Fet Hud

Husk å sjekke ingrediensene

Det er ikke bare de med tørre hudtyper som sliter med uttørket hud på denne tiden av året. Dette bør du se etter når du skal kjøpe krem.

KAN FLASSE: Også fet hud trenger fuktighet, men det er noen ingredienser du bør passe deg for.  Foto: Getty Images/Goodshoot RF
KAN FLASSE: Også fet hud trenger fuktighet, men det er noen ingredienser du bør passe deg for. Foto: Getty Images/Goodshoot RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare de med tørre hudtyper som opplever at huden tørker litt ut om vinteren. Og selv om det er viktig å tilføre fuktighet, bør det være riktig type fuktighet. Nå som det blir kaldt ute, er det dessuten viktig å la kremen trekke godt inn i huden før du går ut. Særlig kremer med mye vann i seg trenger god tid. Går du ut i kuldegrader for tidlig, kan du faktisk få frostskader.

Gi huden fukt, ikke fett

– De som har fet hud har ofte tendenser til urenheter og bør derfor velge hud– og sminkeprodukter som ikke tetter porene, sier Ingrid Presttun Eide, fagansvarlig makeupartist hos Makeup Mekka.Makeupartisten sier at mineralsminke ofte kan være bra for de med fet hud. – Se gjerne etter naturlige produkter uten for mange tilsetningstoffer, som også kan irritere huden.LES OGSÅ: De verste skjønnhetstabbeneHun anbefaler produkter som gir mye fukt, men ikke for mye fett. Fet hud har nemlig nok talg, men kan likevel mangle fukt. Da føles den ofte stram og kan til og med flasse på overflaten. – Om huden ikke får nok fukt kan det føre til en overproduksjon av talg fordi huden vil kompensere for den fukten den mangler ved å smøre seg selv ved økt talgproduksjon. Uttørking av fet hud er derfor ikke å anbefale.

Noen oljer er bedre enn andre

– Produktene må ikke være oljefri, men se etter rene planteoljer som kan være med på å balansere huden. Jojoba og neroli fungerer for mange, forklarer Ingrid Presttun Eide.Hun presiserer at du bør være ekstra oppmerksom på mineralolje, som ikke er en bra ingrediens for fet hud.

Unngå fyllstoff av olje

Du bør derfor se etter ord som mineralolje, mineral oil og parafinium liqudium når du handler hudpleieprodukter og sminke. LES OGSÅ: Ansiktsmasker for alle hudtyper– De blir brukt mye som fyllstoff i ulike skjønnhetsprodukter, og de med fet hud bør styre unna for store konsentrasjoner av dette stoffet, forklarer Ingrid Presttun Eide. Så hennes huskeregel er: Mineralprodukter kan være bra – mineralolje er ikke bra.

Sjekk ingrediensene

– Se gjerne på ingredienslisten og sjekk ut hvilke ingredienser som står først på listen. De som står først har den største prosentandelen av innholdet i produktet, sier hun. Makeupartisten råder deg også til å se etter ord som «non comedogenic». Produkter med denne beskrivelsen skal ikke inneholde ingredienser som er kjent for å tette porene.

Prøv en primer

Når du sminker deg, kan det være verdt å prøve en primer. En primer er et produkt du smører på huden før du tar på foundation eller pudder. Det jevner ut huden og skal få sminken til å sitte penere lenger. – Primere kan være flott de dagene en ønsker at sminken skal holde i flere timer. Det finnes primere som fyller i porene (som gjerne er utvidet ved fet hud) og som reduserer talgproduksjonen umiddelbart og på sikt ved lengre tids bruk, sier Ingrid Presttun Eide.– Noen inneholder også litt syre, som skal hjelpe til med å løse opp sorte og hvite prikker i huden.Hun påpeker dog at en primer alene ikke vil være nok til å redusere talgproduksjonen. – Gode hudpleieprodukter brukt over tid vil nok gjøre den største forskjellen, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer