Helse & Livsstil

Hodepine koster samfunnet millioner

Din hodepine koster samfunnet dyrt, fastslår danske forskere.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
- Migrene og spenningshodepine forekommer mye oftere hos folk i 40-åra. da er de ofte på sitt mest produktive, og dermed får dette store sosio-økonomiske følger, sier Gabrielle Vinding ved Hodepinesenteret på universitetet i København i en pressemelding.

Ifølge Vinding koster hodepine samfunnet 73 Euro per innbygger hvert eneste år i Danmark. Åtte av 10 deltakere i en studie foretatt ved universitetet sa at de følte seg mye mindre effektive på jobben når de hadde vondt i hodet. hele 91 prosent sa også at de var plaget av hodepine på daglig basis. Undersøkelsen er publisert i mars-utgaven av tidsskriftet Cephalagia.

- Tidligere studier har vist at opptil 37 prosent av den danske befolkningen har spenningshodepine flere ganger i måneden. 10 prosent har hodepine hver uke, og opptil 3 prosent har kronisk hodepine i mer enn 15 dager hver måned, sier Vinding.

55 mennesker mellom 20 og 78 år deltok i studien. Alle var nye pasienter ved hodepinesenteret. Mediantallet for jobb-fravær forsårsaket av hodepine blant studiedeltakerne var 12 dager i året. Omlag én av fem hadde vært borte fra jobben i mer enn 60 dager på grunn av hodepine. 29 prosent av deltakerne hadde også byttet jobb på grunn av hodepine-plagene, og 40 prosent sa at plagene var til hinder for dem karrieremessig.

- Selv om befolkningen generelt vil få andre resultater enn våre pasienter, indikerer tallene at hodepine kan ha kraftig påvirkning på arbeidsmiljøet, sier Vinding.


LES OGSÅ:
 • Ta testen: Hvor stresset er du?
 • 10 øvelser som myker opp: Myk på 5 minutter
 • Eksperten svarer: Slik stresser du ned

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer