Mat

Hurra for egget!

12. oktober feires Verdens eggdag. Vi avliver eggets dårlige rykte.

Hurra for egget!
Publisert
Sist oppdatert
Fredag 12. oktober feires Verdens eggdag i hele 55 land. Fem milliarder høns verden over forsyner jordens befolkning med egg. Kineserne er verdens største eggspisere, fulgt av USA og Mexico. – Takket være egg får folk i fattige land i seg viktige næringsstoffer. Det finnes knapt noen mer næringsrik matvare, og på landsbygdene verden over kan folk holde høns, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.Hver nordmann spiser i gjennomsnitt litt mer enn et halvt egg om dagen. I noen land spiser folk opptil to egg daglig. Egg er og velsmakende, men godt rykte har matvaren ikke. Mange forbinder egg med høyt kolesterol, som kan være skadelig for oss. Men er egg så usunt som mange later til å tro?Ifølge Verdens Helseorganisasjon bør vi ikke få i oss mer enn 300 milligram kolesterol daglig. Ett egg inneholder cirka 213 milligram kolesterol. Rent logisk bør vi dermed holde oss unna egg i det daglige, i og med at vi også spiser annen mat som inneholder kolesterol.
 • Slik kutter du kolesterolet
 • Heldigvis for alle eggelskere fungerer ikke kroppen alltid logisk. Kroppen reduserer nemlig mengden kolesterol den selv lager, når den mottar kolesterol fra maten. Det er mettet fett som er den store stygge ulven. Kolesterol er et protein/fettstoff, og har til oppgave å frakte fettet vi spiser rundt i kroppen, via blodet. Derfor øker blodkolesterolet ved økt inntak av mettede fettsyrer. Dette kan over lang tid føre til avleiringer i veggene på pulsårene og etter hvert innsnevrede blodårer. I verste fall kan det gi hjerteinfarkt, slag eller blodpropp.
 • Ta testen: Har du et godt hjerte?
 • Ta testen: Hva vet du om fett?
 • Helt enige om kolesterol er forskerne ikke, men stadig flere heller altså til at vi kan nyte frokostegget vårt med god samvittighet. Den amerikanske biokjemikeren Donald J. McNamara i The Egg Nutrition Center i USA har gransket en rekke større studier om kolesterol. Han konkluderer med at det ikke finnes noen betydelig sammenheng mellom hjerte- og karsykdom, og det å spise ett egg om dagen eller ett i uka.Norske leger blir stadig mer vennlig innstilt til eggspising, viser en undersøkelse gjort av MMI og NutriCom AS. I 2001 mente 25 prosent at egg var en uheldig matvare for kolesterolet. I 2003 mente bare 18 prosent det samme.Den generelle oppfatningen er at de aller fleste av oss fint kan spise ett til to egg om dagen. Folk som har høyt kolesterol i kroppen blir for sikkerhets skyld anbefalt å holde seg til søndagsegget.LES OGSÅ:
 • Sunnhets-leksikonet
 • Hvilke matvarer inneholder hva?
 • (Kilder: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, The Egg Nutrition Center og Norsk Forening for Ernæring og Dietikk)

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer