Kjønnssykdom

Husk å sjekke holdbarheten på kondomet

Har det gått ut på dato, fungerer ikke prevensjonsmiddelet som det skal.

HUSK KONDOM: Cirka én av tre single nordmenn dropper kondom når de har sex.  Foto: Image Source
HUSK KONDOM: Cirka én av tre single nordmenn dropper kondom når de har sex. Foto: Image Source Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Kondom er noe de fleste av oss har et forhold til. Det er for eksempel en kjent sak at dette er det eneste prevensjonsmiddelet som kan beskytte mot kjønnssykdommer.

Likevel har studier vist at vi nordmenn er mestere på å sky unna kondomer. Faktisk er det kun én av tre single nordmenn som bruker kondom regelmessig, og vi er europamestere i å ha ubeskyttet sex.

Med tanke på dette, er det kanskje ikke så rart at én av fire 30-åringer har herpes, og rundt 20.000 personer smittes med klamydia hvert år?

LES OGSÅ: Ikke vær redd for dosetet

SJEKK HOLDBARHETEN: Husk å sjekke holdbarheten på kondomet FØR du bruker det. Ellers risikerer du at det kan sprekke midt i akten.  Foto: Thinkstock
SJEKK HOLDBARHETEN: Husk å sjekke holdbarheten på kondomet FØR du bruker det. Ellers risikerer du at det kan sprekke midt i akten. Foto: Thinkstock Vis mer

Sjekk holdbarheten på kondomet

De færreste av oss ønsker å bli smittet med en eller annen ubehagelig kjønnssykdom - derfor kan det altså være lurt å ha med seg et kondom i vesken.

Én ting som imidlertid er veldig viktig, og som en del av oss lett kan glemme i «the heat of the moment», er å sjekke datostemplingen på kondomet.

I likhet med matvarer, medisiner og sminkeprodukter, har nemlig kondomet også en holdbarhetsdato. Og bruker du kondomer som er gamle, så risikerer du å få alt «det» du ikke ville få.


Årsaken er simpelthen at gamle kondomer sprekker lettere. Og selv om kondomer skal holde i opp mot fire år, er det holdbarheten på pakningen som gjelder. Er det utgått, bør det kastes!

LES OGSÅ: Symptomene du bør være obs på

BLIR RIFTER: Du bør ikke ha kondomer i lommelbok eller lignende steder. Det er fort gjort at det får rifter.  Foto: Getty Images/iStockphoto
BLIR RIFTER: Du bør ikke ha kondomer i lommelbok eller lignende steder. Det er fort gjort at det får rifter. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ikke ha kondomer i lommeboken

Som KK.no tidligere har skrevet, er det også viktig å være litt obs på hvor du oppbevarer kondomet.

Og to steder de absolutt ikke bør lagres, er i bukselommen eller lommeboken.


Kondomer er svært skjøre og må behandles med forsiktighet. Hvis du setter deg på dem, eller de blir «klemt i hjel» mellom alle bankkortene, duger de som oftest ikke så godt når det gjelder (fort gjort at det blir rifter).

I stedet for å ha kondomene liggende løst i lommer eller lommebok, bør du oppbevare de et tørt, kaldt og mørkt sted.

LES OGSÅ: Smitter selv om du ikke har utbrudd

Sprekker lettere

At kondomet er utgått på dato, eller oppbevart feil sted, er altså blant de vanligste årsakene til at det kan sprekke.

Men det samme kan faktisk skje hvis du bruker mye salver og kremer også.

Salver og kremer som inneholder fett kan nemlig svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Derfor er det best å bruke vannbasert glidemiddel.

Husk også at du aldri bør bruke to kondomer utenpå hverandre, og at luftlommer mellom kondom og penis også kan føre til at det sprekker. Riktig påføring av kondom er derfor essensielt.

Slik bør det gjøres:


• 1. Hvordan få kondomet ut av pakken. Vær forsiktig - ikke bruk tennene! Hvis du har lange negler, må du passe på at de ikke lager riper/hull i kondomet.
• 2. Så langt, alt godt. Du/han sitter med et sammenrullet kondom i den ene hånden og en erigert penis i den andre. Hvis du ikke har en kondom med glidemiddel, kan du dryppe noen dråper glidemiddel inn i toppen av kondomet.
• 3. Press deretter luften ut av toppen på kondomet, trekk forhuden tilbake og rull kondomet nedover penisskaftet. Når du har dekket hele penisen, kan du trykke forhuden oppover mot penishodet. Dermed kan forhuden bevege seg uten å ødelegge kondomet.
• 4. Drypp gjerne noen dråper glidemiddel utenpå kondomet. Slik kan penis gli lettere inn og ut av skjeden.
• 5. Gutten skal trekke seg ut rett etter utløsning. Det er viktig at han holder på roten av kondomet mens han gjør dette. Penis krymper nemlig litt etter utløsning, og da kan kondomet bli liggende igjen, og det er jo ikke særlig bra.
• 6. Kast kondomet. Dere må aldri, aldri bruke et kondom to ganger. Bruk et nytt kondom neste gang du har sex, start på punkt 1.

LES OGSÅ: Nesten 1 av 3 har dette viruset

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer