfor viktig å bli bevist på symptomene. 

De vanligste symptomene på hjerneslag er språkproblemer, halvsidig lammelser, skjevhet i ansikter og forandringer i vansker med å gå. 

En enkel måte å huske de aller viktigste og vanligste symptomene du kan kjenne igjen hos andre er å memorere SLAG – språk, lammelse, ansiktsskjevhet, gangvansker. Altså: 

S – språk (problemer med å snakke eller forstå enkle ord og setninger)

L – lammelse (halvsidig nedsatt kraft og førlighet i arm og ben – be personen løfte armen)

A – ansiktsskjevhet (sikling og snøvling – be personen vise tenner eller smile)

G – gangvansker (faller over mot én side mens benet på samme side svikter)

Roger Amundsen og Landsforeningen for slagrammede jobber for å spre informasjon om hjerneslag. Foto: Privat
Roger Amundsen og Landsforeningen for slagrammede jobber for å spre informasjon om hjerneslag. Foto: Privat Vis mer

Ser du disse symptomene på deg selv eller andre er det viktig at du straks ringer 113. 

Dessuten kan du oppleve kraftig trykkende hodepine, kvalme og brekninger. 

- Vi har lett for å tenke at disse tingene går over av seg selv, men får du så vondt i hodet bør du ringe 113, sier Amundsen. 

Det er nemlig svært viktig at hjerneslag oppdages og behandles raskt. Blodproppløsende medisiner har ført til en tydelig bedring av utsiktene for etter blodpropp i hjernen, men for at behandlingen skal ha ønsket effekt er det avgjørende at den settes i gang så fort som mulig, og, ifølge Russel, senest 4,5 time etter at slaget inntraff. 

MÅL BLODTRYKKET: Jo eldre vi blir, jo viktigere er det å jevnlig måle blodtrykket. Foto: Scanpix
MÅL BLODTRYKKET: Jo eldre vi blir, jo viktigere er det å jevnlig måle blodtrykket. Foto: Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Gi blod og styrk din egen helse

Slik kan du senke risikoen for slag

- Alder, kjønn, arvelige forhold og medfødte tilstander får du ikke gjort så mye med, men flere andre forhold kan du påvirke selv, forteller Russel. 
    
Det gjelder blant annet: 

 • blodtrykk - Sjekk blodtrykket: Høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for hjerneslag. Spesielt eldre mennesker bør gå regelmessig sjekke blodtrykket. 
 • •Atrieflimmer -  oppsøk  lege om du har en rask og regelmessig puls
 • kolesterolnivå - Høyt kolesterol øker faren for blant annet hjerneslag.
 • fysisk aktivitet - Risikoen for hjerte- og karsykdommer, inklusiv hjerneslag, minsker hvis du er fysisk aktiv. Bare en halvtimes gåtur hver dag, kan minske risikoen din for hjerneslag. 
 • kosthold - spis sunt, grovt og magert, og reduser saltinntaket. 
 • unngå røyking 
 • unngå overdrevet forbruk av alkohol  
 • unngå overvekt
 • redusere stressnivå

Du kan lese mer på hjerneslag.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer