Mat

Hold tørkerullen unna maten din

Tørkerull laget av resirkulert papir kan inneholde helseskadelige stoffer.

HOLD UNNA MATEN: Tørkerull laget av resirkulert papir kan ofte være uegnet for nærkontakt med matvarer.  Foto: Thinkstock
HOLD UNNA MATEN: Tørkerull laget av resirkulert papir kan ofte være uegnet for nærkontakt med matvarer. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som legger baconskivene dine på litt tørkerull før de skal stekes, eller som bruker tørkerull for å vaske eller tørke av mat? Da bør du få med deg dette. En del av tørkerullproduktene som selges i butikker i dag, er nemlig uegnet for nærkontakt med mat.

Unngå nærkontakt med mat

Ifølge Mattilsynet gjelder dette spesielt for de mer miljøvennlige tørkerullene – altså de som er laget av resirkulert papir. Denne typen tørkerull bør verken brukes i kontakt med mat, eller som «reservefilter» til kaffetrakteren, og årsaken er at resirkulert papir kan inneholde helseskadelige stoffer, som for eksempel tungmetaller og trykkfargerester, står det på Matportalen.no. Tørkerull i resirkulert papir bør derfor kun brukes til å tørke hender og kjøkkenbenker – ikke til å oppbevare for eksempel bacon på. LES OGSÅ: Har du riktig temperatur i kjøleskapet?

Symbolet du bør se etter

Rullene som kan brukes til behandling av mat, skal være merket med «glass- og gaffelsymbolet», eller med en tekst som sier at produktet er egnet for direkte kontakt med kjøtt, fisk eller andre næringsmidler. «Glass- og gaffelsymbolet» er laget for å opplyse brukeren om hva slags produkter emballasjen er ment for å ha kontakt med. Symbolet illustrerer at varen er egnet til kontakt med mat og drikke. Varen kan alternativt ha en karakteriserende varebetegnelse (tekst), som for eksempel brødpose eller matboks. Beskrivelsen «for næringsmidler» eller «for mat» oppfyller også forskriftens merkekrav på dette punktet.

Les bruksanvisningen

Også aluminiumsfolie og plastfolie, som er mye brukt, bør en også være litt påpasselig med. Aluminiumsfolie er som oftest ikke egnet til kontakt med sure og salte næringsmidler, mens plastfolier kan ha begrensninger når det gjelder kontakt med fete næringsmidler, eller være uegnet til oppvarming i mikroen.Et godt råd er derfor å alltid lese bruksanvisningen på produktet, da den kan inneholde viktige bruksbegrensninger. LES OGSÅ: Slik leser du innholdsfortegnelsenDenne artikkelen har vært publisert på KK.no tidligere, men er hentet frem til glede for nye lesere!

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer