To av tre av oss har for mye kolesterol i blodet. Høyt kolesterol kan medvirke til hjerte- og karsykdommer, som er den hyppigste dødsårsaken for norske kvinner.
Kolesterol er et fettlignende stoff som trengs til bygging av cellevegger og membraner, og til dannelsen av kjønnshormoner, vitamin D og gallesyrer.
I blodet har kolesterol oppgaven med å pakke inn og frakte fettstoffer til alle kroppens celler. Kroppen produserer kolesterol selv, så vi trenger egentlig ikke å få det fra maten. Både arv og kosthold påvirker kroppens produksjon av kolesterol.
De to viktigste kolesteroltypene er LDL (low density lipoprotein) og HDL (high density lipoprotein). LDL regnes som det dårlige kolesterolet, mens HDL regnes som det gode.
HDL skaper flyt i blodårene, mens LDL fester seg til åreveggene og bidrar til at blodårene fortettes over tid.
En total kolesterolverdi lik eller under 5 mmol/l er bra.
HDL bør ligge over 1,3 mmol/l hos kvinner. LDL bør ligge på 3 mmol/l eller lavere.
Kroppen har liten evne til å kvitte seg med kolesterol. Spiser du mye fett, spesielt mettet fett, må kroppen lage ekstra kolesterol til innpakking og frakting av fettet i blodet.
Vi bør derfor spise minst mulig av det mettede fettet. Enumettet og flerumettet fett er derimot bra for oss.
5 veier til økt HDL-kolesterol:
1. Kutte ut røyken
2. Mosjonere regelmessig
3. Opprettholde en normal kroppsvekt
4. Spise mer fisk og vegetabilske matvarer
5. Redusere matfett og erstatt noe av fettet med oliven- og rapsolje
3 veier til redusert LDL-kolesterol:
1. Redusere inntaket av fete melke- produkter og fete kjøttvarer
2. Øke inntaket av frukt og grønnsaker
3. Unngå margariner med høyt innhold av transfett
Her er matoppskrifter for et sunt hjerte:
Å sjekke kolesterolet sitt er gjort ved hjelp av en kjapp blodprøve hos legen.
Dårlige grunner til å ikke sjekke kolesterolet:
Gode grunner til ikke å sjekke kolesterolet:
LES OGSÅ:
Kilder: Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Wikipedia, Helsenytt og Nasjonalforeningen for folkehelsen





