Diett

Hold deg unna stoffskiftedietten

Du har lettere for å legge på deg, enn å gå ned i vekt, mener KK.nos trenings- og kostholdsekspert Ina Garthe.

VÆR OBS PÅ STOFFSKIFTE-DIETTEN: Kostholds og treningsekspert i KK.no, Ina Garthe har absolutt ingen tro på dietten som lover deg stabil vekt etter 13 dager. Foto: colourbox.com
VÆR OBS PÅ STOFFSKIFTE-DIETTEN: Kostholds og treningsekspert i KK.no, Ina Garthe har absolutt ingen tro på dietten som lover deg stabil vekt etter 13 dager. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke så rart at dietter og ulike trendkurer er populære. Hvertfall ikke når man vet at vi kvinner tenker mer på slanking enn vi gjør på sex eller forholdet vårt.

Enten du ønsker å passe vekten, eller vil gi kroppen de riktige næringsstoffene, gjelder det å prøve seg frem for å finne et kosthold som passer for deg.

Men med alle de ulike ekspertrådene og slankekurene som finnes i dag, er det så ikke rart om man blir litt forvirret. Spesielt ikke hvis man vil ned i vekt.

For hva er det egentlig som funker best?

LES OGSÅ: Spis vekk stressfølelsen

- Er det en diett for meg?

Det dukker stadig opp nye dietter som lover alt fra en slankere kropp til et lengre liv. Den siste tiden har det for eksempel vært mye fokus på lavkarbo, men samtidig er det enkelte som ser mot norden for det sunneste kostholdet.

Under Ina Garthes, KK.nos trenings- og kostholdsekspert, siste nettmøte - fredag 8. juni var det en av leserne som lurte på hva en stoffskiftediett er, og om det kunne være noe for henne.

- Jeg har sett flere slankebloggere som har skrevet om denne stoffskifte-dietten. Hva er egentlig det og hvordan fungerer det?, spør «Lolla».

- Jeg har selv et veldig lavt stoffskifte, kunne dette vært en diett for meg?, skriver hun videre.

LES OGSÅ: Du kan enkelt bli slankere uten salat

En kur med et meget spesielt inntak

Garthe, som har klinisk utdannelse innen spiseforstyrrelser og jobber i Olympiatoppen, samt på Idrettshøgskolen, er klar i sin tale til «Lolla».

- Mitt innspill er at dette er en vanvittig slankediett med et meget restriktivt inntak som ikke dekker behovet for verken energi, vitaminer eller mineraler, skriver Garthe.

Hun hadde aldri hørt om dietten før, men etter å ha søkt på nettet fant hun ut at det er en ny versjon av den gamle oppskriften til Rikshospitalet. Den påstår at man kan endre stoffskiftet etter en 13 dagers kur med et meget spesielt inntak.

Etter endt kur skal stoffskiftet visstnok utvikle seg slik at du får en stabil vekt lenge etter du har sluttet med dietten.

LES OGSÅ: Disse etikettene bør du være obs

Kan raskt gjør deg til en jojo-slanker

Garthe understreker at det ikke nødvendigvis er skadelig med en slik diett siden den bare skal vare over 13 dager, men understreker at hun ikke noe som helst tro på den.

- Jeg har ingen tro på at du kan spise som vanlig etter kuren uten å legge på deg. Klart du går ned i vekt på denne - det gjør alle som spiser 800 kilokalorier om dagen, men problemet er hva som skjer i etterkant, forteller hun.

Etter en diett på 800 kilokalorier om dagen er det naturlig at kroppen vil få sjokk når den får over 2000 kilokalorier igjen, og at den ikke vil klare å forbrenne alt. Dette er også grunnen til at svært mange blir «jojo-slankere».

- Når du spør om dette er noe for deg som har et stoffskifteproblem, så er det to svar, forteller Garthe:

 • Dette har ingen ting med stoffskiftet å gjøre slik du tenker på. Dette vil ikke få din tyroksinproduksjon til å normaliseres. Dette er en slankekur.
 • Nei, dette er ikke noe for deg av flere årsaker som nevnt over her - det er mine innspill.

 • LES OGSÅ: Derfor bør du droppe kake til kaffen

  Disse diettene kan også trygt skrotes:

  Dette er imidlertid ikke den eneste dietten som forsøker å lure deg. Det er faktisk svært mange som kan være direkte skadelig. Så ikke ofre en ekstra tanke til noen av disse diettene heller:

 • Rå mat-dietten, som visstnok gjør at kroppen forbrenner flere kalorier, har tilhengere som Demi Moore og Uma Thurman
 • Babymat-dietten. Skuespiller Reese Witherspoon spiser kun ett voksenmåltid om dagen
 • Barbie-dietten – også kalt «Skinny Bitch Diet».
 • Kake-dietten, hvor kostholdet består av småkaker.
 • Banan-dietten, som førte til bananmangel i japanske dagligvarebutikker
 • Å innta all næring intravenøst er spesielt populært blant catwalkmodeller
 • Pulvermat-dietten - hvor du kun inntar 600 kalorier daglig!

 • LES OGSÅ: Husk dette når du skal grille

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer