Mat

Honning er naturens gull

Honning er godt for ganen, og kan også være bra for magen.

Publisert
Sist oppdatert
Vibeke Lindstad

Honning er søtt og deilig og kan brukes på mange måter. I tillegg har den en rekke helsebringende egenskaper.

Færre kalorier enn sukker
Honning har 334 kalorier per hundre gram, mot 400 kcal i hvitt sukker. Siden honning gir ekstra smak i tillegg til det søte, trenger du heller ikke like mye honning som sukker for å få den rette smaken.
Grunnen til at honning har lavere kaloriinnhold, er at den også inneholder vann, vitaminer, mineraler og pollen. Er du opptatt av lav glykemisk indeks, kan honning derfor være et bedre alternativ enn hvitt sukker.
 • 50 kalori-killere
 • Maks forbrenning

 • Mot beinskjørhet
  Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse, men visste du at det også kan bidra i kampen mot beinskjørhet? Forskere ved Purdue-universitetet i USA har påvist at litt honning hver dag faktisk hjelper kroppen til å ta opp kalsiumet i kosten.

  Søt og god mage
  Er magen i opprør, selv om du gir den massevis av sunne melkesyrebakterier i form av Biola eller Cultura? Prøv med litt honning til. Honning regnes som et prebiotikum, altså mat som øker veksten og aktiviteten til disse positive bakteriene. Hva med en gresk dessert for bedre fordøyelse? Hell naturellyoghurt i en dessertskål, dryss over noen nøtter (for ekstra antioksidanter) og avslutt med å ringle honning fra en skje over det hele. Server.
 • Ta tak i mageplagen

 • Energidrikk
  Siden norsk honning ikke er tuklet med av industrien, er sukkeret i honning lett å ta opp av kroppen. Dersom det er tungt å komme i gang med treningsøkten en dag, kan
  du prøve å røre sammen 7 dl vann, 20 g honning (omtrent en stor spiseskje) og en god sprut med sitron (uten nok sitron blir det for søtt). Den må serveres iskald for å være god, så legg gjerne i noen isbiter.

  Bekjemper liggesår
  I Danmark bruker sykehusene tykk honning i kampen mot gjenstridige liggesår. I tillegg til at honningen er antimikrobiell, og dermed bekjemper bakteriene i såret, trekker den til seg fuktigheten som gir bakteriene gode leveforhold. Så et godt omslag med tykk honning tørker ut vonde liggesår og helbreder dem uten bruk av antibiotika eller penicillin.

  Smak av natur
  Honning tar smak av blomstene nektaren kommer fra. Den lyse, milde sommerhonningen lukter og smaker av bringebær, geitrams, sommerblomster og epler. Den mørkebrune lynghonningen dufter av røsslyng og fjellet om høsten, og er det norske gullet tyskerne er ville etter.
 • Naturlig nytelse

 • Vitaminer og mineraler
  Honning inneholder forskjellige sukkertyper (78 prosent) og vann, i tillegg til vitaminene B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) B6 (pyridoxin), C, pantotensyre, og mineralene kalsium, jern, magnesium, kalium og sink.

  Litt honning i hverdagen? Prøv:
 • Sommerhonning i teen, eller i en caffe latte.
 • Å lage kakao med mørk sjokolade, og søt den med lynghonning.
 • Et drypp lynghonning på en grov havrekjeks med sterk ost.
 • Lynghonning i marinaden, for flott smak og stekeskorpe på kjøttet.
 • Honning har lavere kaloriinnhold enn sukker.
  Honning har lavere kaloriinnhold enn sukker. Vis mer
  Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse, men visste du at det også kan bidra i kampen mot beinskjørhet?
  Varm melk med honning er godt kjent i kampen mot forkjølelse, men visste du at det også kan bidra i kampen mot beinskjørhet? Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer