Hudpleie

Husk å pleie og stelle halsen

Veldig viktig for å unngå for tidlig aldring og rynker.

SE YNGRE UT: Ved å rense, pleie og beskytte halsen og brystpartiet, kan du beholde den ungdommelige looken i mange år til. Unngå «kalkunhals» og kreppapirhud på brystet ved å beskytte deg mot sol og forurensing hele året, skrubbe jevnlig og smøre godt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
SE YNGRE UT: Ved å rense, pleie og beskytte halsen og brystpartiet, kan du beholde den ungdommelige looken i mange år til. Unngå «kalkunhals» og kreppapirhud på brystet ved å beskytte deg mot sol og forurensing hele året, skrubbe jevnlig og smøre godt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hudaldring skyldes hovedsaklig ytre påvirkning som sol og forurensning. Og det er ikke bare i ansiktet huden utsettes for dette daglig. Også halsen, brystet og hendene påvirkes mer enn resten av kroppen, og derfor er det her vi ofte ser de første aldringstegnene. – De fleste er flinke til å ta vare på ansiktshuden sin, men glemmer at de må være like nøye med hender, hals og bryst. Derfor vil huden her kunne eldes raskere enn ansiktshuden, og man blir «avslørt», sier Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor.– For å unngå store forskjeller i hudens fremtoning, er det viktig at vi behandler alle disse områdene som ett, sier Therese Mikalsen, hudterapeut og faglig leder for Sothys i Norge.Dette gjelder både når du renser, eksfolierer og påfører pleieprodukter som hudkrem eller masker. LES OGSÅ: – Faktor 15 holder i Norge

Beskytt deg mot UVA og UVB!

Det aller viktigste er imidlertid å bruke solfaktor, og da aller helst SPF 15 eller høyere. – Vi anbefaler SPF 15 eller høyere som også beskytter mot UVA-stråler hele året. – Halsen og brystet skal ikke glemmes, siden solen skinner også her, sier Johansen.Solen skinner forresten også på hendene dine, og derfor bør du bruke en håndkrem med solfaktor. - For å få optimal effekt av dagkremen din, bør du påføre denne først. Ta deretter på solfaktor over dagkremen for å beskytte mot UV-stråler. Gjør du det i denne rekkefølgen, vil ikke solfiltrene i solkremen hindre inntrengningen av de aktive stoffene i dagkremen din, forklarer Mikalsen.

Hvorfor rense og pleie halsen?

Det er fort gjort å glemme både halsen og brystet når vi pleier huden i ansiktet, men det er flere grunner til å bruke et par minutter ekstra på disse områdene hver dag.– Det er ofte her vi kan avsløre aldring dersom man har sluntret unna med den daglige pleien. På halsen og kjevelinjen vil vi med alderen miste elastisitet, noe som vil føre til slapp og «hengende» hud, sier Mikalsen.Også Johansen anbefaler å rense og legge ansiktskremen på halsen og ned til kravebeinet. – Rens lenger ned bør gjøres i forbindelse med dusj, og det holder med rens/vask én gang daglig, siden du ikke legger makeup her, sier hun.Rens alltid huden så langt ned som du legger sminken.

Ikke glem brystpartiet!

Når det gjelder brystpartiet, er det eksfoliering som er aller viktigst. Her utsettes huden for mer sol enn resten av kroppen, og derfor bør du ikke glemme den når du eksfolierer. – To ganger ukentlig i sommermånedene, én gang ukentlig om vinteren, anbefaler Johansen. Hun forklarer videre at huden over brystene utsettes for strekk på grunn av brystenes tyngde, noe som gjør at huden gradvis strekkes ut. – God støtte fra BH er viktig for å unngå dette, men det er mye som kan gjøres med god hudpleie for å bevare denne hudens spenst og styrke. En bodylotion med glykolsyre vil kunne styrke bindevevet slik at man motvirker hengebryst, forklarer hun.Huden på brystpartiet er dessuten særlig utsatt for solskader, og derfor er det ekstra viktig å huske på disse partiene i ditt daglige hudpleieregime.

Trenger du egne produkter?

– Det finnes egne produkter for halsen og decolleté, men for de fleste holder det å bruke ansiktskremen litt lengre ned, sier Johansen.Spesialproduktene kan dog ha sterkere oppstrammende egenskaper og bidra til å motvirke kalkunhals og rynker, så de kan være verdt å prøve om du har slurvet litt tidligere i livet og allerede har begynt å merke effekten av solstråler og forurensing.– I perioder med store vektforandringer i forbindelse med for eksempel graviditet eller vekttap, anbefales egne produkter som øker hudens elastisitet og virker forebyggende på strekkmerker. Flere av disse produktene er beregnet for bruk på brystpartiet, sier Mikalsen.Hudpleieren anbefaler ofte sine kunder over 40 år å investere i en egen halskrem. – Disse er med på å holde en stram ansiktsoval, samt øke forbrenningen i fettcellene som kan føre til dobbelhake. Produkter for dem som er i overgangsalderen bør inneholde cellestimulerende ingredienser for å beholde eller booste en god cellefornyelse og gi huden de essensielle fettsyrene den kan ha mistet, sier hun.Men aller viktigst, er solfaktor. Uansett alder, vær og årstid.

Aldringstegn allerede fra 20-årene

Ifølge hudterapeuten kommer de første aldringstegnene i disse områdene allerede i 20-årene. Du vil kanskje kunne begynne å se små linjer, som blir mer permanente og dypere i 30-årene.Etter fylte 40 merker vi gjerne at huden ofte ikke har den samme spensten vi er vant til. Huden kan føles litt «saggete». – Dette kommer av de naturlige aldringsprosessene hvor collagen og elastin blir nedbrutt. Ved mye soling vil du øke disse aldringsprosessene. Det samme gjelder mørke pigmentforandinger, som kan vises på huden i ansiktet, brystet og på hendene, sier Mikalsen.Når vi så kommer over i overgangsalderen, skjer det mange hormonelle forandringer i kroppen. – Østrogenproduksjonen blir lavere og dette medfører gjerne en lavere talgproduksjon og tørrere hud. Dette kan igjen føre til at huden ser mer sliten og gusten hud, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer