Høst og vinter kan være litt tunge tider for mange av oss. Ikke bare kan mørket, kulden og sur vind gjøre deg tyngre til sinns, men det kan faktisk påvirke energinivået ditt også, slik at du føler deg raskere slapp og sliten enn ellers. For å forhindre at kroppen, og sinnet ditt, går i en slags «vinterdvale», eller at du blir angrepet av høstforkjølelsen og de mange snufsebakteriene som fyker rundt, er det ekstra viktig at du får i deg nok næringsstoffer. Og her spiller naturlig nok antioksidanter en viktig rolle. LES OGSÅ: Frokosten som tar knekken på forkjølelsenDet er anbefalt å spise fargerikt, da de fargerike fruktene og grønnsakene er rikere på antioksidanter Alle varianter av løk er spesielt rike på gunstige og beskyttende plantestoffer Bær har et høyt innhold Kan ikke erstattes av kosttilskudd, da studier så langt ikke viser den samme gunstige effekten på helsen som det et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker viser Kombinasjonen av mange ulike plantestoffer som du finner i frukt og grønnsaker bidrar sannsynligvis til helseeffekten mer enn enkeltstoffer Det er anbefalt å spise litt mer grønnsaker enn frukt, da det ser ut til at innholdet av nyttige/aktive plantestoffer er noe høyere i grønnsaker Ved siden av å tenke variasjon er det smart og motiverende å tenke fargerikt Kaffe, som før ble sett på som en usunn drikk, har de senere årene blitt tatt inn i varmen. Kaffe viser seg å være en god kilde til antioksidanter og er sammen med te en av våre største kilder til dette. Bør likevel ikke overdrives, da et for høyt inntak kan gi hjertebank og uro.LES OGSÅ: Alt du bør vite om antioksidantene
Spis og drikk antioksidanter
Ifølge Kari H. Bugge, som er ernæringsfysiolog og fagsjef i Grete Roede AS, bør du være spesielt nøye med å få i deg nok vitaminer og antioksidanter i månedene fremover. - Når mørket melder seg og høstforkjølelsen begynner å bre rundt seg, er dette spesielt lurt. Ekstra vitaminer og antioksidanter får du i deg ved å sikre et høyt inntak av frukt, bær og grønnsaker, og her er mulighetene mange, sier hun til KK.no: - Smoothies med bær og frukt, rå, kokte, stekte og wokede grønnsaker, salater med vitaminrikt innhold som paprika, vårløk og soltørkede tomater er supert. Ellers kan det være lurt å smaksette maten med ingredienser som chili, hvitløk, ingefær og urter, for da øker du matens innhold av antioksidanter. - Lag gjerne te med lime, sitron, ingefær og chili. Smaksrike og næringsrike drikker er veldig bra.Tips og oppskrifter til flere gode og næringsrike høstdrikker får du på Grete Roedes nettsider!Ifølge Bugge kan det også være greit å vite følgende om antioksidanter:Tenk på blodsukkeret og få i deg nok væske
En annen ting som Bugge mener er spesielt viktig i mørketiden, er dette med blodsukkeret ditt, og å holde nivåene stabile. - Pass på at du holder blodsukkeret stabilt. I perioder der vi føler at energinivået er lavt, er det ekstra viktig å spise regelmessig og på den måten passe på at man holder blodsukkeret mest mulig stabilt gjennom dagen, sier hun. I tillegg forteller hun at du ikke bør glemme å drikke nok, selv om det ikke lenger er så varmt ute. - Det er viktig å drikke nok nå! Med fallende temperaturer reduseres gjerne tørsten hos mange av oss. Mangel på væske kan i seg selv gi følelsen av å være sliten og ha lite energi, forteller Bugge: - Minn deg selv på at både kropp og hode trenger jevnlig påfyll av væske for å fungere optimalt. Bruk vann som tørstedrikk.LES OGSÅ: Spis deg gladereLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger