Chili er godt for både munnen og kroppen. I tillegg til å sette smak på maten, inneholder chili og andre pepperfrukter massevis av våre venner antioksidantene. Den sterke smaken kommer fra et stoff som heter capsaicin, som du finner mest av i de små frøene og den hvite innmaten i pepperfruktene. Visste du forresten at man forsker på om capsaicin kan brukes til fremstilling av smertestillende midler?
Røde chili- og paprikavarianter har mye vitamin C og provitamin A. Gule og grønne varianter har ikke på langt nær like mye av disse vitaminene, men alle typene har derimot mye vitamin B, magnesium og jern.
Gode råd for chilispisere:
Hvitløken bør være en annen trofast følgesvenn. Nye forskninger viser at hvitløk også er effektiv som antioksidant-kilde, samt at den senker kolesterolet og til og med kan bidra til å senke blodtrykket litt, skriver forskning.no. Den inneholder vitamin B og enzymer som er gode for kroppen og helsa. Det er ikke vitenskapelig bevist at det gamle kjerringrådet om å sette hvitløksbåter i nesa kurerer forkjølelse, men den sterke lukten kan i hvert fall bidra til at du føler at luftveiene blir mer åpne.
To tips for hvitløkselskere
Her får du fire hete oppskifter som gir hverdagen en het piff:
Frokost
Det kan være litt kjedelig med fruktsalat, hvis den ikke er jazzet opp med noe godt. Det kan selvfølgelig være klassikere som hakkete nøtter, rosiner eller kanel, men den varianten som fillerister dem alle er rød chili.
Fruktsalat med chili
1 ananas
2 appelsiner
1 mandarin
1 nektarin
saften av 1 appelsin
1 rød chili
evnt. sukkerlake (en del sukker rørt ut i en del kokende vann - avkjølt)
Skrell og skjær frukten i terninger. Press appelsinen og ha alt i en stor bolle. Smak til med sukkerlake (hvis du ønsker en søtere versjon). Rens chilien for frø (men ikke hinner). Finhakk og ha i salaten. La salaten stå kjølig en time.
Tilbehør (til søndagsfrokosten):
5 ss créme fraîche
1 ss melis
Rør sammen og server til fruktsalaten.
eller
Brød ristet i chiliolje med ost og bacon
Det er noe veldig godt med brød ristet i stekepanne. Det blir en annen stekeskorpe og en annen smak. Bruker flerumettet olje som tåler høye temperaturer, så helseffekten bevares.
2 skiver landbrød eller god loff
4 ss god rapsolje
1 fedd hvitløk
1 hel rød chili
fire tykke skiver godt modnet gulost (emmenthaler eller ekstra vellagret sveitser)
4 skiver bacon (eller mer)
Varm oljen i en panne og ha i chili delt i to (med frø). La chilien frese på lav varme i oljen i ti minutter. Ta chilien ut og dypp brødskivene i oljen på hver side og la dem deretter steke seg brune på begge sider. Når det gjenstår noen minutter av steketiden, har du to skiver ost på hver skive og dekker pannen med et stort lokk. Stek bacon i en annen panne. Vent til osten på brødskivene er smeltet og server med sprøstekt bacon. Godt med litt salat eller en klase druer til.
Lunsj
Thaisalat med brennende het dressing
200 g roastbiff
1 agurk
3 tomater
1 liten rødløk
1/4 liten rød chili (thaichili)
1 fedd hvitløk
saft av 4 lime
1/2 dl fiskesaus
2 ss sesamolje
sukker
Rens agurker og tomater for kjerner og skjær dem i grove biter. Skrell løken og skjør den i fine båter. Fjern frø og hinner fra chilien (bruk plastikkhansker, dette er sterkt), og ikke bruk mer enn en kvart! Finhakk så godt du kan. Press hvitløken og ha chili og hvitløk i en bolle. Ha i limesaft, sukker og fiskesaus og pisk inn sesamoljen. Smak til dressingen. er den for søt, ha i mer fiskesaus, er den for sur, juster med sukker, er den for søt, juster med lime. Bland grønnsakene og vend inn dressingen. Rull sammen skivene med roastbiff og legg dem oppå salaten rett før servering.
Djevelegg
En dansk klassikere til glede for nye lunsjelskere. Det danske rugbrødet bør være dansk og ganske tungt. Og gjerne ristet.
4 store egg
2 ss dijonsennep
1/2 ss salt
nykvernet svart pepper
noen dråper tabasco
1/4 finhakket rød chili
2 ss yoghurt
2 ss finhakket persille
4 kirsebærtomater
Til slutt: et søtt og hett tips - bland gjerne litt chili eller cayennepepper i sjokoladekakerøren eller kakaoen. Det blir ikke sterkt, det bare fremhever sjokoladesmaken på en nydelig møte.
(Kilder: forskning.no, Wikipedia og lommelegen.no)




