<strong>HØYT BLODTRYKK ER MEST DØDELIG:</strong> En undersøkelse viser at høyt blodtrykk er en av de største helserisikoene i verden, og krevde over ni millioner menneskeliv i 2010. Foto: Thinkstock.com
HØYT BLODTRYKK ER MEST DØDELIG: En undersøkelse viser at høyt blodtrykk er en av de største helserisikoene i verden, og krevde over ni millioner menneskeliv i 2010. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Sykdom

Høyt blodtrykk tar flest liv i verden

Men røyking og fedme følger tett etter på listen.

Publisert
Sist oppdatert
En ny studie viser at høyt blodtrykk tok livet av mer enn ni millioner mennesker i 2010 - som gjør det til den største helserisikoen i verden, skriver DailyMail.com.

I undersøkelsen så forskere nærmere på hva som har vært de største årsakene til dødsfall verden over, mellom 1990 og 2010.

På en klar andre- og tredjeplass på listen kommer røyking og alkohol. Den største forandringen frem til i dag er imidlertid hvor mange av tilfellene som skyldes overvekt.

Likevel er det stor forskjell mellom ulike land verden over.

LES OGSÅ: Ikke overse disse symptomene

Høyt blodtrykk tar livet av flest mennesker

Ifølge professor Majad Ezzati ved Universitet i London, er det vi spiser en av hovedårsakene til det høye antallet dødsfall som følge av høyt blodtrykk.

– For at vi skal redusere tilfellene av høyt blodtrykk må vi regulere saltinntaket vårt, øke tilgangen til frisk frukt og grønnsaker og styrke helsetilbudene verden over, forteller han.

Høyt blodtrykk er også et stort problem i Norge, og ifølge Lommelegen.no er det faktisk så alvorlig at de antar at omtrent én av ti personer har et såpass høyt blodtrykk, at de burde vært hos en lege for å se nærmere på det.

Et normalt blodtrykk for en frisk voksen person skal ligge på rundt 120 (systoliske) /80 (diastoliske).

Men ikke fortvil hvis det ligger litt under eller over, ettersom det kan variere noe fra person til person, og fortsatt være normalt for deg.

LES OGSÅ: Enkle triks for et sunnere hjerte

Overvekt og underernæring fortsatt stort problem

Ifølge rapporten kan også mer enn tre millioner av dødsfallene i tidsperioden kobles til overvekt - som er mer enn tre ganger så mange dødsfall som kan kobles til underernæring.

Dette tyder på hvor sentralt kostholdet er i mange av tilfellene. Og de stedene i verden som er aller mest plaget med dette er faktisk ikke USA eller Europa, men de sørlige områdene i Latin-Amerika, New Zealand, Australia, New Guinea og andre øyer i dette området.

Selv om underernæring fortsatt er et problem i mange land, kan forskerne se at det har skjedd en utvikling på området.

– Det har gått ned de fleste steder, som i Asia og Latin Amerika, men det er fortsatt et stort problem i områdene sør for Sahara-ørkenen. Men underernæring har gått ned på listen fordi vi har gjort fremgang på området, forteller Ezzati.

– Det bør oppmuntre oss til å fortsette med dette arbeidet, og oppnå det samme Afrika, hvor det fortsatt er et stort problem, sier han.

LES OGSÅ: Godteriet som senker blodtrykket

Fører til en rekke kroniske sykdommer

Disse risikofaktorene, i tillegg til røyking - som var en av de største årsakene til dødsfall i Vest-Europa og Nord-Amerika og bidro til 6,3 millioner dødsfall i 2010, kan føre til en rekke alvorlige sykdommer.

– Generelt ser vi en stor økning i risikofaktorer som øker risikoen for kroniske sykdommer hos voksne - som kreft, hjertesykdom og diabetes. I tillegg til risiko assosiert med smittsomme sykdommer hos barn, foreller Professoren.

LES OGSÅ: Kan gi høyt blodtrykk senere i livet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer