Ferdige Kjøttprodukter

Husk å sjekke kjøttinnholdet i ferdigproduktene

- Inneholder ofte lite kjøtt, og er tilsatt sukker, stivelse og andre tilsetningsstoffer, sier eksperten.

FERDIGE KJØTTPRODUKTER: Glad i pølser, kjøttkaker og karbonader? Da bør du alltid huske å sjekke hvor mange prosent kjøtt produktene inneholder. Foto: Produsentene
FERDIGE KJØTTPRODUKTER: Glad i pølser, kjøttkaker og karbonader? Da bør du alltid huske å sjekke hvor mange prosent kjøtt produktene inneholder. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som ofte ender opp med å kjøpe ferdige kjøttprodukter som pølser, kjøttkaker, kjøttboller, snitsler eller karbonader når du er på butikken?

Da bør du være oppmerksom på én ting, og det er hvor mange prosent kjøtt de ulike produktene inneholder.

Et godt eksempel på dette er produktene på bildet over. Så mye kjøtt inneholder de:

 • Gilde Grillpølser: 53 prosent kjøtt
 • Kløver kjøttboller: 65 prosent MUK
 • Coop Karbonader: 70 prosent kjøtt
 • Prior Kjøttkaker: 75 prosent kjøtt
 • Gilde Smårett pølser: 48 prosent kjøtt
   

LES OGSÅ: Så lenge kan du steke kjøttet

Sjekk alltid kjøttprosenten

Kristin Bjørge, som er ernæringrådgiver og gründer av KB Ernæring, tror det er mange som ikke er klar over at det er enkelte kjøttprodukter ikke inneholder mer enn 50 prosent kjøtt.

- Jeg anbefaler alle i utgangspunktet å velge rene kjøttstykker, og ikke ferdiglagde kjøttprodukter fra butikken. Sistnevnte inneholder ofte lite kjøtt, og er tilsatt sukker, stivelse og andre tilsetningsstoffer kroppen vår ikke har bruk for. 

EKSPERTEN: Kristin Bjørge. Foto: Privat
EKSPERTEN: Kristin Bjørge. Foto: Privat Vis mer

I tillegg kan kraftig bearbeiding gi dårligere næringsinnhold.

- Ta for eksempel kjøttkaker eller karbonader, som du enten kan kjøpe ferdig eller lage selv. Jeg plukket opp et tilfeldig produkt i butikken som hadde et kjøttinnhold på 63 prosent kjøtt per 100 gram, med tilsatt stivelse, salt, melk og ulike krydder, forteller Bjørge:

- Produktet inneholdt 11 gram protein, 8 gram karbohydrat og 2 gram sukkerarter pr 100 gram. 

Til sammenligning gir rå karbonadedeig 21,1 gram protein og 0 gram karbohydrat pr 100 gram (Matvaretabellen). 

Selv om karbonadedeigen er bearbeidet, er dette uansett et bedre alternativ enn kjøttkakene og karbonadene du kjøper ferdig i butikken. Du får mer protein og du unngår skjulte sukkerkilder.

- Dersom du likevel ønsker å kjøpe ferdigprodukter, kan det være nyttig å gjøre det til en vane å sjekke ingredienslisten og næringsinnholdet på produktet. Velg alltid de produktene som inneholder mest kjøtt og minst karbohydrater.

SJEKK INGREDIENSLISTEN: Dersom du er usikker på om et produkt inneholder ekte kjøtt eller MUK, kan du sjekke ingredienslisten. Foto: KK
SJEKK INGREDIENSLISTEN: Dersom du er usikker på om et produkt inneholder ekte kjøtt eller MUK, kan du sjekke ingredienslisten. Foto: KK Vis mer

LES OGSÅ: Derfor skal kjøttet alltid hvile etter steking

Mange produkter inneholder MUK

En annen ting det kan være lurt å sjekke når du står i butikken, er hvorvidt produktet du kaster i handlekurven inneholder ekte kjøtt eller MUK – maskinutbeinet kjøtt.  

Står det for eksempel 70 prosent MUK, betyr det at produktet inneholder 70 prosent kjøttrester og slintrer fra gris og fjørkre.

MUK lages ved at bein fra slaktede griser og fjørkre sendes gjennom en spesiell maskin som skiller ut kjøttrester som ikke lar seg skjære bort med kniv. I tillegg følger det med en del beinmarg, bindevev og beinrester.

Høres ikke dette fristende ut? Da bør du sjekke produktets ingrediensliste neste gang du handler.

RENE KJØTTSTYKKER: Det er både sunnere og billigere å kjøpe hele kjøttstykker som du lager dine egne kjøttprodukter av. Foto: keko64 - Fotolia
RENE KJØTTSTYKKER: Det er både sunnere og billigere å kjøpe hele kjøttstykker som du lager dine egne kjøttprodukter av. Foto: keko64 - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik blir kylling trygt å spise

Velg rene kjøttstykker og lag egne produkter

Ønsker du å kutte ut de ferdige kjøttproduktene? Da bør du ifølge Arve Serigstad, som er kokebokforfatter, matfotograf og driver Arves Mat og Arves Matkurs i Stavanger, begynne å lage dine egne kjøttdeiger og farser fra bunn.

- Det er ikke vanskelig i det hele tatt! Har du en kjøkkenmaskin er du godt på vei. Da trenger du kun å investere i en kjøttkvern dersom du ikke har dette.

- Når den er på plass kan du for eksempel kjøpe nakke og bog, enten på butikken eller hos slakteren, som du skjærer i grove strimler og male det opp – da lager du din egen sunne kjøttdeig, har han tidligere fortalt til KK.no.

Det å kjøpe rimelige stykker kjøtt kan gi mange spennende produkter. Ikke bare kan du lager dine egne kjøttdeiger og farser, du kan også starte din egen pølseproduksjon, forteller Serigstad.

- Det er veldig enkelt å lage pølser fra bunn. Alt du trenger er en kjøkkenmaskin, kjøttkvern og et pølsehorn for å stappe pølsene. Ta deg så en tur til slakteren og spør om du kan kjøpe litt tarm så er du i gang med pølseproduksjonen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer