Kreft

HPV-vaksinen er trygg å bruke

Vaksinen mot livmorhalskreft har ingen skumle bivirkninger, viser ny studie.

FØRE VAR: Å vaksinere jenter før pubertet sikrer mot smitte av HPV-virus.  Foto: Getty Images
FØRE VAR: Å vaksinere jenter før pubertet sikrer mot smitte av HPV-virus. Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
HPV-vaksinen - som i dag tilbys alle jenter i 7. klasse, skal forebygge smitte av HPV-virus, som nesten 1 av 3 faktisk bærer på, og som i noen tilfeller kan føre til livmorhalskreft. Vaksinen har vært omstridt, da mange foreldre har vært skeptiske til nødvendigheten av den og stilt spørsmål ved eventuelle bivirkninger.

Ingen alvorlige bivirkninger

Nå viser en stor studie fra USA at det ikke forekommer noen alvorlige bivirkninger av vaksinen, som heter Gardasil. Forskerne sjekket 190.000 jenter og kvinner mellom 9 og 26 år som hadde fått minst en dose av HPV-vaksinen over en toårs-periode. De undersøkte om noen av disse hadde dratt til legevakt ,eller ble innlagt på sykehus i løpet av de første to ukene etter at de fikk vaksinen, og/eller noen måneder senere.De fant at HPV-vaksinen bare ga milde bivirkninger - som et hovent stikk, eller svimmelhet og fare for besvimelse, skriver Women's Health Mag. - Fordelene ved vaksinen oppveier helt klart risikoen. Ikke bare prøver vi å forebygge livmorhalskreft, men også andre type vaginale, anale og orale kreftformer, sa Laura Corio, lege ved Mount Sinai Medical Center i New York City til magasinet. Vil du fordype deg i stoffet? Du kan se selve studien her. LES OGSÅ: Kreftsymptomene vi ofte overser

Slik fungerer den

HPV-vaksinen beskytter mot enkelte varianter av humant papillomavirus, nærmere bestemt beskytter den i 95 prosent av tilfellene mot HPV6 og HPV11, som gir kjønnsvorter, og HPV16 og HPV18, som kan føre til utvikling av livmorhalskreft. Det er HPV type 16 og 18 som er årsak til over 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene. HPV type 1 er årsak til vanlige vorter på hendene.I 2011 hadde 70 prosent av norske jenter født i 1998 fått tre doser med HPV-vaksinen, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider. Per september 2012 er det gitt 200 000 vaksinedoser i Norge, og det er i følge Legemiddelverket rapportert om 360 bivirkninger, inkludert 22 alvorlige. De fleste dreier seg om forbigående og milde bivirkninger, mens i de 22 alvorlige dreide seg for det meste om jenter som besvimte, fikk kramper eller allergiske reaksjoner. Det er ingen rapporterte dødsfall i Norge, og i de alvorlige tilfellene er pasientene nå i all hovedsak helt friske eller i bedring.Les mer om HPV-vaksinen hos Folkehelseinstituttet.Les også: Myter og fakta om HPV-vaksinen på Lommelegen.no

21 åringer kan delta i HPV-undersøkelse

Er du 21 år, kan du være med å bidra til kartleggingen av HPV-virus i Norge. Folkehelseinstituttet inviterer nå 21-åringer til å sende inn en urinprøve, og vil bruke statistikken over tilfeller av HPV-virus blant 21-åringene som sammenligningsgrunnlag når jentene som fikk vaksinen i 7. klasse er blitt voksne.

Hva med deg over 25 år?

Er du over 25 år, vil du hvert tredje år bli tilbudt en celleprøveundersøkelse som kan avdekke celleforandringer i livmor. Dette bør du absolutt takke ja til. Siden tilbudet ble innført i 1995, har antall nye tilfeller av livmorhalskreft blitt redusert med 25 prosent. Kanskje du allerede har tatt celleprøve, og fått beskjed om at det ble funnet forandringer? Det er ingen grunn til panikk. I denne artikkelen kan du lese mer om hva dette faktisk betyr.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer