Brystkreft

Husarbeid kan redusere brystkreftrisiko

Selv moderate aktiviteter har forebyggende effekt, viser stor europeisk studie.

POSITIV EFFEKT: Selv lett aktivitet som så vidt gjør deg varm og anpusten har innvirkning på brystkreftrisiko. Foto: Getty Images/iStockphoto
POSITIV EFFEKT: Selv lett aktivitet som så vidt gjør deg varm og anpusten har innvirkning på brystkreftrisiko. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hvert år rammes rundt 2.800 norske kvinner av brystkreft. Heldigvis er overlevelsessjansen god så lenge brystkreften oppdages tidlig.

Derfor er det viktig at du jevnlig sjekker dine egne bryster. Du kan se en video som viser hvordan det gjøres her.

Forebygg med husarbeid

Det er blitt forsket mye på brystkreft de siste tiårene, og dermed vet vi at det til en viss grad går an å forebygge brystkreft. Det enkleste du kan gjøre er å ha et sunt kosthold og være aktiv.

Det betyr slett ikke at du trenger å bli en maratonløper. Selv moderat fysisk aktivitet reduserer risikoen, viser en stor studie av 8.000 personer med brystkreft, hvor deres aktivitetsnivå og diett ble registrert, skriver Medical Daily.

Faktisk viste det seg at både husarbeid, friske spaserturer og hagearbeid har positiv effekt.

Alt hjelper

Tre timer med luking i hagen daglig reduserer risikoen med ti prosent, mens to og en halv times husarbeid eller spasertur hver dag reduserer risikoen med seks prosent.

Nå er det vel få av oss som har tid til å sysle i hagen i tre timer, eller som gjør en rundvask av huset hver dag, men studien viser altså at hvis du lever et aktivt liv - ved for eksempel å gå eller sykle til jobben, trene, gå tur med bikkja, rydde og vaske hjemme og lignende,så hjelper dette med å forebygge brystkreft.

- De beste måtene å redusere risikoen for brystkreft, er ved å ha en normal kroppsvekt og lavt alkoholinntak. Men å være aktiv spiller en rolle også, uten at det trenger å koste deg så mye tid og penger, sa Sara Hiom, informasjonssjef i Cancer Research UK, som var med på å finansiere studien.

LES OGSÅ: Husarbeid holder hjernen frisk

Jo mer aktiv, jo mindre risiko

Til tross for at moderat aktivitet har positiv effekt, fant forskerne at jo mer aktiv man er, jo bedre er det.

I studien kom det fram at selv om risikofaktorer som høy vekt, stort alkoholforbruk og hvorvidt kvinnene hadde ammet eller ikke (amming reduserer brystkreftririko) hadde blitt tatt høyde for, viste resultatene at jo mer trim kvinnene fikk, jo mindre var brystkreftisikoen.

Les mer om brystkreft hos Kreftforeningen.

LES OGSÅ: Støvsuging er god magetrening
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer