Mat

Hot hverdag

Spiser du hot, holder du deg sunn. Sats på chili.

Hot hverdag
Publisert
Sist oppdatert
Chili er godt for både munnen og kroppen. I tillegg til å sette smak på maten, inneholder chili og andre pepperfrukter massevis av våre venner antioksidantene. Den sterke smaken kommer fra et stoff som heter capsaicin, som du finner mest av i de små frøene og den hvite innmaten i pepperfruktene. Visste du forresten at man forsker på om capsaicin kan brukes til fremstilling av smertestillende midler? Røde chili- og paprikavarianter har mye vitamin C og provitamin A. Gule og grønne varianter har ikke på langt nær like mye av disse vitaminene, men alle typene har derimot mye vitamin B, magnesium og jern.Gode råd for chilispisere:
 • Å drikke vann, øl eller vin hjelper ikke hvis det brenner i munnen. Spis heller brød eller ris.
 • Prøv deg frem med mengden. Noen tåler sterkere mat enn andre. Det skal ikke være så sterkt at du ikke kjenner hva maten smaker.
 • Hovedregelen er at desto mindre chiliene er, desto sterkere er de. Verdens sterkeste chilipeppere heter habaneros, mens paprika er mildest. Vanlig rød chili som du får kjøpt i etnisk norske matbutikkeri er ikke så sterke som de var. Man kan faktisk ta en bit (og man behøver bare være litt barsk). Det kan variere fra frukt til frukt, men stort sett er det lettere å beregne for lite enn for mye.
 • Bruk alltid plasthansker eller gaffel til å holde chilien med mens du hakker den. Eller for å si det på en annen måte: Ikke gni deg i øynene etter å ha hakket chili uten hasker.
 • Fjern alltid frø, og bruk heller flere chili hvis det blir for lite. Frøene er de minst forutsigbare i forhold til styrke.
 • Selv om chili er både sunt og godt, bør du være forsiktig med bruken av dette hvis du har magesår. Spør legen før du spiser.
 • Hvitløken bør være en annen trofast følgesvenn. Nye forskninger viser at hvitløk også er effektiv som antioksidant-kilde, samt at den senker kolesterolet og til og med kan bidra til å senke blodtrykket litt, skriver forskning.no. Den inneholder vitamin B og enzymer som er gode for kroppen og helsa. Det er ikke vitenskapelig bevist at det gamle kjerringrådet om å sette hvitløksbåter i nesa kurerer forkjølelse, men den sterke lukten kan i hvert fall bidra til at du føler at luftveiene blir mer åpne.To tips for hvitløkselskere
 • Hvis du velger fersk hvitløk, bør du passe på at den ikke har fått grønne skudd i toppen.
 • Er du redd for hvitløksånde, kan du spise hvitløkskapsler i stedet, så får du de helsebringende effektene uten den dårlige lukta.
 • Her får du fire hete oppskifter som gir hverdagen en het piff:FrokostDet kan være litt kjedelig med fruktsalat, hvis den ikke er jazzet opp med noe godt. Det kan selvfølgelig være klassikere som hakkete nøtter, rosiner eller kanel, men den varianten som fillerister dem alle er rød chili. Fruktsalat med chili1 ananas2 appelsiner1 mandarin 1 nektarinsaften av 1 appelsin1 rød chili evnt. sukkerlake (en del sukker rørt ut i en del kokende vann - avkjølt)Skrell og skjær frukten i terninger. Press appelsinen og ha alt i en stor bolle. Smak til med sukkerlake (hvis du ønsker en søtere versjon). Rens chilien for frø (men ikke hinner). Finhakk og ha i salaten. La salaten stå kjølig en time. Tilbehør (til søndagsfrokosten):5 ss créme fraîche1 ss melisRør sammen og server til fruktsalaten. eller Brød ristet i chiliolje med ost og baconDet er noe veldig godt med brød ristet i stekepanne. Det blir en annen stekeskorpe og en annen smak. Bruker flerumettet olje som tåler høye temperaturer, så helseffekten bevares. 2 skiver landbrød eller god loff4 ss god rapsolje1 fedd hvitløk1 hel rød chilifire tykke skiver godt modnet gulost (emmenthaler eller ekstra vellagret sveitser) 4 skiver bacon (eller mer)Varm oljen i en panne og ha i chili delt i to (med frø). La chilien frese på lav varme i oljen i ti minutter. Ta chilien ut og dypp brødskivene i oljen på hver side og la dem deretter steke seg brune på begge sider. Når det gjenstår noen minutter av steketiden, har du to skiver ost på hver skive og dekker pannen med et stort lokk. Stek bacon i en annen panne. Vent til osten på brødskivene er smeltet og server med sprøstekt bacon. Godt med litt salat eller en klase druer til. LunsjThaisalat med brennende het dressing200 g roastbiff1 agurk3 tomater1 liten rødløk1/4 liten rød chili (thaichili)1 fedd hvitløksaft av 4 lime1/2 dl fiskesaus2 ss sesamoljesukkerRens agurker og tomater for kjerner og skjær dem i grove biter. Skrell løken og skjør den i fine båter. Fjern frø og hinner fra chilien (bruk plastikkhansker, dette er sterkt), og ikke bruk mer enn en kvart! Finhakk så godt du kan. Press hvitløken og ha chili og hvitløk i en bolle. Ha i limesaft, sukker og fiskesaus og pisk inn sesamoljen. Smak til dressingen. er den for søt, ha i mer fiskesaus, er den for sur, juster med sukker, er den for søt, juster med lime. Bland grønnsakene og vend inn dressingen. Rull sammen skivene med roastbiff og legg dem oppå salaten rett før servering.DjeveleggEn dansk klassikere til glede for nye lunsjelskere. Det danske rugbrødet bør være dansk og ganske tungt. Og gjerne ristet. 4 store egg2 ss dijonsennep1/2 ss salt nykvernet svart peppernoen dråper tabasco1/4 finhakket rød chili2 ss yoghurt2 ss finhakket persille4 kirsebærtomaterTil slutt: et søtt og hett tips - bland gjerne litt chili eller cayennepepper i sjokoladekakerøren eller kakaoen. Det blir ikke sterkt, det bare fremhever sjokoladesmaken på en nydelig møte.(Kilder: forskning.no, Wikipedia og lommelegen.no)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer