Hjernen

Hun kan være født med det

Spiseforstyrrelser kan komme av hjerneskade, viser ny forskning.

Mary-Kate Olsens spiseforstyrrelser kan ha en annen forklaring enn sosial påvirkning. Foto: All Over Press
Mary-Kate Olsens spiseforstyrrelser kan ha en annen forklaring enn sosial påvirkning. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
En rekke kjendiser, blant dem Mary-Kate Olsen, har stått fram med historier om sine spiseforstyrrelse.
 • Stjernene som aldri spiser
 • Anoreksi er blitt betraktet som en lidelse som skyldes sosiale faktorer. Ny forskning tyder imidlertid på at anoreksi kan være medfødt, melder Daily Mail.
 • Ta testen: Er du en slankehysteriker?
 • Skjer i magen til mor

  En studie ledet av forskeren Ian Frampton ved Great Ormond Street sykehus i London, indikerer at spiseforstyrrelser kan henge sammen med måten hjernen vår utvikler seg på alt mens vi ligger i magen til mor.Dersom dette stemmer åpner det for helt nye behandlingsmetoder av denne typen lidelser. Risikoen for sykdommen kan også avdekkes alt mens vi er barn.
 • Irriterende slanke stjerner
 • - Vår forskning viser at noen barns hjerner utvikler seg på en sånn måte at de blir sårbare for vanlige risikofaktorer for spiseforstyrrelser, sier Frampton.

  Norske testpersoner

  Hans team testet flere enn 200 personer som led av anoreksi, fra Storbritannia, USA og Norge. De fleste var jenter og kvinner mellom 12 og 25 år som hadde fått sykehusbehandling for lidelsen.
 • Ukeplan for et sunnere liv
 • Forskerne oppdaget at rundt 70 prosent av personene i undersøkelsen hadde fått skade på nevrotransmitterne, som hjelper hjerneceller med å kommunisere. Også andre endringer i hjernestrukturen ble avdekket. Ifølge Frampton kan én av hver noen få hundre jenter være rammet av disse endringene i hjernen.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer