Oxytocin

Hormonet du bør elske

Kjærlighetshormonet gjør deg gladere, roligere og slankere.

VIKTIG STOFF: Du kan faktisk selv enkelt påvirke mengden av oxytocin i din egen kropp.
VIKTIG STOFF: Du kan faktisk selv enkelt påvirke mengden av oxytocin i din egen kropp. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Føler du deg litt deppa eller stressa? Kanskje veier du for mye også? Da kan det hende du har for lite av kjærlighetshormonet oxytocin. Men slapp av. Du kan faktisk selv enkelt påvirke mengden av oxytocin i din egen kropp, ifølge Expressen.

Gir trygghet

Oxytocin er et hormon som skapes når du får nærhet og berøring. Du vil føle deg avslappet og harmonisk.- Av oxytocin får du ro i kroppen, og et ønske om å være nær andre. Du føler deg mer tilstede, blir mer omsorgsfull og føler deg tryggere, sier Kerstin Uvnäs Moberg. Hun er professor i fysiologi, og var den som oppdaget oxytocinet og hvilke effekter det har. Les også: Hjelper mot rødming også

En klem er bra

Når du har høye nivåer av oxytocin får du en subtil følelse av avslapning. Det gjør at du kjenner en større tillit til andre mennesker, og du kan letter lese andres signaler. Det gjør den sosiale omgangen lettere. Oxytocinnivåene øker mest av klemmer og kyss, og særlig ved sex og orgasmer.

Hudkontakt

Kerstin Uvnäs Moberg mener at mange har for lite oxytocin i dag. - Tidligere bodde vi mange sammen, det var trangere og vi sov mer sammen. Da fikk vi naturlig mer oxytocin. Nå bor vi mer alene i storbyer og sitter foran datamaskinen. Vi er trente i å være flinke og klare oss selv. Det kan føre til oxytocinmangel, eller sult etter hudkontakt, som hun sier det. Mangel på nærhet og berøring kan gjøre at du føler deg litt nedpå, uten å være ulykkelig. Dessuten blir motstandskraften for stress og sykdommer dårligere. Les også: Kyss deg lykkelig

Holder deg frisk

Oxytocin demper nemlig stresshormonet kortisol. Det senker blodtrykket, lindrer smerte og hjelper kroppen å bli frisk. Det kan faktisk gjøre risikoen for hjerte- og karsykdommer mindre. I forhold mellom voksne gjør nærhetshormonet at du åpner deg og blir mer tillitsfull, og det skaper et bånd mellom deg og kjæresten. - Det kan gjøre at du føler abstinenser når dere må være fra hverandre, og at dere har det bra når dere er nær.

Skaper ro

Men om du ikke har kjæreste, skal du ikke bekymre deg. Også i møte med gode venner skapes oxytocin. Når du opplever at noen ser deg, lytter til deg og støtter deg, øker oxytocinnivået. Mengden er mindre, men tilstrekkelig for at du skal kjenne fellesskap, tillit og ro. Varme og metthet gjør også at kroppen lager oxytocin.- Mat kan brukes som en kompensasjon for mangel på nærhet og når man føler seg ensom. Det kan være en grunn til at du trøstespiser, sier Kerstin Uvnäs Moberg. - Hvis du får for lite berøring kan metthetsfølelsen gjøre at hormonene øker, og dermed få deg til å oppnå en god følelse igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer