Singelliv

Hopper du fra kjæreste til kjæreste?

– Det er viktig å ta seg tid til å bearbeide følelsene, sier sexologen.

FORELSKET IGJEN: Er det egentlig så bra å gå fra forhold til forhold, eller bør man ta seg tid til å være singel? Foto: Samfoto
FORELSKET IGJEN: Er det egentlig så bra å gå fra forhold til forhold, eller bør man ta seg tid til å være singel? Foto: Samfoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Noen kvinner finner nye kjærester så fort at det nesten kan virke som om de har et samlebånd med ubegrenset tilgang på menn.

De har omtrent ikke rukket å endre statusen på Facebook før du ser dem med en ny flamme på armen.

Kanskje kjenner du at du er litt misunnelig for at noen har så lett for å finne seg en partner. Samtidig bør man huske på at å gå fra kjæreste til kjæreste også kan tyde på at man aldri ser ut til å finne den rette.

Så er det egentlig så bra å gå fra forhold til forhold, eller bør man ta seg tid til å være singel?

NY KJÆRLIGHET: Det er ikke bare kvinner som hopper fra et forhold til det neste. Dette kan være like vanlig blant menn. Foto: Frank May / NTB scanpix
NY KJÆRLIGHET: Det er ikke bare kvinner som hopper fra et forhold til det neste. Dette kan være like vanlig blant menn. Foto: Frank May / NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Når bruddet er et faktum

Gjelder for både kvinner og menn

– Det å gå rett fra et forhold og over i et annet kan muligens handle om at man finner en partner som også nettopp har avsluttet et forhold, og ved at man på denne måten har noe til felles, sier Ulla Aasland, som er sexologisk rådgiver og driver privatpraksis i Porsgrunn, til KK.no. 

Det kan også være at man treffer en ny partner som allerede er i et forhold, men som ønsker seg ut av dette forholdet. 

– Det å ha noe felles omkring at man ikke trives eller ikke har det optimalt i det forholdet man er i eller at man ønsker seg bort fra forholdet man er i, kan bidra til å skape fellesskapsfølelse rundt misnøye. Man kan føle at man endelig har truffet noen som forstår og som kan dekke de behovene man føler har manglet i det forholdet man har vært i, forklarer hun. 

Redd for å være alene

Det kan være mange grunner til at noen aldri tar seg tid til å være singel. Og frykten for å være alene kan selvsagt stå sterkt hos enkelte. 

Hvordan skal du klare deg? Og tenk om du aldri finner en ny kjæreste? Slike tanker kan påvirke deg til å hoppe litt raskere inn i et nytt forhold.

LES OGSÅ: Sikre tegn på at han er keen på deg

SINGEL: Singellivet kan føles skremmende og ensomt dersom du er vant til å ha en kjæreste å lene deg på. Foto: Plainpicture
SINGEL: Singellivet kan føles skremmende og ensomt dersom du er vant til å ha en kjæreste å lene deg på. Foto: Plainpicture Vis mer

– I min praksis har jeg fått tilbakemeldinger på at redsel for å være singel kan handle om redsel for å føle seg forlatt, og for å måtte streve med å finne seg ny partner. Ofte fordi man ikke vet hvor man skal henvende seg for å finne en partner, sier hun og legger til at det er mange som oppgir at de ikke har lyst eller ork til å være sosiale eller gå ut på byen for å treffe noen. 

Dersom du er vant til å alltid ha en kjæreste å lene deg på kan det lett føles ganske skremmende og ensomt å være alene. Dette gjelder ikke bare følelsesmessig, men også når det kommer til økonomi og materielle ting.

– Tilbakemeldinger har også handlet om økonomi og at man er redd for å være singel fordi man frykter at man ikke kan opprettholde samme livsførsel alene, forteller Aasland. 

Viktig å bearbeide følelsene

Det vil alltid være vonde følelser når et forhold tar slutt, og disse følelsene bør vi ta oss tid til å bearbeide. Når vi stresser for fort inn i et nytt forhold er vi vanligvis ikke klar for å gå inn i det på en følelsesmessig sunn måte. Det gjør også risikoen større for at vi gjør dårlige valg om hvem vi bli sammen med. 

SINGELLIV: Det kan være sunt å ha tid for seg selv og venner, og vente med å hoppe inn i et nytt forhold.  Foto: © Jens Sølvberg / Samfoto
SINGELLIV: Det kan være sunt å ha tid for seg selv og venner, og vente med å hoppe inn i et nytt forhold. Foto: © Jens Sølvberg / Samfoto Vis mer

– Har man blitt singel kan det være en idé og ikke stresse med å komme seg inn i et nytt forhold. Det å bearbeide følelser etter et brudd er viktig, forklarer hun. 

Til syvende og sist trenger tid til å finne ut hva vi ønsker ut av livet, og hvem vi er som individer før vi kan bestemme oss for hva vi ønsker i en partner. Det kan rett og slett være sunt å være singel en stund.

– Det å føle styrke og selvtillit er et godt utgangspunkt for et nytt forhold, derfor kan det være vanskelig å gå inn i et nytt forhold når man er i en sårbar posisjon i livet. Har man også barn, er dette med raskt å gå inn i et nytt forhold, noe man må vurdere. For barn kan dette oppleves som tøft og vanskelig, sier sexologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer