Sosiale Medier

«Hjerter» og «likes» kan være bra for deg

Er du raus med emojis og godord på Facebook? Det er viktigere å rose hverandre på sosiale medier enn du kanskje tror.

«HJERTER» OG «LIKES»: Det er ingen skam å være raus med ros og hjerte-emojis på sosiale medier. Tvert imot, det kan vise seg å være nyttigere enn du kanskje tror.  Foto: KK
«HJERTER» OG «LIKES»: Det er ingen skam å være raus med ros og hjerte-emojis på sosiale medier. Tvert imot, det kan vise seg å være nyttigere enn du kanskje tror. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Barbro Lill Hætta (43) fra Harstad har postet et bilde av familien på Facebook. De spiser frokost på terrassen hjemme, og i bakgrunnen strekker snøkledde fjell seg til himmels. Det hele er perfekt. 

Hele 164 av Barbro Lills 1428 Facebook-venner har klikket «liker». Samtidig har de hentet fram hele arsenalet av godord og trippeltrykket på smile- og hjerteemojiene. 

Det er en typisk dag på Facebook. Tidslinjene fylles opp av koseprat og solskinnsadjektiver – og så klart kattevideoer. Irriterende? For noen, kanskje. Men nå viser forskningen at vår digitale «syklubb» faktisk er nyttig. 

- Oppdateringer og småprat som dette er et sosialt superlim, sier forfatter og medieviter Ida Aalen.

HOLDER KONTAKTEN: For Barbro Lill Hætta (43) er det viktig å følge med på og snakke med venner og familie som bor andre steder i Norge.  Foto: Privat
HOLDER KONTAKTEN: For Barbro Lill Hætta (43) er det viktig å følge med på og snakke med venner og familie som bor andre steder i Norge. Foto: Privat Vis mer

Hun ga nylig ut boken «Sosiale medier».

– Folk irriterer seg over småpraten. Jeg vil renvaske den, fordi den har stor verdi. Gode relasjoner er avgjørende for å leve et godt liv. Det er en naturlig impuls hos mennesker å forsøke å holde seg inne med dem rundt seg. Småpraten er en del av det å skape gode relasjoner. Forskjellen er at vi med sosiale medier har flyttet den fra kantina til nettet, sier Ida Aalen til KK. 

LES OGSÅ: Her er den mest brukte hashtagen!

Sosial funksjon

Aalen sammenligner det med sjimpansenes pelsstell. 

– Sjimpansene plukker lus av hverandre. Men de har ikke så mye lus at de behøver å bruke hele dagen på det. Dette stellet har også en sosial funksjon. Når de gjør dette, signaliserer de interesse for individene i sin gruppe, og det er viktig. De andre apene kan også se hvem som steller hvem. Lederen av en sjimpanseflokk er ikke nødvendigvis den sterkeste, men kan være den som har flest allierte. 

Menneskers relasjonsbygging er ikke så ulik apenes. Vi «plukker lus» eller «steller» hverandre både på bussen og på nett.

– Det er derfor vi gir komplimenter og pludrer. Det er ikke noe å skamme seg over, for det er dypt menneskelig, påpeker Aalen. 

LES OGSÅ: - Gjør ting du liker, med mennesker du liker

SKAPER RELASJON: Småpraten på sosiale medier er viktig for oss, ifølge medieviter Ida Aalen. Foto: Privat
SKAPER RELASJON: Småpraten på sosiale medier er viktig for oss, ifølge medieviter Ida Aalen. Foto: Privat Vis mer

Holder kontakten

Teknologien gjør det mulig å stelle hverandre i mange kanaler. Bygge relasjoner på kryss og tvers av fjell og landegrenser. Barbro Lill er født i Kautokeino, men har bodd flere andre steder i Norge, blant annet i Oslo, der hun jobbet som statssekretær. Nå bor hun i Harstad og jobber som kommuneoverlege.

Hun gleder seg over å ha mulighet til å følge de menneskene hun har hatt relasjoner til gjennom livet, også nabobarna hun lekte med i første klasse. Ikke minst er det godt å følge med slekta som er spredt utover hele landet. 

– Jeg liker å ha kontakt med de menneskene jeg ikke ser i det daglige, og ønsker å være til stede i livene deres. Jeg setter pris på bilder av barna til mine søskenbarn på sin første skoledag eller når de mister en tann, sier Barbro Lill, og legger til at hun også bruker smileys når hun kommenterer andres bilder.

LES OGSÅ: Bruker du mye tid på selfies? Da bør du være klar over dette

Nettverksbygging

- Mye tyder på at kvinner er bedre på småprat og nettverksbygging enn menn, sier Ida Aalen.

KK 37: I salg nå.
KK 37: I salg nå. Vis mer

– Kvinner har flere bekjente og slår lettere av en prat med naboen over gjerdet. Det er ikke noe menn gjør så lett. Men fordi kvinners kommunikasjon tidligere ikke var relatert til jobb, har det ikke blitt regnet som nettverksbygging. Man vet ikke om man er født sånn eller blitt sånn. 

I tillegg til skryt for utsikten eller sommerklippen til bikkja di, er det også mulig å finne sosial støtte og hjelp en helt vanlig dag på Facebook. Trenger du kjapt råd om hotell i Paris, vil du nok få det på rappen. Er du gravid, vil du kunne finne andre å chatte med som vet nøyaktig hva det vil si å ha hovne bein.

Det å ha sosial støtte er viktig for at du skal føle deg trygg og være tilfreds med livet, viser all forskning. Men for å få hjelp og støtte, er du avhengig av å ha folk rundt deg, understreker Aalen. 

– Har du en stor og variert flokk rundt deg, vil sjansen for å få løst en utfordring være større.

LES OGSÅ: Ine (25) og Thea (25) deler kreftsykdommen på Facebook

Denne artikkelen er også publisert i KK37. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer