MANGE TAR FOR MANGE PILLER: - De fleste mennesker kan i stor grad stille diagnose selv når det gjelder hodepine, men mange tar for mye hodepinepiller, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket. Foto: Image Source
MANGE TAR FOR MANGE PILLER: - De fleste mennesker kan i stor grad stille diagnose selv når det gjelder hodepine, men mange tar for mye hodepinepiller, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket. Foto: Image SourceVis mer

Hodepine

Hodepine? Prøv dette før du tar smertestillende

Det er ikke sikkert det er mer som skal til.

Hva gjør du når du kjenner en hodepine komme snikende? Finner fram en smertestillende tablett?

Du er ikke alene om å gjøre det, men er du sikker på at det er nødvendig?

Det er mange grunner til at du får hodepine, men de vanligste er dehydrering, spenninger eller lavt blodsukker.

Så før du tar en tablett, bør du prøve om andre ting hjelper:

 • Kjenn etter om du er tørst. Har du kanskje fått i deg lite væske i løpet av dagen? Da bør du drikke et stort glass vann og se om det hjelper på hodepinen.

 • Føler du deg tung i hodet, og generelt ganske slapp? Hvis det er lenge siden du har spist kan lavt blodsukker være årsaken. Få i deg noe mat - en brødskive, en banan eller en kjeks - og se om du føler deg bedre.

 • Kommer hodepinen snikende mens du sitter ved kontorpulten? Da kan det være en spenningshodepine på grunn av anspente muskler i nakke og rygg. Ta en pause, gå ut og få deg litt frisk luft, rull på skuldrene og strekk deg.

 • LES OGSÅ: Duften av et grønt elpe kan hjelpe mot hodepine

  Overforbruk er ikke bra

  - De fleste mennesker kan i stor grad stille diagnose selv når det gjelder hodepine, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege ved Legemiddelverket.

  - Men når det gjelder de vanlige reseptfrie smertestillende talbletter som ibuprofen og paracetamol, er det en del som bruker for mye av det.

  Selv om smertefrie tabletter som Ibux og Paracet er reseptfrie, skal du være forsiktig med å bruke dem for ofte. Da kan du oppleve å få såkalt medikamentoverforbrukshodepine.

  - Dette er noe du kan få hvis du bruker smertestillende medisiner over lengre tid. Da får du en hodepine som skyldes legemiddelbruken. Det blir en ond sirkel. Du må ta mer og mer smertestillende for å få noen effekt. Vi regner med at 50.000 nordmenn går rundt med medikamentoverforbrukshodepine, sier Madsen.

  - Hvor mye smertestillende er det ok å bruke?

  - Tommelfingerregelen er at de som bruker smertestillende mer enn 14 dager per måned er i faresonen.

  Dermed skal du tenke deg om før du tar en smertestillende når hodepinen kommer. Prøv de tre metodene nevnt over først. Men når det er sagt, så skal du ikke bagatellisere en hodepine heller.

  Kan være alvorlig

  - Hodepine er så mangt, og folk flest vet hva som er alvorlig og mindre alvorlig hodepine. - Har du hodepine én dag én gang i måneden er ikke det farlig, men hvis du har hodepine som varer lenge, for eksempel to uker sammenhengende, bør du dra til legen og få det undersøkt.

  - Hvis du får en plutselig kraftig hodepine ledsaget av kvalme, kan det være hjerneblødning. Da skal du dra til legevakten med én gang, sier Madsen.

  Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

  Saker spesielt utvalgt for deg: