Slankekur

Hold vekten etter slankekuren

Slik unngår du å gå opp igjen kiloene du gikk ned.

SLANKEKUR: Etter du har vært på en slankekur er det utrolig viktig at du ikke går tilbake til din gamle livsstil. Gjør du dette vil du gå opp i vekt igjen.  Foto: colourbox.com
SLANKEKUR: Etter du har vært på en slankekur er det utrolig viktig at du ikke går tilbake til din gamle livsstil. Gjør du dette vil du gå opp i vekt igjen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som har prøvd deg på utallige slankekurer, og opplevd at tallet på vekten stadig hopper opp igjen? Vel, da er du ikke alene.

Det å unngå å legge på seg i ettertid kan nemlig være vanskeligere enn det å gå ned i vekt, og det er derfor det sies at den hardeste delen begynner når slankekuren er over.

LES OGSÅ: Ned i vekt? Spis mer protein

OPP I VEKT: Når hverdagen kommer er det mange som mister fokuset på vekten, og det er da kiloene kommer snikende tilbake. Foto: Fotolia
OPP I VEKT: Når hverdagen kommer er det mange som mister fokuset på vekten, og det er da kiloene kommer snikende tilbake. Foto: Fotolia Vis mer

Ikke gå i fella

Ifølge Jeanette Roede, som er ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, er det å gå tilbake til den livsstilen som gjorde at du veide for mye en av de største tabbene du kan gjøre etter en endt slankekur.

– Det å gå ned i vekt er del én av vektreduksjonen, del to er å finne sin nye gylne middelvei, hvor du ikke skal ned i vekt lenger, men heller ikke opp.

– Det er derfor vi sier at vårt «hold vekten»-kurs er det viktigste kurset vi har. Dette øker sjansen mye for at du klarer å holde din nye vekt, og må derfor læres og fukuseres på, forteller hun til KK.no.

Krever fokus

Mange føler seg som verdensmestere når de har nådd vektmålet sitt og tenker at de aldri skal opp igjen, men så kommer hverdagen og fokuset forsvinner. Ifølge Roede er det da kiloene kommer snikende på.

– Har du fulgt en slankekur hvor du har gjort drastiske endringer med livsstilen, så er det vanskeligere å holde på de endringene enn hvis du har gjort endringer du du liker og kan trives med.

– Har du kuttet ut mange matvarer du er glad i og har gått sulten, så er det ofte slik at du gleder deg til kuren er over fordi du da kan kose deg igjen. Da sier det seg selv at resultatet ikke holder, og at du går opp i vekt igjen, forklarer hun.

LES OGSÅ: Kunstige søtstoffer er ikke løsningen hvis du vil ned i vekt

EKSPERTEN: Jeanette Roede, ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS. Foto: Axel Bauer
EKSPERTEN: Jeanette Roede, ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS. Foto: Axel Bauer Vis mer
TRENING: Det viktigste du kan gjøre for å opprettholde vekten er å holde deg i fysisk aktivitet. Dette øker muskelmassen din og setter fart på forbrenningen.  Foto: Thinkstock.com
TRENING: Det viktigste du kan gjøre for å opprettholde vekten er å holde deg i fysisk aktivitet. Dette øker muskelmassen din og setter fart på forbrenningen. Foto: Thinkstock.com Vis mer

En ny livsstil


Dersom du har vært på en slankekur og har gått ned i vekt, kan du ifølge Roede ikke gå tilbake til den livsstilen du hadde før du begynte å slanke deg.

– Den gamle livsstilen din var grunnen til at du trengte å gå ned i vekt, og slik vil det bli igjen om du ikke endrer noen vaner for godt.

Hun mener derfor det er viktig at du finner noen vaner som du vet du kan leve med over lengre tid.

– Det viktigste er at du spiser regelmessig, variert og ofte nok. Jeg anbefaler deg å ha fire til seks måltider hver dag hvor du spiser variert fra alle matgrupper. Følger du disse rådene vil søtsuget og fysenheten avta, og det vil bli lettere å holde deg unna snacks og godterier.

– Å holde deg i fysisk aktivitet er også en av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde vekten. Dette øker muskelmassen og opprettholder forbrenningen, i tillegg til at du forbrenner ekstra hver gang du trener, noe som gjør at du har mer «å rutte» med kalorimessig, forklarer hun.

Be om støtte

Når du arbeider hardt for å holde vekten er det ekstra viktig at du ber om støtte fra de du er glad i. Da slipper du å føle deg motarbeidet.

– Gi beskjed til venner og familie at du har tenkt å holde vekten fremover, og be dem om hjelp og støtte til å unngå fristelser og heller ta gode valg.

– Det kan også være lurt å planlegge noen gode strategier du kan ty til dersom det blir vanskelig å holde deg i tøylene. Et godt tips kan være å sette deg et vekttall som du ikke skal la vekten stige over før du tar tak igjen. Da slipper du å kjenne på nederlaget og gjøre hele jobben en gang til, sier hun.

LES OGSÅ: Ned i vekt uten slanking

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer