Mange skulle ønske de hadde høyere selvtillit. Men kanskje kan du være glad for den selvtilliten du har? Å ha stor tro på seg selv er nemlig ikke det samme som å ha god tro på seg selv.
LES OGSÅ:
Ifølge forskere ved University of Georgia har oppfatningen tidligere vært at jo høyere selvtillit, desto bedre selvtillit. Men de senere årene har høy selvtillit blitt undersøkt nærmere, fordi det er oppdaget en sammenheng med aggressiv oppførsel, skriver nettstedet WebMD.com.
- Det finnes mange former for høy selvtillit, og i denne studien fant vi at for dem hvor den er skjør og overfladisk, er høy selvtillit ikke noe bedre enn det å ha lav selvtillit, sier forsker Michael Kernis, professor i psykologi på University of Georgia.
- Personer med en skjør høy selvtillit kompenserer for at de tviler på seg selv, ved å ha overdrevne tendenser til å forsvare, beskytte og forbedre følelsene av egen verdi, sier Kernis.
Beskytter seg selv
100 studenter deltok i undersøkelsen. Forskerne undersøkte om personer med «skjør» høy selvtillitt var mer verbalt i forsvar, enn de med en mer «sikker» høy selvtillit.Studentene fylte først ut et spørreskjema for å fastslå deres selvtillitsnivå. Deretter vurderte forskerne stabiliteten til personenens selvtillitt ved å evaluere den i forskjellige situasjoner.
Til slutt ble studentene intervjuet om deres livserfaringer, og ble spurt om deres fortid. Spørsmålene var alt fra «Hvor akseptert følte du deg i oppveksten?» til «Fortell meg om en episode da du i skjult opptrådte på en selvdestruktiv måte».
Resultatene viser at folk med en høy og sikker selvtillt så ut til å akseptere seg selv, og hadde en mindre sannsynlighet for å bli verbalt defensive ved å skylde på andre, eller å komme med unnskyldninger for tidligere overtredelser eller truende opplevelser, enn dem med en høy og skjør selvtillitt.
Blir uspiselige
Kernis sier at høy selvtillitt kan bli skadelig når den får selskap av et verbalt forsvar, som å overkjøre andre når ens egen tillitt, verdier eller utsagn blir truet.- Disse funnene støtter opp om synspunktet om at et høyt selvforsvar reflekterer usikkerhet, sårbarhet og ikke en optimal funksjon, i stedet for et sunt psykologisk synspunkt, sier Kernis.
- Vi sier ikke at det er noe galt i at folk vil føle seg bra med seg selv. Det vi sier er at når det å føle seg bra selv blir et hovedmål, er det sannsynlig at et overdrevet selvforsvar og selvpromotering følger like etter. Selvtilliten er sannsynligvis mer sårbar i stedet for sikker, og psykologiske fordeler vil dermed være veldig bergrenset, sier Kernis.
Funnene er publisert i Journal of Personality.
LES OGSÅ:
