Helse & Livsstil

Hjernetrening

Er du misfornøyd med deg selv, eller blir du ofte sliten og lei? Liker du ikke dine egne tanker og reaksjoner? Da er det på tide med hjernetrim.

Hjernetrening
Publisert
Sist oppdatert
Et sterkt sinn gir deg en bedre hverdag - lærer du å se hvor dine styrker og begrensninger ligger, kan du enklere unngå å bli utslitt og nedbrutt. Hvis du får oversikt over hvordan hodet ditt fungerer, er det også langt enklere å endre på de tingene du ikke liker. Ta en psykologisk treningsøkt med jevne mellomrom, så får du mentale muskler.Ti bud for psykologisk trening1. Bli bevisst. Du må først være klar på, både tanke- og følelsesmessig, at du virkelig ønsker å forandre enkelte sider ved væremåten og tankemønsteret ditt.2. Sett deg mål. Finn ut hvilke sider ved deg selv du vil jobbe med, for eksempel å bli mer målrettet, mindre aggressiv, mer grensesettende, snillere, våge å si din mening eller tore vise følelser.3. Se på tidsbruken din. Få oversikt over hvor mye tid du tilbringer på jobben, sammen med familien, på sex eller foran tv-en. Det kan gi deg et meget tydelig hint om hvorfor du er kommet i en situasjon hvor du trenger psykologisk trening.4. Begynn å øve. Det er alltid vanskelig å vise nye sider ved seg selv, det gjelder alle. Her gjelder det gamle ordtaket: Den som intet våger, intet vinner.5. Vær personlig. Snakk i jeg-form, ikke bruk man, en eller du om deg selv. Si heller: Jeg mener, jeg ønsker, jeg vil og lignende.6. Vær tydelig. Når du henvender deg til folk, skal de ikke lure på hva du ønsker eller vil.7. Skriv treningsdagbok. Loggfør din egen utvikling, for eksempel at du ikke ble sint da minstebarnet mistet melkeglasset i gulvet, eller du sa fra på jobben om noe du lenge har gruet for å ta opp. Å se sin egen progresjonskurve kan være inspirerende.8. Tro på intuisjonen. Stol på egne meninger. Får du en tanke i retning av «jeg tror at...», våg å sjekke det ut. Vær åpen for korreksjon.9. Elsk sommerfuglene dine. Når du kjenner uro - hjertet hamrer, svetten pipler og du hiver etter pusten fordi du skal gjøre noe ukjent - si til deg selv at det er deilig å kjenne sommerfuglene i kroppen. De minner deg om at du lever.10. Ikke vær redd kritikk. Det kan nemlig ligge omsorg i den. Tolk det ikke alltid som noe negativt, tilbakemeldinger er viktige. Be om å få høre mer om hva den andre mener.(Kilde: Boken «Våg mer!» av Gunnar Cramer og Dag Furuholmen)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer