Mat

Hurtigmat kan gi deg rynker

Gjør deg mer utsatt for solskader og tidlig aldring.

PASS PÅ MENGDEN: Det er selvsagt lov å unne seg hurtigmat en gang i blant, men blir det for ofte kan det bidra til mye mer enn av den siste bukseknappen ikke går igjen. Foto: Thinkstock.com
PASS PÅ MENGDEN: Det er selvsagt lov å unne seg hurtigmat en gang i blant, men blir det for ofte kan det bidra til mye mer enn av den siste bukseknappen ikke går igjen. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ifølge ernæringsekspertene er det ingen ting i veien ved å unne seg hurtigmat en gang i blant.

Men med tanke på at bare én hamburger kan tilsvare både lunsj og middag når du tenker på kalorier, skal du ikke gjøre det til en vane.

Lettvind hurtigmat hver helg har nemlig flere følger enn at den siste knappen på buksene dine ikke vil gå igjen.

Blant annet kan for mye pizza og hamburgere bidra til at du får rynker, skriver Shape.com (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Brødskiver kan være en saltbombe

Se opp for kjappe, bearbeidede karbohydrater

Det er nemlig ikke bare kaloriene som florerer i hurtigmaten.

Sukker, dårlig fett, salt og bearbeidede karbohydrater er bare noen av ingrediensene som påvirker kroppen din, og slettes ikke bare vekten.

Ifølge ernæringsekpsert Jim White kan kjappe, bearbeidede karbohydrater som du finner i potetchips, sukkerholdige drikker, hamburgere og pommes frites også påvirke hvordan du føler deg og ser ut.

Blant annet kan for mye hurtigmat bidra til at du får forstoppelse. Derfor er det mange gode grunner til å droppe de kjappe karbohydratene og heller velge fullkorn.

LES OGSÅ: Alt du trenger å vite om karbohydrater

Kan bidra til rynker

En gyllen regel er at det som ikke er bra for midjen din, som regel ikke er bra for ansiktet og huden din heller.

Sukker, transfett (som ofte brukes for å forlenge holdbarheten) og stivelse gjør at insulinet i kroppen øker som setter i gang en inflammatorisk respons i kroppen.

Denne prosessen bidrar til å deaktivere antioksidantene som bekjemper aldringsprosessen i kroppen, og gjør deg mer utsatt for solskader og tidlig aldring.

Gjør deg oppblåst

Det er ikke bare bordsaltet som bidrar til mye salt i kostholdet ditt, og en matvare som helt klart er proppfull av salt er bearbeidet hurtigmat.

Salt er ikke bare skadelig på lang sikt, men er en stor årsak til at mange opplever oppblåsthet. Mye salt drar vann ut av cellene og gjør at kroppen sparer på ekstra væske for å kompensere.

Hvis du i tillegg pleier å nyte en lett-brus ved siden av burgeren, gjør du situasjonen verre. Kombinasjonene av bobler og kunstig søtningsstoffer er en stor årsak til at magen eser.

LES OGSÅ: Bruk mer krydder til fet mat

Kan gi deg hodepine

Pleier å kose deg med en pose smågodt når helgen kommer? Da bør du styre unna godbitene med unaturlige farger.

Matvarer som inneholder fargestoffer og nitrater (finnes blant annet i pølser og bearbeidet kjøtt) skaper et stoff kalt tyramin når de blir brutt ned i kroppen. Dette stoffet er bevist å føre til hodepine.

Ekspertene mener at stoffet øker blodtilførselen i hjernen, og forårsaker endringer som fører til smerte.

Bidrar til oppblåsthet

Selv om brød ikke er roten til alt ond, er det likevel fordeler ved å velge grovt.

Hvitt brød, hvit ris og andre bearbeidede produkter kan føre til forstoppelse siden de ikke inneholder nok fiber, som setter i gang fordøyelsessystemet.

Prøv også å unngå alkoholholdige drikker sammen med pølsene eller kinamaten, siden dehydrering gjør situasjonen verre.

LES OGSÅ: Dette krydderet bør du ha på fredagspizzaen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer